„Tiesa” nusprendė išsiaiškinti, kodėl šis darbas yra toks populiarus
tarp lietuvių imigrančių, kurį kartais dirba ištisos moterų kartos.
Pasidomėjome ir kokie šio darbo aspektai lietuvaites vilioja dirbti
dažnai sunkų, o kartais net sveikatai kenkiantį darbą, kurio gimtinėje
nė už ką nesiimtų.

Į Jungtinę Karalystę užsidirbti ir prasigyventi atvykstantys imigrantai iš pradžių dažnai būna pasiruošę dirbti „kas paklius į rankas“. Tačiau valytojos darbas Anglijoje tampa, bene, prestižine specialybe. Imigrantės moterys jau iš anksto žino, kad dirbs valytojomis, kiek uždirbs, o kartais atvyksta ir jau turinčios išskėstomis rankomis laukiančių klientų.

Ekonomikos magistro laipsnį turinti Violeta pasakojo, kad į Jungtinę Karalystę atvyko ieškodama geresnio gyvenimo. 28-erių merginai nekilo jokių klausimų, kokį darbą dirbs svetimoje šalyje. Moteris „Tiesai” sakė, kad dar prieš nusipirkdama bilietą į vieną pusę, į Angliją, žinojo, kad iš karto ieškos valytojos darbo, nes Anglijoje turėjo daug pažįstamų dirbančių šioje srityje.

Jau 12-tus metus Anglijoje gyvenanti kita „Tiesos“ kalbinta lietuvė Rima prisiminė, kad tik atvykusi taip pat labai greitai nusprendė jėgas išbandyti valant namus ir ofisus. „Mano pirmasis darbas buvo sumuštinių fabrike. Darbas buvo sunkus ir nelabai patiko. Netrukus per pažįstamus įsidarbinau vienoje iš Londono švaros agentūrų, kurios parūpina valytojus įvairiems klientams”, - pasakojo Rima.

Darbo pradžiai dokumentų nereikia

Dažnai ką tik į šalį atvykusios imigrantės valytojos darbą pasirenka dėl to, kad jį dirbti galima pradėti nedelsiant, o dokumentus susitvarkyti tik po kelių mėnesių. Pagal Anglijoje galiojančius įstatymus, dažniausiai valytojos pasirenka dirbti kaip laisvai samdomi darbuotojai (angl. self employed), kurie dokumentus tvarkyti gali ir padirbėję net kelis mėnesius.

Anglijoje jau senokai gyvenanti Rima su šypsena prisiminė, kad kol Lietuva dar nebuvo tapusi Europos Sąjungos (ES) nare, o norint dirbti Jungtinėje Karalystėje reikėjo dokumentų, daug lietuvių juos klastodavo.

Darbdaviams reikėdavo pateikti dokumentą su savo nuotrauka, kuris įrodydavo, kad asmuo gali dirbti Anglijoje. Norintys užsidirbti, bet leidimų negavę lietuviai „aidiške” (nuo angl. žodžio identification document, ID – aut. past.) lietuvių vadintame dokumente būsimi darbuotojai dažnai įrašydavo netikrus vardus ir pavardes, nes darbdaviai jo vis tiek niekada netikrindavo.

Vilioja užmokestis

Užmokestis yra kita priežastis, kodėl tiek daug moterų renkasi valytojos darbą. „Net jei tai pirmasis darbas tik atvykus į Angliją, iš karto gali uždirbti daugiau nei minimumą, tarp £8 ir £10”, - pasakojo Violeta.

Rima „Tiesai “ sakė, kad yra girdėjusi, kad Londono centre įsikūrusiuose ofisuose dirbantys tos pačios srities atstovai gali užsidirbti ir iki £15 per valandą.

Visos „Tiesos” kalbintos moterys lyg susitarusios tvirtino, kad net ir dirbant valytoja, gyvenimo kokybė Anglijoje daug geresnė nei Lietuvoje. Gimtinėje menkai apmokamas ir negerbiamas darbas čia jau po keleto atlyginimų leidžia išvykti „viskas įskaičiuota” atostogų, pirkti gražius drabužius, mėgautis kokybišku maistu, išlaikyti ne tik Anglijoje, bet ir Lietuvoje likusią šeimą.

Kalbos barjeras netrukdo

Viešbutyje valytoja dirbusi marijampolietė Damira sakė, kad pagrindinė priežastis, kodėl moterys renkasi valytojos darbą yra kalbos barjeras. Dauguma jų atvykusios į Angliją nepasitiki savo kalbos žiniomis, o dirbant valytoja jų beveik ir nereikia. Nors darbas daug galimybių išmokti kalbą nesuteikia, tačiau grafikas yra lankstus ir laisvu laiku galima vaikščioti į anglų kalbos pamokas.

Tuo tarpu Rima pasakojo, kad per dvylika gyvenimo Jungtinėje Karalystėje metų anglų kalbos išmokti taip ir nepavyko.

„Išmokau tiek, kiek išmokė gyvenimas. Susikalbėti su klientais pakanka”, - sakė privačius namus valanti moteris.

„Valytoja pradėjau dirbti įvertinusi savo galimybes gauti geresnį darbą. Mano kalbos lygis vis dar nėra labai aukštas, tačiau, kai kalbėsiu laisvai – būtinai bandysiu susirasti kitą darbą pagal specialybę”, - planais dalinosi 28-erių Violeta.

Rekomendacijos iš lūpų į lūpas

Valytojos darbas yra vienas iš tų „paslaptingų“ darbų, kuriems darbuotojų dažniausiai ieškoma pasikliaujant rekomendacijomis. Patikimas ir geras žodis – svarbi informacija tiek klientui, tiek ir paslaugas teikiančiam asmeniui. Juk žmogumi, kuriam patikėsi savo namų raktus ir kuris kas savaitę valys dulkes nuo širdžiai brangių, o kartais net neįkainojamų daiktų, turi pasitikėti.

Valytojos dažnai į nepažįstamųjų namus taip pat žengia su nerimu, todėl ir joms rekomendacijos yra labai svarbios bei vertinamos. Tai tarsi mažas saugos garantas.

Rima „Tiesai“ pasakojo, kad visi jos pastovūs klientai yra rekomenduoti, o pačios moters didieji darbai – nuo darbo lietuvių valymo paslaugų agentūroje. „Viena iš klienčių buvo labai patenkinta mano darbu ir paprašė jos namą valyti kiekvieną savaitę. Po kažkiek laiko ji davė mano telefono numerį savo draugei ir t.t. Dabar valau tik keturis namus, nes nebenoriu plėšytis, be to, turiu ir kitą pajamų šaltinį. Naujus pasiūlymus su rekomendacijomis perduodu savo dukrai, kuri Londone taip pat dirba valytoja”, – apie rekomendacijas iš lūpų į lūpas pasakojo 57-erių moteris.

Tokios agentūros kaip „Handy” veikia ne tik kaip pastovų darbą garantuojančios įmonės, bet taip pat kaip „saugių“ ir pastovių klientų ratą greitai padedančios susirasti institucijos. Agentūroje dirbanti Violeta pasakojo, kad darbuotojų kaita yra ypač didelė, nes keletą darbų apsiėmusios valytojos labai greitai randa pastovius klientus, kurie joms pasiūlo pastovų darbą bei dažnai didesnį užmokestį.

Vis labiau populiarėja agentūros

Paskutiniu metu vis labiau populiarėja valymo paslaugas teikiančios agentūros, kurios vienu išmaniojo telefono programėlės paspaudimu į klientų namus atsiunčia profesionalius valytojus. Klientai džiaugiasi paslaugos paprastumu, o valytojai neblogu užmokesčiu ir garantuotu klientų srautu.

„Handy” agentūroje dirbanti Violeta pasakojo, kad naujos kartos agentūras renkasi vis daugiau lietuvaičių. Nepaprastai sparčiai Europoje ir JAV išpopuliarėjęs verslo modelis siūlo visiškai kitokią valymo paslaugų koncepciją.

Tokio tipo agentūros yra populiarios tarp karjeros siekiančio ir daug dirbančio jaunimo, kuris neturi laiko ir noro kelias laisvas valandas per savaitę praleisti tvarkantis savo namus. Klientus žavi tai, kad nebeliko nepatogių situacijų, kuomet angliškai nekalbančioms moterims kur nors kamputyje paliekami grynieji pinigai, o valytoją galima išsikviesti tik tada, kai jos iš tiesų reikia. Tai reiškia, kad nebelieka jokių įsipareigojimų tarp kliento ir valymo paslaugą teikiančio asmens.

Agentūros rūpinasi ne tik klientais bet ir savo darbuotojais. Valytojai pasirenka miesto zonas, kuriuose jiems bus patogu dirbti, bei patys nusprendžia, kiek darbo krūvio apsiimti kiekvieną dieną.

„Handy“ agentūros atstovė pasakojo, kad viena valanda valymo paslaugų klientui atsieina £10, tuo tarpu „Handy“ dirbanti valytoja gauna £8. Tai yra £1.50 daugiau nei minimalus atlyginimas už valandą. Valytojai kompanijoje dirba kaip laisvai samdomi darbuotojai.

Anglų kalba – pageidautina

Nors dvi kalbintos valytojos teigė, kad šiame darbe nereikia idealiai mokėti kalbą, „Handy“ agentūros atstovė sakė, kad jiems yra svarbu, kad valytojai teisingai suprastų klientų poreikius bei galėtų susišnekėti.

„Esame naujos kartos agentūra, todėl samdydami darbuotoją atsižvelgiame į jo patirtį, profesionalumą, kalbos žinias, netgi charakterį. Visa tai yra mūsų sėkmės paslaptis“, - dėstė „Handy“ agentūros atstovė.

Pasak moters, dauguma valytojų yra kilę iš rytų Europos šalių, tačiau samdydami darbuotojus į kilmės šalį jie neatsižvelgia.

„ACT Clean“ valymo paslaugų kompanijoje jau šešerius metus dirbanti Dalia taip pat pasakojo, kad anglų kalba tikrai yra svarbi.

„Mokėdami atlyginimą atsižvelgiame į kalbos žinias. Jei kambarinė žino tik pagrindinius žodžius, jai pasiūlysime minimalų atlyginimą, tačiau jei kalba yra nebloga, mokame iki £7,46 už valandą“, – pasakojo jau dešimt metų šioje srityje dirbanti moteris.

Norinčių valyti daug mažiau

Nors valytojos darbas tarp lietuvių moterų vis dar išlieka vienas populiariausių pasirinkimų, tačiau norinčių užsiimti šia neretai fiziškai sunkia veikla pamažu mažėja.

„Prieš šešerius metus norinčių įsidarbinti valytojomis buvo kur kas daugiau. Mūsų tauta yra darbšti, todėl moterys greitai pakilo karjeros laiptais ir išmokusios kalbą dabar dirba prižiūrėtojomis ar vadybininkėmis – prižiūri valytojų komandas. Nekvalifikuotų darbuotojų iš Lietuvos, norinčių pradėti nuo žemiausio laiptelio tikrai mažėja“, - pasakojo „ACT Clean” valymo paslaugų kompanijoje valytojus įdarbinanti Dalia.