Konferencijos svečias ir pagrindinis pranešėjas TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius situacijos regione analizę bei prognozes grindė prielaida, kad V. Putinas Rusijai vadovaus ar bent jau sieks vadovauti artimiausius 20 – 25 metus. Todėl karas Ukrainoje jam tėra priemonė sutrukdyti sėkmingą šios šalies vystymąsi, nes tai kelia grėsmę jo paties režimui.

„Savo ruožtu, padėdamas Ukrainai, Vakarų pasaulis prisidėtų prie permainų Rusijoje ir paskatintų jos tapsmą civilizuota demokratine valstybe“, – teigė A.Kubilius.

Jo įsitikinimu, be karinės ir finansinės paramos Ukrainai reikalinga aiški Europos Sąjungos narystės perspektyva.

Kalbėdamas apie V. Putiną, Lietuvos politikas jį palygino su gatvės nusikaltėlių gaujos atstovu.

„Akivaizdu, kad derybos su juo yra beprasmiškos, lygiai kaip neturėdavo perspektyvos mėginimai susitarti su mano jaunystės laikais Vilniuje, tuometiniame Raudonosios Armijos prospekte ir jo prieigose, siautusia vadinamąja „krasnuchos“ gauja.

Susidūrus su jais pasirinkimas būdavo paprastas – bėgti arba duoti atkirtį. Kadangi šiuo atveju nei bėgti, nei trauktis nebėra kur, lieka antrasis variantas. Ir kuo greičiau mūsų sąjungininkai tai įsisąmonins, tuo mažesnę kainą visiems mums teks sumokėti“, – kalbėjo Seimo opozicijos lyderis, pridurdamas, kad ne ginklų tiekimas, kaip, kad šiuo metu samprotaujama kai kuriose Vakarų sostinėse, bet atsisakymas juos tiekti yra labiausiai provokuojantis Rusiją veiksnys.