„Svarbiausias mano uždavinys buvo sukurti ir įteisinti naująjį statutą – tai mums pavyko. Pavadinčiau tai startiniu šūviu didelei valdymo reformai universitete. Visiškai keisis universiteto valdymo struktūra. Iki šiol universitetą valdė Senatas, kurį prižiūrėjo Taryba. Nuo šiol jie keičiasi pareigomis. Dabar universitetą valdys Taryba, jos nariai rinks ir rektorių. Senatas taps priežiūros institucija, kuri stebės, ar universitetas veikia pagal savo misiją“, – pokyčius pristatė l.e.p. VU rektorius prof. Jūras Banys.

Anot jo, bus plečiamos ir studijų galimybės, svarstoma apie studijų programų pertvarką, bus persvarstytas ir mokslo centrų valdymas, įkurtas naujas matematikos ir informatikos fakultetas.

„Dabar pasaulyje yra vertinamas trapdiscipliniškumas, turime plėsti studijų galimybes. Galime džiaugtis, nes turime geriausią baltistikos mokyklą pasaulyje, mums puikiai sekasi biotechnologijų ir lazerių fizikos srityse, tačiau turime ir silpnų vietų, turime pasistengti ir toliau išlikti geriausiais“, – patikino J. Banys.

Jis taip pat džiaugėsi, kad universitetas kasmet uždirba daugiau negu 80 mln. litų.

Džiaugėsi pasikeitusia tvarka

„Pasikeitusi universiteto valdymo sistema teoriškai numato didesnes demokratines galimybes. Dabar vykdomoji valdžia bus atskirta nuo kitų valdžių. Vilniaus universitetą dabar valdys rektorius, Taryba ir Senatas. Pagrindinis mūsų, Senato, uždavinys – parengti Tarybos rinkimų tvarką. Dabar į 9 Tarybos narių vietas turime 29 narius. Stengiamės, kad kiekvienas narys atstovautų skirtingai interesų grupei, domėtųsi moksline veikla, o ne būtų tiesiog žymus visuomenėje. Vilniaus universitetas yra visuomenės veidrodis, turime keistis ir tinkamai atstovauti mūsų šaliai“, – sakė VU Senato pirmininkė prof. Dainora Pociūtė-Abukevičienė.

„Šie pasikeitimai ypač svarbūs, turint omenyje universiteto dydį. Tai yra viena didžiausių biudžetinių įstaigų Lietuvoje, kurioje dirba 5011 darbuotojų. (...) Anksčiau turto klausimais priimdavo sprendimus Senatas, kuris iš principo buvo sudarytas kitu būdu. Tarkime, senajame Senate buvo visų fakultetų ir institutų atstovai, todėl priimant sprendimus buvo sudėtinga, kadangi reikėjo derinti kiekvieno padalinio interesus. Taryba dabar priims, taip sakykime, valinius sprendimus, kuriuos nori, nenori - reikės įgyvendinti. Būtent tokie sunkūs sprendimai, manau bus priimami lengviau“, – jai pritarė J. Banys.

Pirmasis kandidatas į rektorius – jau aiškus

Šiuo metu yra paskelbti kandidatų į VU Tarybą sąrašai. Išankstiniai rinkimai turėtų prasidėti dar lapkričio pabaigoje, oficialiai Taryba bus renkama gruodžio 1-2 dienomis. Ją sudarys 11 asmenų. Devyni iš jų bus renkami iš jau prisistačiusių 29 kandidatų: penki nariai bus iš VU akademinės bendruomenės, keturi nariai – suinteresuoti viešieji asmenys. Du narius į Tarybą paskirs ir studentai. Tiesa, bendro balsavimo nebus. Vienu Tarybos nariu iš karto tampa studentų atstovybės prezidentas, antrąjį rinks studentų parlamentas.

Būtent VU Taryba spręs, kas taps naujuoju VU rektoriumi. Planuojama, kad jis turėtų būti išrinktas iki vasario 16-os dienos. Rinkimams bus skelbiamas tarptautinis konkursas, kuriame galės dalyvauti ir kandidatai iš užsienio. Tiesa, rektoriaus poziciją užimti galės tik lietuvių kalbą mokantys kandidatai. VU rektorius bus renkamas 5 metams.

Oficialiai kandidatų sąrašas dar nepaskelbtas, tačiau J. Banys jau prisipažino, kad į rektoriaus vietą kandidatuos.

Humanitarinių mokslų ir studijų bei menų studijų grupėje į Taryba pretenduoja Audrius Beinorius, Alfredas Bumblauskas, Domas Kaunas, Audinga Peluritytė-Tikuišienė ir Paulius Vaidotas Subačius, socialinių mokslų - Alvydas Jokubaitis ir Romas Lazutka. Gyvybės, žemės ir aplinkos mokslų grupėje į Taryba gali būti išrinkti Juozas Rimantas Lazutka bei Arūnas Ramanavičius. Dviejose grupėse pasiūlyta tik po vieną kandidatą: Sveikatos mokslų grupėje - Eugenijus Lesinskas, fizinių ir technologijos mokslų - Feliksas Ivanauskas.

Išoriniais Tarybos nariais gali būti išrinkti: Leonidas Donskis, Aušra Jurgutienė, Algirdas Kumža, Tadas Langaitis, Vytautas Rubavičius, Lolita Varanavičienė ir Audronė Žukauskaitė (Lituanistikos ir kultūros plėtros grupė), Virginijus Adutavičius, Giedrius Dusevičius, Gitanas Nausėda, Jovita Nenortaitė ir Ingrida Šimonytė (Teisinės, politinės, socialinės, ūkio, finansų ir administravimo sistemų plėtros grupė), Algimantas Blažys ir Algimantas Markauskas (aukštųjų technologijų, susijusių su biomedicinos mokslais, plėtros grupė) bei Rimantas Kraujalis, Arūnas Krotkus, Antanas Marcinonis arba Viktoras Tonkich (Aukštųjų technologijų, susijusių su fiziniais mokslais, plėtros grupė). Vilniaus universiteto Studentų atstovybėje kandidatu įregistruotas Raimundas Balčiūnaitis, Tarybos nariu taps ir atstovybės prezidentas Andrius Uždanavičius.