Vaikinai į mokyklą su treningais, merginos – su iškirptėmis iki bambos

„Šiuolaikinių mokinių nesuprantu. Mūsų gimnazijoje uniformų nėra, tačiau mokiniams nuolat aiškiname, kad jų apranga nėra jų vienų reikalas. Pagal gimnazijos taisykles, mokinys turi atrodyti tvarkingai, tačiau bėda ta, kad tą tvarką kiekvienas skirtingai įsivaizduoja. Dauguma šiuolaikinių paauglių į mokyklą ateina su „kedais“, ne sportbačiais, o tikrų tikriausiais „kedais“, būna tokių vaikinų, kurie ateina ir su kone visa sportine apranga – treninginėmis kelnėmis, džemperiu. Man – baisu. Atrodo, kad pagarbos mokyklai neliko“, – pasakojo lietuvių kalbos mokytoja Panevėžyje dirbanti moteris.

Anot jos, dar labiau šokiruoja merginų apranga. Atšilus orams į mokyklą jos ateina ir su šortais, ir su palaidinėmis ant petnešėlių. Pasak mokytojos, merginos atrodo labai nepagarbiai.

„Turbūt pavadinsite mane senamadiška, tačiau man taip išsinuoginti atrodo nepagarbu. Tos mergaitės net nėra pilnametės, o jau iškirptės vos ne iki bambos, šortai irgi neįtikėtinai trumpi. Atrodo labai neskoningai“, – patikino mokytoja.

Užsienietis išjuokė abiturientes

Viešoje erdvėje, interneto forumuose, moksleivės jau pradėjo diskutuoti apie aprangą šiltuoju metų sezonu. Anot jų, nepagarbu ne pernelyg apsinuoginti, o negerbti kito žmogaus aprangos stiliaus.

„Koks kam skirtumas, kaip aš rengiuosi? Jei mokausi gerai, elgiuosi kultūringai, tai į mokyklą bet kaip apsirengusi galiu ateiti“, – mano internete pasisakiusi moksleivė, sulaukusi daug pritarimo.

Savo ruožtu kita mergina patikino, kad šiuolaikinių mokinių supratimas apie stilių – tragiškas.

„Vasarą pas mane draugas iš užsienio buvo atvažiavęs. Kažkaip pataikė tada, kai abiturientams ar tai paskutinis skambutis buvo. Mieste jis pamatė daug pasidabinusių abiturienčių, tai pirmas jo klausimas buvo: „Iš kur tiek daug prostitučių?“ Va toks tas mūsų skonis panelių“, – konstatavo kita internautė.

Dėl pėdkelnių – pasiaiškinimas

Štai kita mergina piktinosi, kad jų mokykloje merginoms neleidžiama dėvėti šiuo metu labai populiarių pėdkelnių, kurios sukelia iliuziją, kad mergina yra su ilgomis kojinėmis.

„Pas mus pavaduotoja pamačius tokias pėdkelnes liepia merginom rašyt pasiaiškinimus dėl vulgarumo. Viena mergina atsisakė rašyti pasiaiškinimą, nes jos nuomone pėdkelnės buvo normalios, tai pavaduotoja paskambino jos tėvams ir apšaukė juos, kad vaiko neprižiūri, perka nepadorius drabužius ir – cituoju – „išleidžia paleistuves į mokyklą“, – pasakojo mergina.

Anot jos, tokios pėdkelnės labai gražiai atrodo prie uniforminio sijono. Be to, nėra uždraustos mokyklos taisyklių.

„Į moksleivių aprangą pas mus žiūri griežtai. Būtinai turi būti švarkas (kas nori gali po švarku liemenę turėti pasisiuvęs), vaikinai visi be išimties turi būti su kaklaraiščiu arba peteliške ir marškiniais, šaltuoju laikotarpiu leidžia dėvėti „golfą“. Merginos privalo būti su marškinukais arba vienspalve palaidine, iškirptė daugiausia gali būti 2-3 cm. Sijonas privalo būti klostytas, pagal specialiai nupieštą schemą, arba galima nešioti klasikines tiesaus kirpimo kelnes. Pėdkelnes liepia nešioti vienspalves arba labai mažai pamargintas, su labai minimaliu raštu. Tai kai tokie apribojimai, leidžiama pasipuošti nebent tik batais, „taše“ ir papuošalais. Nors ir batų neleidžia aukštakulnių, nebent iki 4-5cm kulnu“, – apie aprangos taisykles jos mokykloje pasakojo mergina.

Aukštakulniams ir šortams mokykloje – tabu?

Nustebusios dėl tokių griežtų taisyklių merginos piktinosi, kad per tokias dievobaimingas pavaduotojas jos į mokyklą negali eiti mūvėdamos aukštakulnius ar šortus.

„Mano laikais (o tai buvo labai seniai) buvo itin madingi batai su platformomis. Tai pamenu su tokiais kojūkais vaikščiojau... Ir kojų kažkaip neskaudėdavo. Pamenu, viena bendraklasė net kūno kultūrą su „platformomis“ darė. Bėgo 100 metrų ir visai neblogus rezultatus parodė“, – juokėsi viena internautė.

Kitos merginos atviravo, kad aukštakulniai joms suteikia grakštumo, todėl jei mergina sugeba tinkamai suderinti skirtingas aprangos detales ir neatrodo tarsi išsiruošusi į vakarėlį, aukštakulniai mokykloje – puikus pasirinkimas.

Kūną demonstruoja mažos savivertės žmonės

Savo ruožtu psichologė, psichoterapeutė Genovaitė Petronienė tikina pastebėjusi, kad Lietuvos moksleivių savivertė yra labai žema. Anot jos, išsirengiant bandoma šią situaciją pakeisti.

„Išsirengdami žmonės demonstruoja savo socialinę vertę. Manau, kad dažniausiai apsinuogina gražios merginos, kurios turi parodyti ką daugiau nei celiulitą ar išsiplėtusius kapiliarus. Tokiu būdu bandoma padidinti savo vertę, nes tuomet žmogus priimamas ne tik pagal savo elgesį ar protą, bet ir kaip potencialiai erotiškas objektas“, – pastebėjo psichologė.

Psichologė Genovaitė Petronienė

Jos teigimu, jaunos merginos apsinuogina dažniausiai, nes jos nesijaučia stiprios suaugusiųjų pasaulyje.

„Jos neuždirba pinigų, jų nuomonės neklausoma, tačiau jos turi tik šitą ginklą – labai gražų kūną. Jį rodydamos merginos dažniausiai bando pasijausti „kažkuo“. Tai yra jėgos demonstravimas, – pastebėjo ji.

Siūlo įvesti aprangos taisykles

G. Petronienė įsitikinusi, kad mokinių laisvę rengtis taip, kaip jie nori, reikėtų varžyti.

„Mokyklinio amžiaus vaikinai ir taip turi labai padidintą hormonų lygį, todėl jie labai smarkiai reaguoja į tokias provokacijas. Kitaip pasakius, išvydus tokią merginą jų mintys sukasi ne apie mokslus, o apie erotiką“, – patikino ji.

Psichologė įsitikinusi, kad kiekviena mokykla turėtų nusistatyti moksleivių aprangos taisykles, kiek kūno galima atidengti, o kas – tabu.

„Juk ir biuruose žmonės negali sėdėti išsirengę. Mokykla yra vieša vieta, ne vakarėlis, todėl turėtų galioti tam tikros aprangos taisyklės. Manau, kad normaliai kalbantis su moksleiviais, paaiškinus jiems, kad ir taip mokantis yra daug trukdančių faktorių, tad dar daugiau jų sukurti nereikia, situacija išsipręstų. Šiuolaikiniai moksleiviai tikrai nėra kokie piktybiški ar kvaili, kad su tuo nesutiktų“, – patikino psichologė.