Nuo šių metų Vilniuje įsigaliojo savivaldybės įsakymas dėl mokamos pailgintos grupės paslaugos. Šią paslaugą mokytojai po pamokų teikia papildomai, žinoma, prašydami už ją papildomai ir susimokėti.

Nustatyti įkainiai – 0,61 euro už valandą vienam vaikui. Moksleiviai paprastai prižiūrimi po pamokų, nuo 13 iki 18 val. Nesunku apskaičiuoti, kad susidarius bent 20 vaikų grupei, per 5 valandas mokytojas tik už jų priežiūrą užsidirba 60 eurų.

Būti pirmoko tėvu – šokas

„Kiek nustebino tai, kad mokamoje pailgintoje grupėje pedagogas iš esmės turi tik praleisti su vaikais laiką, bet apmokėjimas yra 0,61 euro už valandą vienam. Mūsų vaiko mokykloje pailgintą grupę lanko apie 20 vaikų, tad per dieną mokytoja užsidirba 60 eurų vien už tai, kad pabūna su viena grupe. Per mėnesį – visai solidu“, – aiškino pirmaklasio tėtis.

Jo teigimu, savivaldybė šiai iniciatyvai pritarė, nes pinigai imami ne iš savivaldybės lėšų, o iš tėvų piniginių.

„Būti pirmoko tėvu yra kažkoks šokas. Toks mokestis už vienos klasės laikymą atrodo nepamatuotai didelis. Ypač, kai tai nėra koks dalykinis būrelis. Kažkaip kvepia mokyklų bandymu pasipinigauti“, – įtarė jis.

Moka po 2 eurus kasdien

Tuo metu kitoje mokykloje, esančioje Vilniaus rajone, besimokančios pirmokės mama sakė, kad čia galioja kiek kitokia tvarka. Galimybė lankyti pailgintą grupę kainuoja 2 eurus, tačiau tėvų prašoma mokėti iš karto už mėnesį. Be to, mokytoja aiškina vaikus ne tik prižiūrinti, bet ir jiems padedanti.

„Mokytoja perima mokinius, kai pasibaigia 4 ar 5 pamokos ir tada su jais užsiima. Tai reiškia, kad juos nuveda į valgyklą – padeda jiems nusipirkti maisto ir pavalgyti, išeina su jais į lauką, jei oras palankus, nuveda į mokykloje esančius būrelius ir su jais ruošia namų darbus. Dienos kaina – 2 eurai, tačiau mokytoja aiškiai pasakė, kad nori prieš mėnesį žinoti, ar vaikas tą grupę lankys – netinka vaiką prašyti pasaugoti tik dieną ar savaitę. Tokį prašymą ji argumentavo tuo, kad dirba su patentu, moka didelius mokesčius, tad turi žinoti, ar bus verta tuo užsiimti. Grupė veikia, jei susirenka 12 vaikų, bet dažniausiai būna daugiau, susidaro kelios grupės“, – pasakojo moteris.

Tačiau tokia tvarka ji tikino esanti labai patenkinta. Atviravo – jei reikėtų, mokėtų ir daugiau. Mamos teigimu, nesiskundžia kainomis ir kiti jos pažįstami tėvai.

„Pailginta grupė man yra ne skausmas, o džiaugsmas. Mokėčiau ir daugiau, nes kitu atveju arba aš, arba vyras turėtume išeiti iš darbo. Kaip aš galiu kasdien paimti vaiką 11:45 arba 12 val.? Normaliai dirbantys žmonės negali to padaryti. Taip, gal sunkiau gyvenantiems tėvams yra sudėtinga, nes turi dar duoti vaikui pinigų pietums – dar 2,5-3 eurai. Tad iš viso – maždaug 5 eurai per dieną. Bet aš neturiu kitos išeitis“, – pripažino ji.

Finansuoti savivaldybei trūksta lėšų

Vilniaus savivaldybės Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo poskyrio vyriausioji specialistė Dovilė Janušauskaitė DELFI aiškino, kad pailgintos grupės įkainius nustato Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Įkainis, dėstė ji, apskaičiuotas vadovaujantis Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašu, kurį patvirtino Švietimo ir mokslo ministras 2015 m., taikant vyresniojo mokytojo koeficiento vidurkį – 13,08. Mokyklos vadovaujasi miesto Tarybos priimtu sprendimu ir privalo neviršyti nustatyto valandos įkainio, t. y. 0,61 Eur.

„Savivaldybės prioritetas – kuo geresnių ugdymosi sąlygų vaikams sudarymas. Finansuoti ir pamokų organizavimą, ir pailgintos dienos grupę nepakanka lėšų, o ir ne visose mokyklose toks poreikis yra. Savivaldybė investuoja į vaikų laisvalaikiui tinkamos aplinkos kūrimą, renovuoja žaidimo, sporto aikšteles ir kuria naujas žaliąsias erdves miegamuosiuose rajonuose, siekia, kad vaikai po pamokų sau rastų įdomią veiklą bei ja užsiimtų netoli mokyklos ir namų“, – aiškino specialistė.

Siūlo alternatyvas

Be to, priminė D. Janušauskaitė, yra ir nemokamų alternatyvų. Pavyzdžiui, neformalaus ugdymo būreliai, šiemet atnaujintos ir sporto aikštelės, erdvės daugiabučių kiemuose.

„Vaikai po pamokų gali lankyti neformaliojo švietimo būrelius (neformaliojo švietimo valandos numatytos mokyklų ugdymo planuose, po 1,5 val. 1-4 klasėse per savaitę). Taip pat ugdymo plane numatytos valandos, skiriamos mokinių ugdymo(si) poreikiams tenkinti (po 1-2 val. 1-4 klasėse). Kita vaikų priežiūra po pamokų nėra apmokama nei iš mokinio krepšelio (metodika griežtai reglamentuoja kaip ir už ką galima mokėti) lėšų, nei iš Savivaldybės lėšų. Mokykla tokią paslaugą gali teikti tik suderinus su mokytoja, kuri sutinka dirbti nemokamai.

Šiais metais 106 Vilniaus mokyklose padaugėjo po pamokų sportuojančių vaikų. Mokyklos įpareigotos ne mažiau nei 20 val. per savaitę savo sales ir aikštynus lengvatinėmis sąlygomis nuomoti vaikų užsiėmimams, vasaros stovykloms. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad ir mokamiems būreliams skiriamas dalinis finansavimas – 15 EUR krepšelis per mėnesį. Juo praėjusiais mokslo metais pasinaudojo 13691, mokinys, šiais mokslo metais bus paskirstyta net 18 000.

Daugiabučių kiemuose netoli mokyklų šiais metais atnaujinome net 18 sporto aikštelių, kur vaikai gali aktyviai leisti laiką po pamokų sportuodami. Ekstremalesnių pojūčių mokinius kviečiame į sostinėje veikiančias riedučių aikšteles aktyviai leisti laisvalaikį. Iš viso Vilniuje yra trys tokios: prie Baltojo tilto centre, Lazdynuose ir Pilaitėje. Parkas prie Baltojo Tilto naujai pastatytas prieš porą metų, pernai buvo atliktas kapitalinis Lazdynų parko pagrindinės konstrukcijos remontas, o šiemet atnaujinta ir Pilaitės riedutininkų aikštelė“, – pasakojo specialistė.

Tėvai moka, nes paslauga papildoma

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) specialistai nurodė, kad mokiniams po pamokų mokykloje gali būti steigiamos pailgintos darbo dienos grupės, jeigu mokinių tėvai pageidauja ir mokykla turi sąlygas organizuoti tokią veiklą.

„Kadangi ši paslauga yra papildoma, už ją moka tėvai. Mokestį, paslaugų teikimo tvarką, nustato mokyklos steigėjas – savivaldybė. Steigėjas taip pat turi teisę kompensuoti ar pilnai apmokėti papildomų paslaugų mokestį.

Valstybė finansuoja vaiko ugdymą. Jeigu kalbame apie vaiko priežiūrą po pamokų, kol tėvai jį galės pasiimti po darbų, tai čia, manytume, ir savivaldybės, ir socialinių reikalų srities klausimas“, – aiškino ŠMM atstovai.

Jų teigimu, mokyklos ir jų steigėjai taip pat gali pasirinkti skirtingus vaikų ugdymo proceso organizavimo variantus ir sudaryti sąlygas nemokamai vaikams ugdytis ilgiau ar taikyti minimalius paslaugų įkainius.

„Švietimo ir mokslo ministro patvirtinti Bendrieji ugdymo planai numato galimybes mokykloms organizuoti pradinėse klasėse ugdymo procesą taip, kad vaiko ugdymo veikla truktų iki 15 ar 16 val., lanksčiai panaudojant formaliojo ir neformaliojo ugdymo valandas, pavyzdžiui, taikant visos dienos mokyklos modelį, bet kol kas galime džiaugtis tik pavienių savivaldybių iniciatyvų pavyzdžiais. Ateityje šį klausimą galbūt bent iš dalies galėtų padėti spręsti etatinis pedagogų darbo apmokėjimas“, – informavo jie.