Nei „darbiečių“ valdoma Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), nei projekto vadovas tame nemato nieko bloga – esą jei teisti žmonės gali būti Seime, kodėl negali konsultuoti vaikų? 

Jau keletą metų šalies mokyklose vykdomas projektas, kurio tikslas – mokinius rengti sėkmingam karjeros keliui. Projekto metu jaunimui bandoma padėti apsispręsti, kokią specialybę rinktis, nustatyti, kam vaikai gabūs. Siekiama, kad mokiniai pažintų save ir darbo rinkos pasaulį.
Europos Sąjungos fondų finansuojamą projektą vykdo ministerijai pavaldus Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Projekto metu atrinkti pedagogai ar kitų sričių specialistai važinėja po mokyklas ir bendrauja su jaunimu. 

Neseniai atrinkta 18 naujų projekto konsultantų. Sutapimas ar ne, tačiau 6 iš jų priklauso Darbo partijai: Andžela Šakinienė, Danguolė Vaitkienė, Paulius Perminas, Rita Naudužienė, Tatjana
Kazanova, Aurika Juškėnaitė.

Andžela Šakinienė
Du iš jų verti atskiro dėmesio. DELFI jau rašė, kad DP aktyvistės A. Šakinienės melagingų parodymų davimas vadinamojoje DP apgaulingos buhalterijos byloje atsirūgo teistumu. Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas 2008 m. DP Tauragės ir Klaipėdos apskričių koordinatorę pripažino kalta ir už melą prokurorams ir skyrė 5 tūkst. litų baudą.

Už tai, kad davė melagingus parodymus ikiteisminėje DP byloje, nors buvo perspėtas apie baudžiamąją atsakomybę, P. Perminui skirta 6,5 tūkst. Lt bauda. Dėl to Vyriausioji rinkimų komisija atėmė P. Permino laimėtą Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nario mandatą. 

Tiek A. Šakinienė, tiek P. Perminas savo teisybę bandė įrodyti Lietuvos Aukščiausiame teisme, tačiau jų kasaciniai skundai buvo atmesti.

Beje, vaikus konsultuos ir daugiau politikų. Tarp jų – Švietimo mainų paramos fondo darbuotoja, prezidentės Dalios Grybauskaitės išbrokuotos kandidatės į ministres „darbietės“ Virginijos Baltraitienės dukra Indrė, taip pat socialdemokratas premjero patarėjas Andrius Bielskis, Skuodo rajono savivaldybės tarybos narė, „tvarkietė“ Jolanta Raišutienė.

Nebuvo net atrankos?

Projekto senbuviai stebisi, kad 18 naujų žmonių įdarbinti likus trims mėnesiams iki projekto pabaigos. Esą per tą laiką jie nespės nei susigaudyti, ką daryti, nei kojų apšilti. Be to, vilniečiai esą nelabai nori važiuoti į provincijos mokyklas. Projekto senbuvių tvirtinimu, nauji žmonės paimti be jokios atrankos, tuo metu prie projekto prisijungusiems anksčiau reikėjo praeiti atranką ir atlikti net psichologinius testus. 

„Google“ radome, kad viena moteris priklausė Paulausko partijai, paskui perėjo į Pakso partiją. Ji buvusi „Norfos“ parduotuvės vedėja ir namo bendrijos pirmininkė, o dabar ateis papasakoti mokiniams, kaip pasirinkti specialybę. Mokyklos neįsileidžia ne specialistų, juk turi turėti bent jau pedagoginį, edukologinį išsilavinimą“, – stebisi DELFI kalbinta konsultantė. 

Kai kurių projekto senbuvių nuomone, naujų žmonių priimta, nes, matyt, liko nepanaudotų pinigų. Jie primena, kad „darbiečiai“ valdo europinius pinigus skirstančią Europos socialinio fondo agentūrą. „Gerai pinigus pasiimti ir už keletą mėnesių. Juk, lyginant su „Norfos“ vedėjos vieta, atlyginimas pakankamai geras“, – ironizavo pašnekovė.

Mėnesinis karjeros konsultanto atlyginimas siekia netoli 4000 Lt „ant popieriaus“.

Projekto vadovas: Seime teisti sėdi

„Žmones rekomendavo, jie registravosi, visokių žmonių ten yra. Aš esu senas pedagogas ir esu išmokęs vieną dalyką – mokyklą esame seniai depolitizavę, jeigu žmogus tinka, priimame ir dirbame“, – DELFI aiškino projekto vadovas Rimantas Pranskaitis.

R. Pranskaičio teigimu, žmonės praėjo mokymus ir dirba. „Atleiskite, negaliu pažeisti žmogaus teisių. Aš neturiu teisės žmogaus segreguoti“, – į klausimą, ar susipažino su visų projekto dalyvių biografijomis, atsakė R. Pranskaitis. Jis tvirtino nežinantis apie teistus asmenis. 

„Dovanokite, man atrodo, jūs lenkiate, kaip patogu. Man atrodo, jūsų klausimai ganėtinai tendencingi, man atrodo, puikiai žinote, kad negaliu pažeisti žmonių lygių teisių principo. Nesu nei teisininkas, nei politikas, kad galėčiau priimti arba nepriimti pagal politinius įsitikinimus“, – paminėjus teistų asmenų pavardes, sakė projekto vadovas. 

Pasak R. Pranskaičio, už dviejų mėnesių pasibaigsiantis projektas gali būti pratęstas. Jo tvirtinimu, visi projekto dalyviai baigę universitetus, o konsultavimo išmokstama – esą pradedančiuosius globoja senieji karjeros konsultantai. 

„Gerbiamas jaunuoli, jeigu Seime sėdi žmonės teisti, kodėl mane užduodate tokį įdomų klausimą?“, – kalbėjo senu pedagogu save pristatantis projekto vadovas, nematantis problemos, kad mokinius konsultuos teisti asmenys. Į klausimą, ar skirdamas konsultantus nepatyrė politikų spaudimo, P. Pranskaitis atsakė esąs „pakankamai didelis berniukas, kad mane kas nors spaustų“.

Viceministrė: nesidomėjome, kiek partiečių įdarbino liberalai

Svetlana Kauzonienė
Švietimo ir mokslo viceministrė „darbietė“ Svetlana Kauzonienė problemų taip pat nemato.

Kaip teigiama S. Kauzonienės DELFI pateiktame atsakyme, projekto darbuotojus ir konsultantus pasirenka projektą įgyvendinantis Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Į darbą priima ir atleidžia centro direktorius.

„Projekte iš viso įdarbinta apie 1000 žmonių visoje Lietuvoje. Matyt, tarp jų rastume žmonių, priklausančių įvairioms partijoms. Niekada nesidomėjome, kiek kokių partijų atstovų jame dirba ir kiek jų buvo įdarbinta Liberalų sąjūdžio valdymo metais“, – klausiama apie „darbiečių“ gausą, išsisukinėjo viceministrė. 

DELFI jau rašė, kad ŠMM valdantys „darbiečiai“ saviškių nepamiršta. Prieš kurį laiką imtasi profesinių mokyklų perversmo: esami direktoriai priversti trauktis, jų vietas užima savi kadrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)