Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje organizacijų atstovai sakė, kad nors perkami produktai suskaidyti į penkias grupes, pirkimai vis tiek yra per stambūs. Pasak tėvų organizacijų, reikėtų daugiau kaip 30 grupių, kad maistas būtų maksimaliai šviežias ir įperkamas.

„Pagal tokį pirkimo išskaidymą į penkias dalis konkurse negali dalyvauti nė viena Lietuvos mėsos perdirbimo įmonė, nes tokios įmonės neturi teisės prekiauti paukštiena ir kiaušiniais. Analogiškai paukštienos perdirbėjai negali prekiauti (kita) mėsa (...). Tokia pati situacija yra duonos ir jos gaminių gamintojų atvejų - Lietuvoje veikia tikrai daug kepyklų, kurios galėtų tiekti šviežią duoną tiesiai iš krosnies, kepyklos pačios pristato duoną net į mažiausias maisto prekių parduotuves. Tuo metu pagal sugrupuotas produktų rūšis nė viena kepykla negalės dalyvauti konkurse, nes privalo tiekti kartu ir kruopas, aliejų, makaronus, saldainius, arbatą ir kitus produktus“, - spaudos konferencijoje dėstė Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Audrius Murauskas.

Anot jo, konkurso reikalavimai - pavyzdžiui, turėti konkretų vadybos sertifikatą arba pateikti ankstesnių didelės vertės sutarčių pavyzdžius - sudaro sąlygas „laimėti tai pačiai įmonei, kuri metai iš metų vis laimi konkursus ir tiekia maisto produktus į ikimokyklines ugdymo įstaigas“.

Maisto sostinės ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkimą savivaldybė paskelbė dar 2013 metų gruodį ir nuo to laiko jau 13 kartų tikslintos jo sąlygos. Jos keičiamos pagal Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) nurodymus, tarp kurių - ir konkurso išskaidymas į atskiras dalis. Pasak VPT, to nepadarius mažinama konkurencija, kadangi sumažėja galimų konkurso dalyvių.

Dabar savivaldybės interneto svetainėje nurodoma, kad vokus planuojama atplėšti vasario 27 dieną.

„Akivaizdžiai matosi, kad maisto kokybė ir prieinama kaina savivaldai nėra pagrindiniai kriterijai“, - sakė Aktyvių mamų sambūrio lyderė Rasa Žemaitė, apgailestavusi, kad maisto vaikams negali tiekti patys gamintojai, ne perpardavinėtojai.

Kol tęsiasi konkursas, daugumai ikimokyklinių įstaigų maistą toliau tiekia „Pontem“, sulaukusi tėvų atstovų kritikos dėl tiekiamo esą nekokybiško maisto.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis pabrėžia, kad konkurso sąlygos suderintos su VPT.

„Atsižvelgus į VPT pateiktas rekomendacijas, sausio mėnesį buvo paskelbtos patikslintos atviro konkurso „Maisto produktų Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkimas“ sąlygos. Šiuo metu vyksta tarptautinis pirkimo konkursas, kuriame gali sudalyvauti visi suinteresuoti pirkimu asmenys. Kaip rekomenduota, pirkimas buvo išskaidytas į 5 dalis, o tai gerokai išplėtė galimybes konkurse sudalyvauti kuo daugiau maisto produktų tiekėjų. Tai užtikrins ne tik skaidrumą, bet ir kuo didesnę maisto produktų kokybę“, - teigia G.Petronis. Jo komentarą BNS perdavė savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius.