Paprašė trijų dienų atostogų

Incidentas Plungės „Ryto“ pagrindinėje mokykloje įvyko prieš kelias dienas. Iškart po jo nukentėjusi mokytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) parašė pareiškimą Švietimo ir mokslo ministerijai, Plungės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjui, Valstybinei darbo inspekcijai, Plungės rajono apylinkės prokuratūrai ir Plungės rajono policijos komisariatui.

Pareiškime mokytoja nurodė, kad Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos direktorius Stanislovas Ivanauskas prieš ją naudojo fizinį ir psichologinį smurtą, nepagarbiai elgėsi ir pažemino.

Anot mokytojos, ji dar lapkričio pabaigoje informavo direktoriaus pavaduotoją, kad gruodį norės pasiimti trijų dienų atostogas – arba vasaros atostogų sąskaita, arba nemokamas. „Mano dukra gyvena ir mokosi Paryžiuje. Labai norėjau ją kuo greičiau ją aplankyti, ne po Paryžiuje įvykusių teroristinių išpuolių dukra buvo labai sukrėsta, jai reikėjo mano palaikymo. Todėl man ir reikėjo tų trijų dienų atostogų“, – teigė mokytoja.

Pasiūlė verkti visą naktį

Pavaduotoja apie tokį pageidavimą informavo direktorių lapkričio 30 dieną. „Kitą dieną ji mane informavo, kad direktorius nesutinka, kad labai pyko, šaukė, net netaktiškai kalbėjo apie mano šeimą. Gruodžio 2 dieną nusprendžiau pati pasikalbėti su direktoriumi. Tik įėjus į jo kabinetą ir pasakius, kad noriu pasikalbėti, man griežtai buvo liepta eiti lauk. Direktorius šaukė, kad išeičiau, net nesulaukė, ką aš noriu pasakyti, ko atėjau. Jis šaukė, kad esu neatsakinga, kad man nerūpi darbas, kad perskaityčiau Darbo kodeksą. Galiausiai priėjęs jis stipriai sugriebė už rankos, suspaudė ir išstūmė mane iš kabineto. Pamatęs, kad mano akyse ašaros, jis dar pridėjo: „Paverkite, paverkite, visą naktį, kai paverksite, gal tada suprasite“. Tai pasakęs jis grįžo į kabinetą, o aš iki šiol nesuprantu, ką turiu suprasti. Visa tai matė direktoriaus sekretorė, kuri yra ir jo žmona“, – pareiškime dėsto mokytoja.

Ji neslėpė apmaudo ir nusivylimo: „Toks elgesys mane sukrėtė, įskaudino. Aš sąžiningai ir iš visos širdies dirbu savo darbą, kurį myliu, Net nedarbingumo pažymėjimo nesu turėjusi turbūt kokius 5 metus, per pamokas niekur nevažinėju. Mes, mokytojai, patys dalyvaujame seminaruose, programose apie smurtą ir patyčias. Apie tai nuolat kalbame su vaikais, kad taip negalima elgtis. Žiauru, kai man, mokytojai, mokykloje, kurioje dirbu 25 metus, tenka patirti smurtą ir patyčias iš vadovo. Toks direktoriaus elgesys sutrikdė sveikatą, turiu gerti raminamuosius vaistus, negaliu eiti į darbą, nes nuolat verkiu“.

Nepatiko, kad nusipirko bilietus

Ji institucijų, į kurias kreipėsi, prašė ištirti šį atvejį ir užtikrinti, kad Plungės „Ryto“ pagrindinėje mokykloje galėtų dirbti nepatirdama direktoriaus fizinio ir psichologinio smurto.

Kitą dieną po incidento direktoriaus kabinete ji apsilankė ir Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriuje. Mokytojai nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos direktorius S. Ivanauskas, paklaustas apie šį incidentą, teigė, kad mokytoja pati jį išprovokavo. „Nieko nenoriu komentuoti. Kai policija baigs tyrimą, jei išvis ką nors tirs, tada ir komentuosiu. Bet kur matyta, kad žmogus pirma nusiperka bilietus, o tada ateina atostogų prašyti. Jokioje darbovietėje taip nesielgiama“, – trumpai situaciją komentavo S. Ivanauskas.

Plungės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Rolandas Raibužis patvirtino, jog gavo mokytojos pareiškimą, todėl veikiausiai bus sudaryta darbo grupė ištirti šį atvejį.

„Mokytoja tikrai turi teisę į atostogas, juo labiau – į nemokamas. Tai garantuoja Darbo kodeksas, todėl sunku pasakyti, kas nutiko. Manau, kad visus tokius dalykus galima žmogiškai išspręsti, aiškinsimės“, – teigė R. Raibužis.

S. Ivanauskas „Ryto“ pagrindinės mokyklos direktoriumi dirba nuo 1990 metų. Paklaustas, ar dėl vadovo elgesio anksčiau nebuvo gauta skundų, R. Raibužis tikino, jog šis pareiškimas raštu – pirmasis.

„O žodžiu? Esu girdėjęs, kad direktorius pasielgė taip, kad kitiems nepatiko. Tačiau tai, kas pasakoma žodžiu, nėra išdėstoma raštu, yra tik žodžiai. Ir tai net nebuvo skundai, o tokie pasikalbėjimai, pasiguodimai“, – tikino Švietimo skyriaus vedėjas.