„Norėčiau dar kartą pabrėžti – šiuo metu neprotestuojame prieš mažinimą, protestuojame apskritai prieš dabartinę finansavimo tvarką, kuri naikina mokyklas. Esama tvarka sudaro prielaidas provincijose uždaryti mažas mokyklas. Kiti reikalavimai taip pat nesusiję su finansiniais reikalavimais“, - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas socialdemokratas Audrius Jurgelevičius.

Audrius Jurgelevičius
Pasak A. Jurgelevičiaus, situacijoje, kada mažėja mokinių, mokyklų ir pamokų, tenorima mokytojams užtikrinti teisines garantijas.

Dar sausio 18-ąją Vyriausybei ir ŠMM pateiktuose reikalavimuose LŠPS reikalauja nedelsiant inicijuoti mokinio krepšelio metodikos pakeitimus bei nemažinti savivaldybėms skirtos mokinio krepšelio dalies.

Profsąjunga taip pat reikalauja atidėti atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma. Tai esą padidintų darbuotojų socialinį saugumą.

Paramą išdėstytiems reikalavimams savo parašais išreiškė apie 15 tūkst. pedagogų iš visos Lietuvos.

Streikuotų 2 valandas

Nors pagal Darbo kodeksą ŠMM į profsąjungų reikalavimus turėjo atsakyti per savaitę iki sausio 27-tos, švietimiečiai tikina jokio atsako iki šiol negavę. Vadovaudamasi Darbo kodeksu, LŠPS inicijuoja kolektyvinio darbo ginčo nagrinėjimą ir reikalauja sudaryti taikinimo komisiją. Jei per septynias dienas komisija nebus sudaryta, LŠPS pasilieka teisę skelbti 2 val. įspėjamąjį streiką.

„Kaip girdėjote, ministras nemato problemos streikuoti – streiką mato tik kaip jam vienam matomą profesinių sąjungų kažkokio kivirčo pasekmę. Taigi jeigu jis iš tiesų taip vertina mūsų reikalavimus, nieko nesitikime. Tačiau visgi manau, kad ministras su gausia patarėjų armija vis dėlto kritiškai pasižiūrės į savo veiklą ir pateiks pasiūlymus, kelius, kaip gerinti situaciją“, - sakė A. Jurgelevičius.

LŠPS Žemaitijos rajono susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas sakė iš taikinimo komisijos rezultatų nesitikintis.

„Mūsų negirdi, tad aš, atvirai pasakius, iš taikinimo komisijos nelabai ko tikiuosi. Kadangi mes teikiame reikalavimus darbdaviams, o jų kompetencija ribota, jie tik gali perteikti reikalavimus aukščiau, manau, bent pas mus Žemaitijoje vasario 21-ąją įspėjamasis streikas įvyks. Ir jeigu rezultato nepasieksime, žemaičiai užsigrūdinę - gal 17 dienų ir nebus riba, gal reikės ir 21”, - kalbėjo E. Jesinas.

Jo tvirtinimu, pripažinti savas klaidas ir atsistatydinti turėtų švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius bei viceministras Vaidas Bacys.

V.Bacys: ŠMM atsakymus pateikė

V. Bacys DELFI teigė, kad ministerija į profsąjungų pateiktus klausimus atsakė pirmadienį. Pasak viceministro, atsakymai vėlavo, nes reikėjo kreiptis į profsąjungas paaiškinimo, kaip jie supranta 18 kontaktinių valandų principą.

Vaidas Bacys
„Yra sudaryta darbo grupė, joje dalyvauja visos profsąjungos ir svarsto dėl 18 kontaktinių valandų. Koncepcija (pedagogų atestacijos – DELFI) net nepriimta, o svarstoma – ji nebus priimta, kol nebus visų pritarimo“, - aiškino V. Bacys.

V.Bacio teigimu, ministerija mato, kad krepšelių metodikoje kažką reikia keisti, tačiau iš profsąjungų iki šiol nesulaukė konkrečių pasiūlymų. „Tuomet, kai sakoma, kad metodiką išvis reikia naikinti ir kitaip finansuoti, klausimas toks – koks modelis galėtų būti? Bet koks labai staigus judesys gali įnešti dar didesnį nestabilumą“, - sakė viceministras.