Praktiškai nėra nė vienos mokyklos, kurios abiturientai nebūtų suklupę šiame egzamine. Daliai vaikų tai užkirto kelią į aukštąją mokyklą. Nors šį penktadienį neišlaikiusieji galės perlaikyti mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, tačiau svajonių apie universitetą teks atsisakyti – geriausiu atveju jiems prasivers tik kolegijų durys.

Panevėžio savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiosios specialistės Minolės Petronytės-Kairienės teigimu, iš 781 laikiusiųjų valstybinį lietuvių kalbos egzaminą 11,4 proc. vaikų nesurinko 30 proc. egzamino užduoties taškų, tad egzamino neišlaikė. Daliai iki minimalaus taškų skaičiaus pritrūko vos kelių balų. Kad išlaikytų egzaminą, kandidatai iš mokyklų lietuvių mokomąja kalba galėjo padaryti ne daugiau kaip 6 gramatikos ir leksikos klaidas, 12 rašybos klaidų, 14 skyrybos klaidų, 20 teksto raiškos ir stiliaus klaidų 500 žodžių rašinyje.

„Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatai prastesni visoje Lietuvoje. Visoje Lietuvoje egzamino neišlaikė 10,96 proc. abiturientų, o Panevėžyje šiek tiek daugiau – 11,4 proc.“, – „Sekundei“ sakė Minolė Petronytė-Kairienė. Mieste nėra nė vienos mokyklos, kurios visiems abiturientams būtų šypsojusis sėkmė. Net J. Balčikonio gimnazijoje, kuri patenka į geriausių Lietuvos gimnazijų penketuką, devyni gimnazistai neišlaikė lietuvių kalbos ir literatūros egzamino.

Gana prastai sekėsi ir J. Miltinio gimnazistams – čia net 23 vaikai – 14 proc. visų laikiusiųjų sulaukė neigiamo įvertinimo. Ir kitose mokyklose yra po 10–12 abiturientų, kuriems lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą teks laikyti dar kartą, tik jau mokyklinį. Tiesa, ne visi abiturientai, išvydę savo rezultatus, liejo ašaras – net aštuoni gimnazistai džiaugiasi aukščiausiais rezultatais – šimtukais. Šešis jų gavo J. Balčikonio ir du – K. Paltaroko gimnazijų moksleiviai. Taip pat net 10 proc. moksleivių gavo aukščiausio lygio įvertinimus – surinko nuo 86 iki 99 proc.

„Džiaugiamės, kad net pusė visų J. Balčikonio gimnazijos auklėtinių gavo aukštus įvertinimus. Tad nors didesnis procentas yra neišlaikiusiųjų, bendri rezultatai gana neblogi“, – kalbėjo specialistė.

Šimtukų lietus

Panevėžio gimnazistams kur kas geriau nei lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą sekėsi laikyti valstybinį matematikos egzaminą. Iš 758 laikiusiųjų tik 33 vaikams – vos 4,3 proc. nepasisekė. Tuo metu visoje Lietuvoje matematikos egzamino neišlaikė 5,64 proc. abiturientų. Kad egzaminas būtų išlaikytas, pakako surinkti bent 10 taškų. Net 10 proc. visų laikiusiųjų gavo aukštus įvertinimus, o 31 jaunuolis džiaugiasi gavęs šimtukus.

Maksimalų įvertinimą už matematiką gavo 25 J. Balčikonio gimnazijos abiturientai, 4 – 5-osios bei po vieną J. Miltinio bei K. Paltaroko gimnazijų auklėtinį. Visi šie mokiniai mokėsi išplėstiniu kursu. O labiausiai Panevėžio moksleiviai sužibėjo anglų kalbos egzamine – čia net 44 abiturientai džiaugiasi šimtukais. Tik 13 jaunuolių iš 928 laikiusiųjų nepavyko surinkti minimalaus balo ir egzamino jie neišlaikė. Panevėžio gimnazistų kraitėje – ir po vieną šimtuką už fizikos, geografijos ir rusų kalbos egzaminus.

„Dar neturime visų egzaminų rezultatų, tačiau jau dabar matome, kad tikrai turėsime ką apdovanoti už puikius rezultatus. J. Balčikonio gimnazijos auklėtinė Lina Navickaitė net už tris egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos bei anglų kalbos – gavo po šimtuką. Ne vienas gimnazistas turi po du šimtukus. Sėkmė gali nusišypsoti vieną kartą, bet kai vaikai gauna ne po vieną šimtuką – tai jau kruopštaus darbo, talento, gabumų vaisiai. Tad norisi pasidžiaugti ir padėkoti, kad ir mes turime tokių jaunuolių“, – kalbėjo Minolė Petronytė-Kairienė.

Sėkmė šypsojosi ne visiems

Panevėžio rajone kol kas nėra nė vieno šimtuko, nors aukštus įvertinimus – nuo 86 iki 99 proc. už matematikos egzaminą gavo 5, o lietuvių – 3 gimnazistai. Taip pat net 12 proc. visų abiturientų aukščiausiais balais buvo įvertinti anglų kalbos egzamine. Kaip sakė Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Čingienė, nors žinomi dar ne visi egzaminų rezultatai, tačiau galima pasidžiaugti tuo, kad kai kurių gimnazijų parengti abiturientai pasirodė itin gerai, pavyzdžiui, Krekenavos M. Antanaičio ir Smilgių mokyklų visi gimnazistai kol kas sėkmingai išlaikė egzaminus, o net 28,6 proc. Velžio gimnazijos abiturientų už anglų kalbą gavo aukščiausius įvertinimus.

Tiesa, bendras išlaikymo procentas, palyginti su šalies vidurkiu, šiek tiek mažesnis: lietuvių kalbos egzamino neišlaikė 14,9 proc., o matematikos – 6,6 proc. laikiusiųjų.

„Kai vaikų nėra daug, tai ir rezultatus lyginti su šalies vidurkiu būtų nelabai tikslinga. Pavyzdžiui, lietuvių kalbos egzamino Naujamiesčio gimnazijoje neišlaikė trys mokiniai iš devynių laikiusiųjų, tad neišlaikiusiųjų procentas siekia net 33 proc., tačiau anglų kalbos bei fizikos visi išlaikė šimtu procentų“, – pažymi specialistė.

Šiemet silpniausiai pasirodė Paįstrio J. Zikaro gimnazijos auklėtiniai – čia daugiausia moksleivių, kurie neišlaikė valstybinių egzaminų. O Velžio gimnazijoje daugiausia suklupusiųjų per lietuvių kalbos egzaminą – jo neišlaikė net penki moksleiviai. Nepatenkinti savo rezultatais moksleiviai apeliacijas gali pateikti savo mokyklos vadovui per tris darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Skaitykite daugiau www.naujienos.lt.