Planuojama, kad tėvams, kurių vaikai lanko nevalstybines švietimo įstaigas, kas mėnesį būtų skirta po šimtą eurų. Apskaičiuota, kad naujai kompensavimo tvarkai, kurią uostamiesčio taryba turėtų svarstyti balandžio viduryje, įgyvendinti reikės daugiau kaip 150 tūkst. eurų.

Lėšos iš biudžeto būtų pervedamos privačioms švietimo įstaigoms, o šios atitinkamai mažintų mėnesinį mokestį tėvams. Vietos politikai tikisi taip paskatinti daugiau tėvų vaikus vesti į privačius darželius ir išspręsti vietų darželiuose trūkumą.

„Aš labai tikiuosi, kad per 2–3 metus deficitas, apie kurį kalbame šiandien – 600 vietų darželiuose stoka –turėtų tikrai būt išspręstas. Kitą vertus, mes labai suinteresuoti gausinti ir vietų skaičių. Taip pat ir privačiuose darželiuose. Ne vien tik lengvinti tėveliams naštą, kas yra taip išskirtinai svarbu“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Mėnesinis mokestis vieno vaiko priežiūrai Savivaldybės darželiuose siekia 65 eurus,o privačiuose – nuo 150 iki 500 eurų.

Vienos privačios ugdymo įstaigos vadovė teigia negalinti pasakyti, ar 100 eurų kompensacija paskatins daugiau tėvų rinktis nevalstybines ugdymo įstaigas. Besiteiraujančiųjų yra, tačiau tėvai supranta, kad tai – nepigu.

Iš tėvų surinkti pinigai, pasak privataus darželio vadovės, skiriami ne vien vaikų maitinimui ar ugdymui, bet ir visam ūkiui išlaikyti, o tai brangiai kainuoja. Todėl, norint didinti vietų skaičių privačioje ugdymo įstaigoje, paramos turėtų sulaukti ir jos, kaip, pavyzdžiui, Švietimo įstatymu numatyta parama religinių bendruomenių įstaigoms.

„Jie gauna turbūt 80 proc. visų reikalingų lėšų. Dabar visos likusios viešosios įstaigos faktiškai gauna tik 35 proc. poreikio. Sakysime Norvegijos, Švedijos praktika kalba apie tai, kad ten tik 40 proc. moka tėveliai, o Lietuvoje 70-80 proc. moka tėveliai. Manyčiau, kad tai turėtų būti ne tik per savivaldybes, bet per švietimo įstatymą“, – sako Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinės mokyklos direktorė Dalia Kiliuvienė.

Nelygybė piktina privačių ugdymo įstaigų vadovus, tačiau jie žada pagal galimybes didinti vietų skaičių darželiuose.

Klaipėdos meras pripažįsta, kad vien kompensacija visų ugdymo įstaigų problemų neišspręs ir sako, kad šiuo metu rengiamas kompleksinis planas.