Mažųjų vilniečių tėvai, praėjusį pirmadienį budėję iki vidunakčio, kad galėtų užregistruoti savo vaikus į sostinės darželius, yra įniršę. Vieni plūdosi, kad sąžiningai mokėdami mokesčius turi naktimis nemiegoti, kad galėtų užrašyti vaikus į darželius, o kiti buvo nustėrę, nes esą, nors jų vaikai dar tik pretenduoja lankyti darželį, jų vardai jau įtraukti į vaikų tariamai lankančių darželį sąrašus.

Sostinės meras Artūras Zuokas skėčioja rankomis ir savo socialiniame tinkle atsiprašinėja tėvų, žada naujokus, nuo rugsėjo pradėsiančius lankyti darželius, atleisti vieną mėnesį nuo mokesčio už vaiko ugdymą, grasina kreiptis į teisėsaugos institucijas, nes esą kažkas įsilaužė į savivaldybės svetainę bei ketvirtus metus pasakoja tas pačias istorijas apie atidarysimus keturis naujus darželius netrukus atlaisvinsimose kai kurių mokyklų bei kitų įstaigų patalpose ir įsteigsimas 1000 naujų vietų darželinukams.

Kadangi tie, kas domisi švietimu, istoriją apie kitą ketvirtadienį po lietučio Vilniuje atidarysimus keturis naujus darželius girdi jau ketvirtus metus, nebeima net juokas.
Dar labiau neima juokas girdint, kaip miesto (skaičiuojant litais) skęstančio milijardinėse skolose vadovas teškia lengvą pažadą atleisti naujokus nuo mokesčio ir dar 100 tūkst. eurų arba 345 tūkst. litų padidinti skolą.

Pažadas, žinoma, gražus, jei nežinotum, kad, būtent, iš šių pinigų, skirtų vadinamam vaiko ugdymui, daliai sostinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų buvo išmokėtas atlyginimas prieš Kalėdas.

Kai kurie šaltiniai savivaldybės administracijoje dalijasi nuogąstavimais, kad ir iki šio sostinės vadovo pažado jie nebeįsivaizdavo, kaip šįmet teks verstis. Mat 50 litų arba 14,5 eurų (kuriuos kiekvieno darželį lankančio mažojo vilniečio tėvai sumoka kas mėnėsį, nepriklausomai nuo to, ar vaikas lanko darželį, ar serga) nebeužtenka priemonėms įsigyti ir kokybiškam ugdymui užtikrinti. O po šio pažado darželinukai bus dar labiau nuskurdinti arba teksią papurtyti tėvų kišenes naujomis rinkliavomis.

Įspūdis toks, kad sostinės valdžia į ikimokyklinukų ugdymą žvelgia kaip į elementarią vaiko „padabojimo“ paslaugą, kad šis nenusisuktų sprando, kol tėvai dirba.

Kodėl taip manau? Todėl, kad tokį požiūrį suponuoja nuolatiniai keistoki sostinės valdžios sprendimėliai ir projektėliai. Štai 2005 m. to paties Artūro Zuoko komanda buvo sumaniusi panaikinti darželiuose maisto gaminimo virtuvėles ir šerti vaikus iš anksto pagamintu, užšaldytu ir vietoje pašildomu maistu.

O praėjusią vasarą sostinės darželiuose (turėjusiuose sporto sales, kuriose vaikai galėjo ne tik laipioti kopetėlėmis, žaisti futbolą, krepšinį) buvo panaikintos sporto salės. Jų vietoje įsteigtos naujos grupės. Į kiekvieną tokią grupelę buvo priimta apie 20 vaikų. Tiesa, realiai šias naujas grupes lankančių vaikų yra gerokai mažiau, nes daugybė naujokų serga. Bet keli šimtai vaikų neteko galimybės kokybiškai sportuoti. Graudu žiūrėti matant, kaip šiandien mažieji vilniečiai suvaryti į mažutes aktų sales imituoja sportavimą. Vaizdas panašus į tą, kurį matome iš filmų apie hormonais šeriamų viščiukų brolerių auginimą didelėse fermose. Jie neturi galimybės ištiesti sparnų. Lygiai taip šiandien mūsų vaikai ne sportuoja, o spardosi vienas su kitu ir kumščiuojasi, nes aktų salėse nėra galimybės kiekvienai grupelei atskirai ir pasportuoti, ir padainuoti, ir pašokti, ir vaidinti. Taigi, suvaromos kelios „viščiukų“ grupės.

Šalyse, kurios tikrai rūpinasi savo vaikais, darželių stygius sprendžiamas prie darželių pastatų įrengiant naujas, vadinamas konteinerines grupes. Tai kainuoja gerokai pigiau nei išgriauti sporto sales, išmesti į šiukšlyną puikų sportinį inventorių, suremontuoti naujas grupes ir gauti joms atskirą higienos pasą.

Dar sunkiau suprasti, kodėl ketvirtus metus vardijamos tik tos pačios atsilaisvinsiančios mokyklų patalpos, kuriose esą bus įsteigtos naujos darželių grupės. Iš tikrųjų, kai pirmaisiais nepriklausomybės metais ištuštėjo daugelis darželių ne keturių, o arti pusšimčio jų patalpos buvo atiduotos tiek mokykloms, tiek kitiems tikslams. Šiandien daugybė sostinės mokyklų apytuštės. Tad kodėl dabar šitų patalpų negrąžinus darželiams?

Kitas momentas: pernai rugpjūčio gale vykusiame visų savivaldybių švietimo skyrių vedėjų pasitarime su švietimo ministru dalyvavęs premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo finansinę paramą naujiems darželiams sostinėje bei ten, kur jie reikalingi steigti bei pasiūlė valdininkams teikti projektus. Šiame susitikime sėdėjo ir sostinės savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys. Teoriškai jis turėjo girdėti apie šį premjero pasiūlymą, bet kažkodėl neteko girdėti apie tokius savivaldybės Vyriausybei teikiamus projektus.

Na, o praėjusios savaitės gale Švietimo ir mokslo ministerijos išplatintame pranešime, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pakartojo, kad iki 2020 m. ketinama sukurti 6 000 naujų ikimokyklinio ugdymo vietų vaikams. Jų steigimas bus finansuojamas iš ES paramos lėšų. Iš viso įvairiems kokybiško švietimo ir inovatyvaus mokslo švietimo projektams bus skirtas 1 mlrd. eurų ES lėšų.

Įdomu, ar vilniečius ketvirtus metus pažadais apie naujus darželius peninti sostinės valdžia ketina pagaliau pakrutėti ir rengti projektus naujiems darželiams statyti, ar ir toliau ūbaus, kaip juos kažkas skriaudžia?