Tūkstančiai Lietuvos vaikų visą praėjusią vasarą krimto knygas ir sodino neįprastus Knygų medžius – ant specialių plakatų, kuriose pavaizduotas simbolinis knygų medis, klijavo lapelius su savo perskaitytų knygų pavadinimais. Rezultatas – perskaityta 30 000 knygų, pasodinta daugiau kaip 2000 Knygų medžių.

Painiose knygų džiunglėse šį penktadienį 18.45 val. susikaus dvylika daugiausiai knygų perskaičiusių – didžiausius Knygų medžius užauginusių – 7-15 m. vaikų, o nugalėtojas laimės kelionę į pasakų šalį Disneilendą.

Iniciatyva „Augu skaitydamas“ buvo pradėta paaiškėjus, jog Lietuva pagal knygų skaitymo rodiklius gerokai atsilieka nuo kitų Europos valstybių. Balandžio mėnesį leidyklos „Alma litera“ atliktas skaitymo įpročių tyrimas atskleidė, kad pusė suaugusių mūsų šalies gyventojų visiškai neskaito, o skaitantys tam vidutiniškai skiria tik 17 min. per dieną. Vaikų skiriamas laikas knygai per dieną – 22 min. Suomijoje, kuri pagal šį rodiklį pirmauja, šis skaičius siekia 46 min. Dažniausiai laiką, kurį galėtų skirti skaitymui, gyventojai praleidžia prie televizoriaus arba naršydami internete. Minėtas tyrimas taip pat atskleidė, kad šeimose, kuriose neskaito tėvai, neskaito ir vaikai.

Projektas „Augu skaitydamas“ startavo gegužės viduryje. Buvo paskelbtas vaikų knygų mėnuo – jo metu didžiausių šalies miestų knygynuose žymūs šalies žmonės vaikams skaitė ištraukas iš savo mėgstamiausių vaikystės knygų. Ištraukas knygynuose, renginiuose, vaikų ligoninėse skaitė Ignas Krupavičius, Dominykas Vaitiekūnas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Rūta Ščiogolevaitė, Vaida Genytė, Karina Krysko, Ineta Stasiulytė, Larisa Kalpokaitė, Inga Valinskienė. Taip pat epizodus iš savo mėgstamiausių vaikiškų knygų vaikams skaitė miestų merai.

Per vasaros atostogas vaikai augino Knygų medžius. Rugsėjį buvo surengti daugiausiai skaitančių Lietuvos vaikų rinkimai. Prie projekto prisijungė 1306 Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų bibliotekos.