„Visi žinome, kaip mūsų vaikai ruošiasi egzaminų maratonui, kaip po to ilgai laukia rezultatų. Ir tai suprantama, visi tai praėjome ir patyrėme. Tada stojamieji. Ir čia tai jau tikras išbandymas kantrybei ir nervų stiprumui. Negaliu kalbėti už visus, bet nelinkėčiau niekam, nei vienam abiturientui ir jo artimiesiems patirti tai, ką išgyvenom mes“, – atviravo moteris.

Suklaidino dukart

Jos sūnus užpildė anketą LAMA BPO svetainėje ir pirmoje vietoje įrašė visų muzikantų taip trokštamą studijų vietą – Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA). Kadangi, kaip sako jo mama, mokėsi neblogai, pageidavo mokytis nemokamai arba gauti tikslinį studijų finansavimą.

„Dar nesulaukus brandos atestato, atėjo laiškas, ir ne jam vienam, kad yra kviečiamas į tikslines studijas. Labai apsidžiaugė, jautėsi įvertintas. Išaušus pirmadienio rytui puolė skambinti į akademiją, tačiau sužinojo, kad tai – sistemos klaida. Studijuoti jis nėra kviečiamas.

Viskas gerai. Sistemos klaida, tai sistemos klaida. Antroje vietoje įrašė pageidavimą studijuoti kolegijoje, tai ten ir įstojo, nemokamai. Pasirašė sutartį, viskas, studentas.

Po savaitės vėl iš tos pačios LAMA BPO jis gauna laišką, kad antru turu yra kviečiamas studijuoti į tikslines studijas akademijoje. Laiške buvo siūloma pasirinkti „Taip“ arba „Ne“. Aišku, tai išsvajotosios studijos, vaikinas spaudžia „Taip“. Laiške rašoma, kad apsisprendimą reikia išreikšti iki rugpjūčio 3 dienos 23.59 val. Kitą dieną jam bus paskambinta. Išaušo kita diena, t. y. rugpjūčio 4, laukiame skambučio. Nesulaukiam. Skambina pats. Išgirsta: „Atsiprašome, Jūsų stojamojo balo neužteko“.

Norėtųsi paklausti tų žmonių, kurie ten sėdi ir reguliuoja visą šitą „reikalą“, ar Jūs ten gerai jaučiatės trypdami jaunų žmonių pasitikėjimą savimi ir pasitikėjimą Lietuva? Gailiuosi, kad atkalbinėjau sūnų nuo studijų užsienyje. Tikiuosi, kad švietimo ministrė žino apie taip organizuojamą stojamųjų sistemą. Ar pas mus galima daryti visiems ir visur tai ką norim?“, – retoriškai klausė moteris.

Neįstojo dėl per mažų stojamojo egzamino balų

LMTA administracija DELFI informavo, kad ši situacija jiems yra žinoma, tačiau nutiko ne dėl jų kaltės.

„Informuojame, kad Jūsų minimas stojantysis užpildė prašymą ir dalyvavo bendrajame priėmime, kurį organizuoja LAMA BPO. Akademija šiuo klausimu yra tik bendros priėmimo sistemos dalis. LAMA BPO prašyme jis pirmuoju prioritetu pasirinko Vilniaus kolegijos Populiariosios muzikos programą, antruoju – LMTA Atlikimo meno, džiazas (saksofonas) programą, trečiuoju – Klaipėdos universiteto Atlikimo meno (džiazo ir populiarioji muzika) programą. Jis gavo kvietimą studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje Vilniaus kolegijoje.

Taip pat vaikinas buvo užpildęs tikslinio finansavimo prašymą ir pretendavo į LMTA studijų programą. Atrankos tvarka skelbia, kad „asmenys į tiksliniu būdu valstybės finansuojamas studijų vietas atrenkami eilės tvarka pagal aukščiausius stojamųjų egzaminų rezultatus“. Jis iš stojamojo egzamino gavo 74 balus (iš 100 galimų). Tikslinė vieta nebuvo suteikta, todėl ir kvietimo iš LMTA jis negavo. Tikslinės vietos suteiktos asmenims, turintiems aukštesnius stojamojo egzamino balus“, – DELFI informavo akademijos atstovai.

Tačiau kodėl vaikinas vis dėlto gavo kvietimus studijuoti?

Sako, kad pranešimų nesiuntė

Atsakyti į šį klausimą DELFI paprašė LAMA BPO administracijos vadovės Ramunės Bakanovienės. Ji pripažino, kad Lietuvos priėmimo sistema yra labai sudėtinga ir turbūt tiesiog nepalankiai susiklostė aplinkybės.

Anot jos, stojantiesiems LAMA BPO IS pildžiusiems tikslinio finansavimo prašymus, po pagrindinio priėmimo antrojo etapo (rugpjūčio 3 d.) buvo išsiųsti pranešimai apie jų II etapo rezultatus dėl valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų vietų.

„O taip pat pranešta apie kandidatų atitikimą/neatitikimą tikslinio finansavimo reikalavimams, kartu raginama apsispręsti pačiam kandidatui, kokį pasiūlymą jis norėtų priimti. Pranešime nurodyta, kad jeigu jis pageidauja tikslinio finansavimo vietos, jis tai turi pažymėti ir aukštoji mokykla po atrankos nuspręs, ar kvies studijuoti. Apie savo sprendimą stojančiajam aukštoji mokykla praneša pati. Jokių kitų pranešimų dėl tikslinio finansavimo vietų LAMA BPO sistema nėra išsiuntusi (gali būti, kad įvairių pranešimų yra siuntusios aukštosios mokyklos)“, – spėjo R. Bakanovienė.

Pripažino – sistema prašosi pertvarkos

Tačiau kodėl vaikinas gavo pakvietimą dar prieš gaunant brandos atestatą?

„Pagal 2011 m. gruodžio 20 d. švietimo ir mokslo ministro patvirtintą įsakymą „Dėl valstybės tikslinio finansavimo studijų programoms“ (jo pakeitimas 2015 m. sausio 20 d. Nr.V-34) 9 punktą „aukštosios mokyklos, kurioms skirtos preliminarios tiksliniu būdu finansuojamos studijų vietos, vadovaujantis savo nustatyta tvarka, atrenka kandidatus į šias vietas iš stojančiųjų, turinčių teisę pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, dalyvaujančių bendrajame studentų priėmime“.

Aukštosios mokyklos, vadovaudamosi šiuo punktu, iš LAMA BPO informacinės sistemos tik gauna informaciją apie stojančiuosius, pretenduojančius į tikslinio finansavimo vietas, o atranką ir priėmimą vykdo pačios“, – informavo R. Bakanovienė.

Ji taip pat pripažino, kad LAMA BPO sistema iš tiesų prašosi pertvarkos.

„Ši sistema tikrai prašosi peržiūros, tikimasi, kad naujasis Mokslo ir studijų įstatymas atneš esminių permainų“, – lūkesčiais dalijosi ji.