Nusikaltimas, už kurį E. Liudvinavičius nuteistas Panevėžyje – kur kas proziškesnis, praneša prokuratūros atstovai. Vyrui buvo pareikšti kaltinamai dėl neteisėto elektroninės mokėjimo kortelės ar jos duomenų panaudojimo.

Tyrimo duomenimis, 2012 metų vasarį E. Liudvinavičius slapta pasinaudojo marijampolietės, su kuria tuo metu kartu gyveno, elektroninės bankininkystės kodais bei slaptažodžiu ir atliko finansines operacijas.

Jam paskambinusio bičiulio prašymu iš pradžių jam padiktavo sugyventinės banko sąskaitos numerį. Kai į jo draugės sąskaitą buvo pervestas 1001 litas, šiuos pinigus A. B. nurodymu jis pervedė į kitos moters sąskaitą.

Vėliau paaiškėjo, kad tokiu būdu nieko neįtariančios marijampolietės banko sąskaita buvo pasinaudota interneto sukčių apgautų moterų pinigams pasisavinti. Virtualias draugystes su moterimis užmezgęs ir jų pasitikėjimą įgavęs panevėžietis Rytis Butkevičius išviliodavo iš jų internetinės bankininkystės duomenis, o po to jų vardu pasiimdavo greitųjų kreditų ir bendravimą nutraukdavo.

Dėl R. Butkevičiaus bei E. Liudvinavičiaus nusikalstamų veikų ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, o jį kontroliavo Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorė Gailutė Vilkienė.

2014 metų gegužės 15 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismas R. Butkevičių be kitų veikų, pripažino kaltu ir dėl neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone ar jos duomenimis, neteisėto jų panaudojimo bei sukčiavimo. Už tai jam skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė.

E. Liudvinavičius bylos teisminio nagrinėjimo metu dingo ir į posėdžius nebeatvyko, jo byla buvo atskirta. Procesą tęsti vėl tapo įmanoma paaiškėjus, kad jis atsidūrė užsienio įkalinimo įstaigoje.

Lapkričio 29 dieną E. L. buvo apklaustas Panevėžio miesto apylinkės teisme surengtame posėdyje. Kaltinamojo apklausa vyko nuotoliniu vaizdo konferencijos būdu, nes jis nuo 2014 metų atlieka laisvės atėmimo bausmę Austrijoje, Kremse prie Dunojaus.

Austrų teismas jam yra skyręs 10 metų nelaisvės už apiplėšimą sunkinančiomis aplinkybėmis, o po to, tikėtina, lietuvis bus perduotas Belgijos teisėsaugos institucijoms pagal jo atžvilgiu išduotą Europos arešto orderį, nes jis įtariamas ir dėl ginkluoto juvelyrinės parduotuvės apiplėšimo.

Per virtualią apklausą teisme Panevėžyje už 1200 kilometrų esantis E. Liudvinavičius savo kaltę pripažino visiškai, todėl buvo atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, byla išnagrinėta per vieną posėdį. Kaltinamojo apklausoje dalyvavo ir austrų prokurorė, lietuvių kalbos vertėjas.

Gruodžio 13 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismas paskelbė E. Liudvinavičiui apkaltinamąjį nuosprendį ir, subendrinus su neatlikta bausme, skyrė jam laisvės atėmimą 1 metams.

Pasak valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro Vytauto Sabaliausko, pasinaudojus Baudžiamojo proceso kodekso pataisomis ir šiuolaikinių ryšio priemonių galimybėmis, teismo procesą pavyko operatyviai baigti, E. Liudvinavičius neišvengė bausmės už padarytą nusikalstamą veiką.