Apie 10 valandą ryto Minsko plente išsirikiavę pareigūnai vairuotojams priminė, koks yra švarios sąžinės kvapas. Nors reidas skirtas priminti apie kyšių brukimo pasekmes, savo tiesioginių pareigų – patikrinti, ar vairuotojai blaivūs ir ar turi visus reikiamus dokumentus, policija tikrai nepamiršo.

Policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas pranešė, kad Vilniuje penkiems vairuotojams šis reidas labai nemalonus.

„Per reidą „nuskaidrinom“ dviejų automobilių stiklus, trys vairuotojai nebegalėjo dėl savo neblaivumo tęsti kelionės“, – pranešė reide dalyvavęs Imuniteto valdybos viršininkas.

Volvo“ vairuotojui nustatytas 0,99 prom. girtumas. Pareigūnai baudą „padovanojo“ ir prie „Ford Galaxy“ vairo buvusiam vyrui, kuriam nustatytas 0,78 prom. girtumas. „VW Multivan“ vairuotojui nustatytas gerokai mažesnis, tačiau jo nuo atsakomybės taip pat neišgelbėjęs girtumas – 0,54 prom.

Dar vienas neblaivus vairuotojas įkliuvo ir Panevėžio policijai. Panevėžyje įkliuvęs vairuotojas
į alkoholio matuoklį įpūtė 0,52 prom.

Reidai surengti minint Tarptautinę antikorupcijos dieną. Ko jau ko, bet kyšių pasiūlymų pareigūnai per metus sulaukia išties nemažai: žmonės gundo ir per dešimt tūkstančių eurų siekiančiomis sumomis, ir dviem eurais.

Nuo atsakomybės norintys išsisukti vairuotojai siūlo ne tik pinigų. Sąrašas, kokių pasiūlymų gauna policijos pareigūnai tikrai įdomus: kai kas siūlo atidirbti, mainais už „nepastebėtą“ pažeidimą siūlo padovanoti malkų, pyragų, šokolado, atsilyginti alkoholiniais gėrimais, cigaretėmis ar net sveika, namuose užaugintų gyvulių mėsa.

Policijos pareigūnų kalbinami vairuotojai noriai diskutavo apie korupciją ir sakė suprantantys, kad kyšio duoti ne tik negalima, bet ir neapsimoka: dažniausiai siūloma kyšio suma būna panaši ar lygi baudai. Dauguma vairuotojų teigė, kad nėra siūlę kyšio. Keli sustabdytieji prisipažino, kad kyšį pareigūnui yra davę, bet labai seniai – prieš daugiau nei dešimtmetį.

O jei norite „saugiai“ sužinoti, kas gresia davus kyšį, policijos pareigūnai siūlo žaidimą: įsitaisykite ant galinės sėdynės tarnybiniame policijos automobilyje ir sužinokite, ką apie jūsų pasiūlymą galvoja pareigūnai. Žaidimą rasite čia.

Už bandymą papirkti pareigūną gresia kelių šimtų eurų bauda ar net laisvės atėmimas iki septynerių metų.