Pavogė Šreką

26 metų M. Jonkus kaltinamas tuo, jog pernai rudenį pavogė stafordšyrų terjerų veislės šunį, vardu Šrekas.

M. Jonkus jį esą pavogė, kai gyvūnas buvo pririštas prie darželio tvoros, kol šuns šeimininkai savo vaiką nuvedė į ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Šunį laikė Kristina su sugyventiniu. Kristina ir M. Jonkus buvo mylimieji, kol pastarasis pateko už grotų. Kai 2013 metų lapkritį jis grįžo iš įkalinimo įstaigos, atnaujino santykius su Kristina, nors ji ir turėjo sugyventinį, tačiau jis dažnai būdavo išvykęs į užsienį uždarbiauti.

Nors ikiteisminio tyrimo metu M. Jonkus prisipažino, kad šunį pavogė, pirmadienį Klaipėdos miesto apylinkes teisme, kai byla buvo pradėta nagrinėti, parodymus staiga pakeitė.

„Šuns aš nevogiau. Jis buvo be dokumentų, todėl faktiškai šeimininkas yra ne nukentėjusiuoju pristatomas vyras, o Kristina – ji gyvūną augino. Parodymus duosiu tik tada, kai teisme bus ir Kristina, ir tas nukentėjusysis“, – teigė M. Jonkus.

Pavogtus pinigus pralošė

Jis kaltinamas ir kita vagyste. Kaltinamajame akte teigiama, kad M. Jonkus pernai rugsėjį viename naktiniame bare iš nepažįstamo asmens kelnių kišenės ištraukė cigarečių pakelį, kuriame buvo 1600 litų.

M. Jonkus savo kaltę dėl šios vagystės pripažįsta. Jis pasakojo, jog sėdėjo bare, kai pasirodė dabar byloje nukentėjusiojo statusą turintis Donatas.

Anot M. Jonkaus, Donatas ėmė švaistytis pinigais, vaišino daugelį baro lankytojų. „Man pasirodė keista, kad pinigus jis ištraukia iš cigarečių pakelio, paskleidžia ant baro ir leidžia barmenei pasirinkti, kiek reikia. Nutaikiau momentą ir tą cigarečių pakelį ištraukiau iš jo kišenės. Tada netrukus su draugu išėjome į kitą barą“, – pasakojo kaltinamas.

Jis tikino, kad cigarečių pakelyje pinigai buvo 50, 100 ir 200 litų kupiūromis. Jų suma buvo gal 900 litų.

„Tiesiog norėjau savotiškai pamokyti tą Donatą, kad negalima tokioje vietoje taip švaistytis pinigais. Aišku, negerai padariau, bet daviau pamoką“, – kalbėjo M. Jonkus.

Tą pačią naktį jis su draugu visus pavogtus pinigus pralošė kazino.

Išlaikė tėvai

Vidurinę mokyklą baigęs, jokios specialybės neįgijęs M. Jonkus jau yra teistas už pasikėsinimą įvykdyti ginkluotą apiplėšimą. Jis 2009 metų rudenį įsiveržė į Klaipėdos centre, Tiltų gatvėje, buvusią juvelyrinių dirbinių parduotuvę. Pardavėjai prie galvos jis pridėjo dujinį pistoletą ir pareikalavo atiduoti papuošalus.

Pardavėja su užpuoliku susigrūmė, ginklas buvo nukreiptas į lubas ir Marius Jonkus paleido du šūvius. Už tai jis buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

2013 metų lapkritį grįžusį iš įkalinimo įstaigos niekur nedirbantį M. Jonkų finansiškai rėmė tėvai. Jis – vienturtis jų sūnus.

Vaikinas pasakojo, kad bandė ieškoti darbo, užsiregistravo Darbo biržoje, tačiau nesisekė.

„Kaip įsivaizduoji savo ateitį?“ – M. Jonkaus klausė teisėja. „Dabar jau niekaip“, – atvirai atsakė kaltinamasis.

Įtariama, kad nušovė ginklų pardavėją

Jam pareiškti įtarimai dėl nužudymo. Verslininko V. Dundulio žmogžudystė Klaipėdą sukrėtė šiemet vasarį. Vyras buvo nušautas tėvų bute, esančiame miesto centre.

Praėjus dviem paroms po nužudymo, pareigūnai sulaikė M. Jonkų. Sulaikymo operacijoje dalyvavo ir „Aro“ paregūnai.

M. Jonkus apibūdintas kaip pavojingas ir neprognozuojamas asmuo. 

Vasario 13 dieną atvestas į Klaipėdos miesto apylinkės teismą, kuris jam skyrė kardomają priemonę – suėmimą trims mėnesiams, M. Jonkus prisipažino nužudęs V. Dundulį. Tai esą išėjo netyčia, jis žudyti neplanavo.

M. Jonkus, ikiteisminio tyrimo duomenis, pas verslininką jau atėjo turėdamas tikslą jį apiplėšti, nes net neturėjo pinigų sumokėti už ginklą. V. Dundulis internete buvo paskelbęs, kad parduoda du ginklus.

„V. Dundulis sėdėjo ant sofos, o Marius priešais jį ir apžiūrinėjo ginklą. Kaip jis pats sako, užėjo kažkoks debesėlis, todėl ir iššovė. Kai pamatė, kad V. Dundulis ant sofos sukniubo, mano ginamasis išsigando ir pabėgo“, – iškart po suėmimo kalbėjo įtariamojo advokatė Eugenija Galatiltienė.

Ginklas, kuris buvo pagrobtas po V. Dundulio nužudymo, rastas pas sulaikytąjį. Beveik neabejojama, kad juo V. Dundulis ir buvo nušautas.

Tiek duomenų pakako, jog Mariui J. būtų pateikti įtarimai dėl tyčinio nužudymo. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Įtariamojo sulaikymo operaciją organizavę pareigūnai teigė, jog buvo surinkta pakankamai duomenų, kad M. Jonkus rengėsi įvykdyti kitų sunkių nusikaltimų, todėl jam ir reikėjo ginklo.

„Ginklas jam buvo reikalingas todėl, kad jis norėjo pagąsdinti savo buvusios draugės Kristinos sugyventinį, kad jis jos neskriaustų, ją mylėtų“, – teigė E. Galatiltienė.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Dundulio nužudymo jau beveik baigtas. Netrukus byla turėtų pasiekti teismą.