Šiaulių apygardos teismas praneša, kad Z. Šoblinskas bausmę atlieka nuo 2001 metų gruodžio pradžios.

Šiaulių apygardos teismas jį kalėti iki gyvos galvos nuteisė daugiau kaip prieš 20 metų už keturių žmonių nužudymą ir kitus nusikaltimus.

Itin didelio atgarsio sulaukę nusikaltimai padaryti 2001 metais Pakruojo rajone. Siekdamas užvaldyti svetimą turtą Z. Šoblinskas iš pradžių užpuolė vienos sodybos šeimininką, auką sodybos daržinėje per galvą mušė kastuvo kotu, kojas bei rankas surišo virve ir, pririšęs prie daržinės durų kablio, pats pasišalino.

Teisme tikino, nukentėjusįjį rišęs todėl, kad šis nematytų, kur jis nueina. Kitoje sodyboje buvo užpulti moteris ir vyras. Iš pradžių žudikas mirtinai sumušė moterį, o netrukus įsibrovėlio auka tapo ir šio nusikaltimo liudytojas. Įvykį mačiusį vyrą žudikas pasivijo kieme ir jį pagaliu užmušė.

Ketvirtąja auka tapo dar vienos sodybos šeimininkė. Gyvenamojoje patalpoje užkluptą moterį Z. Šoblinskas mirtinai sumušė į laikraštį suvyniotu metaliniu strypu.

Praėjusių metų balandžio mėnesį Šiaulių apygardos teisme buvo gautas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimas, kuriuo buvo prašoma svarstyti klausimą dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuoto laisvės atėmimo bausmę. Teismas Šiaulių teikimo netenkino.

Teismas nurodė, kad šiuo metu nėra pagrindo teigti, jog Z. Šoblinskas jau yra padaręs pozityvias išvadas, motyvuotas pasitaisyti, laikytis visuotinai priimtinų elgesio normų, nepažeisti įstatymų, gyvenimiškų tikslų siekti teisėtais būdais ir priemonėmis. Teismo įsitikinimu, nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas, o daroma pažanga nėra akivaizdi ir įtikinanti.

Liepos 27 dieną Šiaulių apygardos teismas gavo dar vieną Šiaulių kalėjimo teikimą, kuriuo prašoma pakartotinai svarstyti klausimą dėl šiam nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme.

Teisėjų kolegija nurodė, kad nuteistasis yra atlikęs nustatytą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės dalį, kai jam paskirta bausmė gali būti pakeista į terminuoto laisvės atėmimo bausmę – atsėdėjo daugiau kaip 20 metų.

Tačiau vien tik šios aplinkybės, teisėjų kolegijos įsitikinimu, nesudaro pagrindo nuteistajam švelninti paskirtą bausmę. Atitinkamo dydžio laisvės atėmimo bausmės atlikimas savaime nepatvirtina, kad bausmės tikslai jau pasiekti ir nuteistasis padarė tinkamas išvadas dėl savo elgesio, iš esmės pakeitė savo ankstesnes antivisuomenines nuostatas ir nebėra pavojingas visuomenei.

Teisėjų kolegija atsižvelgia ir į tai, kad šis teistumas Z. Šoblinskui nėra pirmasis. Vyras praeityje jau buvo teistas laisvės atėmimo bausme už tyčinį nužudymą.

Lietuvos Respublikos Prezidento 1997 m. liepos 11 d. dekretu „Dėl malonės suteikimo“ laisvės atėmimo bausmė jam buvo sumažinta vienais metais ir 1998 m. gruodžio 31 d. jis buvo paleistas iš tuometinės Vilniaus sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijos.

Tačiau, kaip pabrėžė teisėjų kolegija, Z. Šobliskui išėjus iš įkalinimo įstaigos, sunkiai sekėsi prisitaikyti prie aplinkos. Jis, jau būdamas brandaus amžiaus ir susiformavęs kaip asmenybė, praėjus itin trumpam laiko tarpui po paleidimo iš laisvės atėmimo vietos vėl darė nusikaltimus: nužudė keturis žmones, įvykdė plėšimus, vagystę, pagrobė šaunamąjį ginklą.

Teismas nurodė, kad tokio pobūdžio nusikaltimai atskleidžia itin didelį nuteistojo pavojingumą visuomenei. Paskelbta nutartimi teismas Šiaulių kalėjimo teikimo netenkino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją