Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad dėl septyniolikmečio nužudymo yra kaltas jo draugas – gegužę aštuonioliktąjį gimtadienį atšventęs Ernestas Pavlovskis.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Algimantas Valantinas paskelbė, kad E. Pavlovskis už grotų turės praleisti šešerius metus. Teismo nuosprendžio laisvėje laukęs vaikinas paskelbus nuosprendį posėdžių salėje nebuvo suimtas – bausmės atlikimo pradžia bus skaičiuojama nuo jo vykdymo pradžios, o nuteistasis teismo verdiktą dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Ar E. Pavlovskis nuosprendį skųs, išeidamas iš teismo neatsakė. Tačiau, greičiausiai, šia teise jis pasinaudos – vaikinas nepripažino kaltės dėl tyčinio nužudymo.

Apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teismas pažymėjo, kad nors E. Pavlovskis ir neturėjo tikslo nužudyti savo draugą, tačiau jo veiksmai yra kvalifikuoti kaip netiesioginė tyčia – jis savo bičiuliui sudavė pakankamai stiprius smūgius į galvos sritį, nuo smūgių septyniolikmetis neišlaikė pusiausvyros ir nukrito nuo laiptų.

Anot teisėjo, po šio įvykio E. Pavlovskis elgėsi abejingai – matė, kad jo draugo būklė yra labai sunki ir jo gyvybei gresia pavojus, tačiau nesuteikė pagalbos ir neiškvietė medikų.

Bylos duomenimis, septyniolikmetis buvo nužudytas praėjusių metų lapkričio 30-ąją, kai Abromiškių kaime jaunų žmonių kompanija šventė gimtadienį. Jubiliato močiutės sodyboje jaunuoliai linksminosi vartodami alkoholinius gėrimus. Po vidurnakčio dauguma nuėjo miegoti, o virtuvėje pasiliko mirtimi pasibaigusio konflikto dalyviai.

Jaunuoliai apsižodžiavo, nes E. Pavlovskis nepagarbiai atsiliepė apie nukentėjusiojo šeimą. Toliau vaikinai santykius aiškinosi išėję į kiemą parūkyti. E. Pavlovskis ranka ir koja sudavė nukentėjusiajam į galvos sritį, šis krisdamas nuo laiptų galva atsitrenkė į plytelėmis išklotus laiptus.

Paskui E. Pavlovskis draugą pasodino ant laiptų, o pats su kitu draugu nuėjo į namą. Tik po kurio laiko nukentėjusysis buvo parneštas į namo vidų ir paguldytas ant lovos verandoje. Gimtadienį šventusio vaikino močiutė pastebėjo, jog jaunuoliui kažkas negerai ir iškvietė greitąją pagalbą. Nukentėjusysis nuo didelių galvos smegenų pažeidimų ligoninėje mirė.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas iš E. Pavlovskio nužudytojo šeimos nariams priteisė ne tik patirtas laidotuvių išlaidas – beveik 1,3 tūkst. eurų, bet ir neturtinę žalą – 87 tūkst. Eur.