„Paskutiniu metu yra stebimas telefoninių sukčių suaktyvėjimas. Vien per šių metų nepilną rugpjūčio mėnesį yra registruota Vilniaus vyriausiame apskrities policijos komisariate 40 ikiteisminių tyrimų, - pasakojo Vilniaus miesto trečiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Alvydas Šimkus. - Sumos svyruoja nuo tūkstančio iki dešimties tūkstančių, bet turime atvejį, kai buvo išviliota 32 tūkstančiai litų“.

Pareigūnų duomenimis, sukčiai beveik nekeičia taktikos - jų pagrindiniais taikiniais išlieka vyresnio amžiaus žmonės, kuriems sunkiau perprasti apgaulę.

Policijos pateikiamame telefoninio sukčiaus įraše girdima kaip ramiu kantriu balso tonu neva bankines operacijas atliekantis asmuo aiškina ką daro ir kokiu būdu įtikina po vieną skaičių „sutikrina“ duomenis.

Policijos pareigūnai prašo, kad garbaus amžiaus artimuosius karts nuo karto perspėtų jaunesnieji ir primintų, kad policija, tyrėjai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojai ar kiti asmenys, niekada telefonu neprašo banko kodų, žalos atlyginimo už sužalotus asmenis ir net artimaisiais prisistatę asmenys, jei prašo pinigų - nebūtinai yra artimieji.

„Viena policija yra bejėgė, mūsų pareiga yra ne tik atlikti ikiteisminį tyrimą, bet ir įspėti visuomenę dėl gresiančio pavojaus. Bendradarbiaujame su kalėjimu departamentu, bankais, telekomunikacijų operatoriais, taip pat bendradarbiaujama yra su mobiliojo ryšio operatoriais“, - sakė A. Šimkus.

Policijos pareigūnų duomenimis, dažniausia sukčiavimu užsiima organizuotos grupuotės. Neretai - tai Alytaus, Marijampolės, Kybartų pataisos namuose esantys nuteistieji. Net ir atliekamos dažnos kratos ir paimami telefonai, kompiuteriai - tėra laikinas jų galimybių ribojimas.

Visgi pareigūnai primena, kad geriausia apsauga - artimųjų tarpusavio bendravimas.