Ketvirtadienio rytą policijos bei ugniagesių atstovai aplankė eilę laikinųjų prekybos pirotechnikos gaminiais taškų. Iš viso laikinojoje sostinėje prekiauti pirotechnika išduota beveik 200 leidimų.

Ypatingas dėmesys skiriamas prekyviečių saugumui ir priešgaisriniams reikalavimams.

„Kiekvienoje prekybos vietoje turi būti 4 kg gesintuvas ir nedegus audeklas. Kol kas atlikus patikrinimus pažeidimų nebuvo. Visi prekybininkai žino reikalavimus ir jų laikosi“, - teigė Kauno apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausiasis specialistas Vytautas Šilys.

Vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – per didelis pirotechnikos gaminių kiekis leistinas prekyvietei. Vis dėlto atlikus eilę patikrinimų didesnių pažeidimų neužfiksuota. Tai lemia ir griežta atsakomybė už taisyklių pažeidimus.

„Situacija yra gera. Patikrinimo metu pažeidimų nenustatyta. Jei prekybininkai nepaisytų pirotechnikos gaminių prekybos reikalavimų gali būti taikoma administracinė atsakomybė ir gali būti naikinamas leidimas prekiauti. Tuomet įmonė įmonė trejus metus negautų naujo leidimo jokiai kitai prekyvietei. Taip pat kasmet vykdoma prevencija, įmonės tikrinamos. Patikrinimų metu kartu su Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistais nuo gruodžio vidurio iki sausio vidurio yra sudaromas prevencinis planas, kurio metu vyksta intensyvus tikrinamas“, - teigė Kauno apskrities VPK Licencijavimo skyriaus specialistė Neringa Čičelytė.

Pareigūnai analizuodami statistiką pastebi, kad daugiau problemų kelias ne parduodama, o savadarbė pirotechnika.

„Suaugusieji turėtų atkreipti dėmesį, ar jų atžalos nesirengia gaminti savadarbių. Tai tikrai yra pavojinga. Gaminiai, kurie yra prekyboje, yra sertifikuoti pagal Europos komisijos nustatytus standartus. Visgi kiekvienais metais dėl netinkamo elgesio su pirotechnika sužalotų žmonių skaičius mažėja. Jei būna sužalojimai – tai daugiausiai patiria tie, kurie naudoja savadarbius gaminius“, - teigia Kauno apskrities VPK Licencijavimo skyriaus viršininkas Remigijus Klapatauskas.

Pirmos kategorijos pirotechnikos gaminiais atskiro leidimo prekiauti nereikia, o šiuos gaminius gali įsigyti asmenys nuo 14 metų. Antros, populiariausios kategorijos gaminius galima įsigyti sulaukus 16 metų, trečios – 18 metų. Ketvirta kategorija skirta tik pirotechnikos specialistams.