Leidinys „Belfast Telegraph“ skelbia, kad Lietuvos pilietis galimai padėjo vaikystės draugui auginti ir prižiūrėti 200 kanapių, kurias policija aptiko praėjusį antradienį surengus reidą minėto draugo namuose Armagho mieste.

Pats 23-ejų Evaldas Tervilys teigė tiesiog lankęs buvusį klasioką, taip pat 23-ejų Arminą Užgą, o su nelegalių kanapių auginimu nieko bendro neturintis.

Olandijoje gyvenančiam E. Terviliui bei jo draugui teismas pateikė kaltinimus dėl kanapių auginimo, B klasės narkotinės medžiagos gamybos, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, narkotinių medžiagų platinimo, o taip pat nelegalaus elektros vartojimo.

Teismui pateiktuose dokumentuose skelbiama, jog A. Užgos namuose aptikta 100 subrendusių kanapių augalų ir dar 100 sodinukų. Augalų vertė, kaip skelbiama, siekia apie 200 tūkst. svarų.

Reidą surengusių pareigūnų teigimu, nusikaltimo vietoje sučiupti lietuviai „buvo nustebę“. Namuose taip pat aptiktas ir nelegalus elektros šaltinis.

E. Tervilys pareigūnams aiškino, kad A. Užga yra jo mokyklos laikų draugas, su kuriuo jis palaikė ryšius. Olandijoje sandėlininku dirbantis jaunuolis teigė atostogų metu sulaukęs iš draugo kvietimo apsilankyti Šiaurės Airijoje, o atgal grįžti jis planavo spalio 6-ąją.

Prieštaraudami Lietuvos piliečio paleidimui už užstatą bylą nagrinėjantys pareigūnai sakė, kad neturėdamas jokios priežasties likti šalyje E. Tervilys greičiausiai slapstysis užsienyje ir negrįš.

Tuo tarpu gynybos advokatas Ruari Gillenas teismui sakė, jog jo klientas „padarė viską“, kad įrodytų, jog buvo tik turistas – rodė aplankytų vietų nuotraukas ir netgi davė „Ryanair“ prisijungimus. Jo teigimu, lietuvis nesitikėjo, kad gyvens „kanapių ūkyje“, o kai tai suprato, „nežinojo, ką jam daryti“.

„Taip, idealiame pasaulyje jis turėjo iškart pranešti policijai arba paprasčiausiai išvykti“, – sakė E. Tervilio advokatas, pridurdamas, jog dabar lietuvis yra „nepavydėtinoje padėtyje“.

Abi puses išklausęs apylinkės teisėjas Eamonas Kingas atmetė prašymą paleisti E. Tervilį už užstatą dėl pabėgimo grėsmės ir atidėjo bylos nagrinėjimą iki spalio 26-os.