Šiaulių apygardos teismas praneša, kad nusikaltimas padarytas pernai, liepos 24-osios vakarą Raseinių rajone esančiame Girkalnio miestelyje.

K. J. Žebrauskas savo gyvenamojo namo koridoriaus ir vonios patalpose, apsvaigęs nuo alkoholio, per konfliktą su sutuoktine, atėmęs iš jos metalinį žarsteklį, žiauriai mušė moterį. Į įvairias kūno vietas smogta ne mažiau kaip 71 kartą, vien į galvą – 26 kartus.

Viename iš parodymu kaltinamasis teigė smūgiavęs, kol pavargo. Sumuštą sutuoktinę jis paliko vonios kambaryje, ten ji nuo patirtų sužalojimų ir mirė. Rytą radęs negyvą sutuoktinę, vyras paskambino policijos pareigūnams.

Kaltinamasis neneigė sutuoktinę mušęs metaliniu žarstekliu, sakė sudavęs ne vieną smūgį. Tardamas paskutinį žodį K. J. Žebrauskas teigė, kad jų gyvenime kartu kildavę konfliktai, kurių iniciatore buvusi ir pati sutuoktinė – iš pasalų žmonos užpultas ir sužalotas jis buvęs ne kartą. Vyras tikino, kad kilus konfliktui, stengdavosi pabėgti.

Pasak kaltinamojo, ir lemtingąjį vakarą sutuoktinė jį užpuolusi iš pasalų – eidamas koridoriumi vyras pajutęs smūgį, vos spėjęs atsisukti į žmoną, gavęs ir kitą smūgį. Jis norėjęs pabėgti, bet durys buvusios užrakintos. Tuomet jis iš sutuoktinės rankų išplėšė žarsteklį ir smogė jai atgal.

Byloje dalis liudytojų minėjo apie nužudytosios „tvirtą, griežtą charakterį“, o viena nužudytosios giminaitė net atsisakė civilinio ieškinio ir teismo prašė kaltinamąjį išteisinti.

Vyras už smurtą prieš sutuoktinę teistas du kartus, o 2021 metais ikiteisminis tyrimas dėl sutuoktinės smurto prieš jį buvo nutrauktas porai susitaikius.

Parodymus teismui davė ir viena policijos pareigūnė. Ji kartu su kolegomis į įvykio vietą nuvyko, kai policijai paskambino pats nuteistasis. Pasak pareigūnės, K. J. Žebrauskas stovėdamas kieme, atkišo rankas ir pasakė: „rakinkite rankas“.

Vyras policininkams pasiūlė nueiti į kambarį ir pasižiūrėti į gulinčią ant žemės negyvą moterį. Namo šeimininkas pareigūnams tada pasakojo, kad įvyko konfliktas ir pridūrė: „ėdė, ėdė ir daėdė“. Jis policininkams prisipažino su žarstekliu moteriai trenkęs daug smūgių į galvą ir į kitas kūno vietas, teigė „daužęs tol, kol numirė“.

Pareigūnų paklaustas, kodėl nekvietė policijos naktį, kai viskas įvyko, vyras atsakė: „įsitikinti norėjau, kad tikrai nebegyva ir kai pamačiau, kad tikrai nebegyva, paskambinau ir pranešiau“. Namo šeimininkas pridūrė, kad abu tą naktį gėrė ir abu konfliktavo, tačiau konflikto priežasties nenurodė.

Nustatyta, kad moteris pirma sudavė žarstekliu vyrui į galvą ir į dešinę ranką, o tik po to kaltinamasis atėmė žarsteklį ir juo mirtinai sumušė sutuoktinę. Teisėjų kolegija konstatavo, kad šiuo atveju būtinosios ginties nebuvo.

Teismo įsitikinimu, žuvusiosios elgesys buvo rizikingas, nes konflikto sprendimas panaudojant smurtą dažnai išprovokuoja atsakomuosius smurtinius veiksmus, tai ir įvyko šįkart.

Teismo įsitikinimu, toks žuvusiosios elgesys iš dalies nulėmė tai, kad kaltinamasis dėl jam suduotų smūgių supyko ir, atėmęs žarsteklį, juo mirtinai sumušė sutuoktinę.

Teismas pažymėjo, kad nukentėjusioji mirė nuo sužalojimų visumos, o ne nuo vieno suduoto mirtino smūgio. Žuvusioji patyrė dideles kančias, tai patvirtino specialistai. Tai, kad sumušęs sutuoktinę, kaltinamasis net nebandė įsitikinti, ar ji gyva, nebandė kviesti pagalbos, o nuėjo miegoti, rodo kaltinamojo cinišką požiūrį į savo šeimos nario gyvybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)