Susitarė per atostogas

Teisėsaugininkų duomenimis, V. Šukšta prekiauti narkotikais pradėjo dar 2000 metais. Jis rūpindavosi, kad narkotinės medžiagos iš Olandijos pasiektų Rusijos sostinę Maskvą.

V. Šukšta neneigė, kad reikalus jis tvarkydavo kartu su Leonidu Buleiko, tačiau su juo susipyko. L. Buleiko už narkotikų kontrabandą šiemet išgirdo teismo nuosprendį – 13 metų laisvės atėmimas.

Anot V. Šukštos, su vadinamuoju agurkinių gaujos organizuoto susivienijimo lyderiu Sauliumi Velečka susipažino dar 2003 metais.

„Kartais pasimatydavome, bet jokių reikalų neturėjau, nes bendravau su Leonidu. Kai su juo susipykau, tada daugiau pradėjau bendrauti su Sauliumi. Jam papasakojau, kad turiu galimybę paimti narkotikus Olandijoje ir galiu juos realizuoti Maskvoje. Tačiau neturėjau kelio, kaip gabenti, nes senuoju nenorėjau naudotis. Bijojau, kad Leonidas gali įskųsti“, - dėstė V. Šukšta.

2011 metų pavasarį jis su žmona ir S. Velečka su savo antrąją puse atostogavo Druskininkuose. Ten esą ir įvyko susitarimas dėl bendradarbiavimo.

V. Šukšta turėdavo gauti narkotikų Olandijoje ir rasti, kur juos realizuoti Maskvoje. Vairuotojais, kurie pergabentų narkotikus, turėjo pasirūpinti S. Velečkos gaujos nariai.

Gabeno hašišą

Vyrai sutarė gabenti hašišą. Kilogramą Olandijoje buvo galima įsigyti už 1600 eurų, o Rusijoje realizuoti už 2900 eurų.

Iš pradžių sutarta pirkti 30 kilogramų hašišo. 24 tūkst. eurų už jį sumokėjo V. Šukšta, o kitus 24 tūkst. eurų jam perdavė S. Velečkos žmonės.

„Nuvažiavau į Olandiją, nupirkau, ką tarėmės, tada nuvykau į Maskvą, kur sulaukiau krovinio. Jį atgabeno S. Velečkos ar jo draugų rastas vairuotojas“, – pasakojo V. Šukšta.

Pirmasis narkotikų kontrabandos reisas pavyko, todėl pradėtas organizuoti antrasis. Per jį jau gabenta 40 kilogramų hašišo, o per trečiąjį reisą – 50 kilogramų.

Hašišas buvo gabenamas specialiai V. Šukštos padarytame dujų balione, kuris būdavo įdedamas į automobilį. Esą baliono metalas buvo toks, kad net peršvietus rentgeno spinduliais nepavykdavo pamatyti, kad jo viduje yra narkotikų.

Iš trijų reisų grynasis pelnas už narkotikų kontrabandą siekė 65 tūkst. eurų.

Įkliuvo dėl kokaino

„Visus reikalus derindavau su Sauliumi. Su juo susiskambindavau arba iš rusiško telefono numerio arba per Skype. Po kurio laiko Saulius prasitarė, kad Ispanijoje yra atėmę 200 kg kokaino. Jį atsivežė į Olandiją ir mažomis partijomis vežioja į Londoną. Jis pasiūlė pabandyti kokainą realizuoti Rusijoje. Vieną kilogramą už 39 tūkst. eurų paėmiau pabandymui“, - pasakojo V Šukšta.

Kokainas buvo gabenamas automobilyje „Kia“ įmontuotame dujų balione. Sykiu vežta ir V. Šukštos įsigytos kanapės. Krovinys sėkmingai pasiekė Maskvos prieigas, tačiau 2012 m. liepą Rusijos pareigūnai sulaikė prekeivį, kuriam buvo perduoti narkotikai. Netrukus į Rusijos pareigūnų nagus pateko ir V. Šukšta.

Dar po pusmečio Lietuvoje Agurkinių gaujai buvo suduotas triuškinamas smūgis – nemažai jos narių buvo suimti. Į Lietuvą parvežtas ir V. Šukšta, kuris įvardijamas, kaip tapęs „agurkinių“ gaujos nariu.

Jam buvo pareikšti įtarimai dėl didelio kiekio narkotikų kontrabandos. Tačiau vyras sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, todėl ikiteisminio tyrimo veiksmai jo atžvilgiu buvo nutraukti ir V. Šukšta tapo saugomu liudytoju.

„Prasidėjo kipišas“

Į Klaipėdos apygardos teismą dviejų kaukėtų vyrų atlydėtas V. Šukšta papasakojo ir daugiau „agurkinių gaujos“ gyvavimo detalių.

„Vieną dieną Saulius nusivežė mane į Liukos (kaltinamasis Kęstutis Liukaitis – DELFI) namą. Jie parodė, kad turi brangų už 5 tūkst, eurų pirktą aparatą, kuriuo esą galima iš BMK skysčio išgauti kokainą. Sutarėme tą aparatą nugabenti į Maskvą. Ten išsinuomojome namą, kuriame ir pastatėme tą aparatą. Paskui buvo įsigyta 500 litrų BMK, už jį sumokėta 140 tūkst. eurų. Išgautas kokainas buvo išvežtas ištirti į Olandiją ir nustatyta kad jis labai prastos kokybės. Prasidėjo kipišas. To aparato likimo taip ir nežinau“, - liudijo V. Šukšta.

Jis pasakojo ir apie tai, kaip S. Velečka, pravarde Agurkas, esą pasakojo, kaip iš kažko atėmė 10 tonų klijų, iš kurių galima išgauti narkotikų.

„Todėl buvo ieškomas chemikas, kuris galėtų tai padaryti. Kiek žinau, jį pavyko rasti Izraelyje. Jis atvyko į Olandiją. Jis išgrynino bandomąją partiją ir su juo buvo atsisveikinta. Tačiau girdėjau, kad su tais klijais Saulius ėjo tik į minusą, nes gal chemikas ne viską pasakė, kaip daryti“, - svarstė V. Šukšta.

Jo teigimu, S. Velečka savo draugams už pagalbą negailėjo nei dovanų, nei pinigų. Žmogui, kuris padėjo surasti chemiką, sumokėta 30 tūkst. eurų ir dovanų pridėtas džipas.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti šiemet lapkritį. Baudžiamąją bylą sudaro 108 tomai, o vien kaltinamasis aktas yra per 300 puslapių.

Byloje kaltinimai pareikšti S.Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.

Kiti kaltinamieji – Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Česlovas Stanevičius, Redas Vilkauskas, Dmitrijus Romanovičius – į teismo posėdžius atvyksta iš namų.

„Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.

„Visi gaujos padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs. Pagrindinis jų visų padarymo motyvas, matyt, yra noras gauti didelį pelną. Tyrimas buvo sunkus, nes didelės apimties, o ir kaltinamieji yra tam tikros specifikos. Visiems jiems gresia ilgi metai kalėjime, o kai kuriems – ir bausmė sėdėti už grotų iki gyvos galvos“, - dėstė prokurorai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)