R. Zamolskio, kuris slapstydamasis Rusijoje gyveno turėdamas Boltačiovo pavardę, baudžiamasis procesas vyksta Sverdlovskio srityje, Jekateringurbo Verch-Isetskyj rajono teisme. Čia R. Zamolskis pareiškė, kad jis yra visai ne tas asmuo, kuo jį laiko pareigūnai.

„Aš ne Romas Zamolskis, jeigu ką, apie tai ne kartą rašiau tyrimo metu, šie duomenys yra paimti iš padirbto paso, kurį atsiuntė Lietuvos Respublika“, – teisme kalbėjo lietuvis.

Jis taip pat pareiškė, kad nėra Gabikas Boltačiovas, kurio dokumentus turėjo ir dar 2003 m. buvo teistas dėl vagystės Rusijoje. „Šis teistumas 2015 m. panaikintas, nes aš ne Boltačiovas, o teisė Boltačiovą “,– kalbėjo R. Zamolskis.

Kaltinamasis pareiškė, kad nori nušalinti teismą, nes čia dirbantys teisėjai tyrimo metu nesiaiškino tikrosios jo asmenybės. Tačiau jo prašymas buvo atmestas. Teismas nutarė nepritarti ir kitam R. Zamolskio prašymui – jis panoro atsisakyti advokato ir gintis pats, bet teisėjas nurodė, kad vis tiek jį gins valstybės paskirtas gynėjas.

Kartu su R. Zamolskiu, Lietuvoje turėjusiu Zamo pravardę, prieš teismą stojo ir organizuotos grupuotės, kurios veikloje dalyvavo kaunietis, vadeiva Michailas Klokas bei dar vienas grupuotės narys – Valerijus Povarovas.

Nors po R. Zamolskio sulaikymo Rusijos žiniasklaida skelbė, kad lietuvis įtariamas ne vienu nužudymu, aiškėja, jog kaltinimai dėl to jam net nepateikti.

Teisiamai trijulei pateikti kaltinimai dėl to, kad jie, veikdami organizuotoje grupėje, vykdė apiplėšimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis bei pasikėsino nužudyti vieną Jekaterinburgo verslininką.

Pranešama, kad grupuotės auka turėjo tapti anksčiau buvęs garsus Jekaterinburgo verslininkas Aleksandras Kasjanovas – dar 2004 m. liepos 17 d. prie jo namų buvo susprogdinta granata, per sprogimą nukentėjo verslininko žmona.

Taip pat teigiama, kad grupuotės nariai taip pat buvo apiplėšę šveicariškų laikrodžių parduotuvę, kotedžą bei keletą butų, vilkikų Jekaterinburge. Jiems inkriminuojamas ir pasikėsinimas užvaldyti didelės vertės turtą apgaulės būdu.

Kaltinamiesiems inkriminuojami nusikaltimai buvo padaryti 1999-2004 m.

Griežčiausia bausmė, kuri galėtų būti paskirta grupuotės nariams, žinoma, jeigu kaltinimai teisme bus įrodyti, – 15 metų.

Visi trys kaltinamieji yra suimti, grupuotės vadeiva M. Klokas yra nuteistas ir kitoje byloje.

Ketvirtadienį baudžiamąją bylą pradėjęs nagrinėti teismas nutarė visiems trims kaltinamiesiems pratęsti suėmimą dar pusmečiui – per šį laikotarpį gali būti priimtas nuosprendis.

Baudžiamojoje byloje, kurią nagrinėja ne viename rezonansiniame nusikaltime nuosprendį paskelbęs teisėjas Jevgenijus Zyrianovas, turėtų būti apklausta ir R. Zamolskio žmona. Dar prieš pirmąjį teismo posėdį ji DELFI sakė, kad tyrėjai ją apklausė ikiteisminio tyrimo metu, todėl ji negalės stebėti proceso, kol nebus apklausta teismo salėje.

„Kiek žinau, esu liudytojų sąrašo pabaigoje, o teismas vyks ne vieną dieną, – sakė ji. – Mano vyras atsisakė jam paskirto advokato ir nori pats save ginti proceso metu – ko anksčiau jis prašė savo gynėjo, jis nieko nepadarė, galbūt jis yra paveiktas Sverdlovsko srities pareigūnų. Juk per visą šį laiką buvo padaryta labai daug pažeidimų, bet skundus rašė mano vyras, o ne advokatas. Netgi klausimus užduoda mano vyras.“

Kaip R. Zamolskis gyveno Rusijoje, skaitykite jo išskirtinį interviu DELFI: Išskirtinis R. Zamolskio interviu: apie žudynes, meilę rusaitei ir planus pagrobti milijonus

Apie gyvenimą su ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu DELFI pasakojo ir jo žmona: R. Zamolskio žmonos išpažintis Lietuvai: visi trokšta jo mirties