Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos prokuratūrai atlikus ikiteisminį tyrimą byloje, kurioje gydytoja Indrė Sakalauskaitė buvo kaltinama pagal sausio 1 d. įsigaliojusio Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl vairavimo apsvaigus, kai kraujyje yra daugiau negu 1,5 promilės alkoholio.

Plastikos chirurgės baudžiamasis procesas baigėsi tyliai – baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris sutiko su jai pateiktais kaltinimais, todėl teismas jos bylą išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka. Teisėjas Marijus Kursevičius nutarė I. Sakalauskaitei skirti 50 MGL (1 883 eurų) baudą, be to, jai dvejiems metams buvo uždrausta naudotis teise vairuoti transporto priemones.

Teismas galėjo konfiskuoti ir neblaivios vairuotojos automobilį „Toyota RAV4“, tačiau nutarė, kad visureigis turi būti grąžintas jo savininkei.

„Kaltinamoji pirmą kartą traukiama atsakomybėn už transporto priemonės vairavimą neblaiviai, niekada praeityje nebuvo teista, nebuvo bausta už kitus šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vadovaudamasis teisingumo ir proporcingumo principais, teismas sprendžia, kad šiuo atveju automobilio konfiskavimas netaikytinas“, – nusprendė teismas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad prie automobilio vairo I. Sakalauskaitė sėdo sausio 15 d. vakarą – pranešimą apie neblaivią vairuotoją, kurios vairuojamas automobilis stovėjo Vilniuje, Upės ir Kalvarijų g. sankryžoje, policijai buvo pranešta 18.26 val.

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai vairuotoją, nuo kurios sklido alkoholio kvapas, patikrino alkotesteriu – ji „pripūtė“ 1,66 prom. alkoholio. Pagal sausio 1 d. įsigaliojusią tvarką, daugiau kaip 1,5 prom. alkoholio į matuoklį pripūtę vairuotojai turi būti patikrinti ir Priklausomybės ligų centre, todėl I. Sakalauskaitė taip pat buvo nuvežta į gydymo įstaigą – jos kraujyje rasta 1,88 prom. alkoholio.

Kaip I. Sakalauskaitė buvo sulaikyta neblaivi prie savo visureigio, geriausiai atskleidė pilietiško vilniečio pasakojimas policijos pareigūnams – su žmona važiavęs vyras pirmasis pastebėjo važiuojamojoje kelio dalyje stovintį automobilį.

„Su žmona važiavome automobiliu Upės gatve, link Kalvarijų g. pusės, antra eismo juosta – prieš šviesoforo signalą apvažiuodami priešais mus stovėjusį automobilį, pamatėme, kad stovi automobilis „Toyota RAV4“, kurio vairuotojo vietoje sėdėjo moteris – ji buvo atsirėmusi į sėdynę, atsilošusi ir užsimerkusi, – pasakojo vyras. – Pagalvojome, kad galbūt moteriai kažkas nutiko, apvažiavę visureigį sustojome. Priėjau prie vairuotojos, bet durys buvo užrakintos, todėl pabeldžiau į durelių stiklą. Tada vairuotoja sureagavo, atsimerkė, po kurio laiko atidarė dureles.“

Indrė Sakalauskaitė
Vyras pasidomėjo, kaip moteris jaučiasi, ar jai viskas gerai, gal reikia kviesti greitąją pagalbą, bet ši atsakė, kad jai pagalba nereikalinga.

„Vairuotoja kalbėjo lėtai, nuo jos sklido alkoholio kvapas“, – supratęs, kad moteris gali būti neblaivi, vyras paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pranešė apie įvykį. Tačiau moteris nebuvo nusiteikusi laukti pareigūnų – norėjo išvažiuoti.

„Norėdama apvažiuoti mano automobilį ji pasuko į kitą eismo juostą, bet aš atsistojau prieš visureigį ir tiesiog neleidau jai važiuoti, kol atvyko policijos pareigūnai“, – sakė pilietiškai pasielgęs vilnietis.

Kai atvyko policija, su moterimi jis daugiau nebendravo. „Mums vairuotoja paaiškino, kad vartojo alkoholį pas draugę Žvėryno mikrorajone ir vairavo neblaivi dėl to, kad susipyko su draugu – ji dėl padaryto pažeidimo gailėjosi, verkė“, – teigė vienas pareigūnų.

Kad vairavo neblaivi, ikiteisminio tyrimo metu neneigė ir pati I. Sakalauskaitė. Per apklausą ji sakė, kad nuo 14 val. pas draugę vartojo alkoholinius gėrimus – „išgėrė 3-4 taures šampano“. O vakare, kadangi jautėsi gerai, sėdo į automobilį ir važiavo į namus.

„Važiuojant supratau, kad neįvertinau savo būklės, situacijos ir negaliu vairuoti, todėl Upės gatvėje prieš sankryžą su Kalvarijų gatve, užsidegus raudonam šviesoforo signalui, sustojau antroje eismo juostoje, – sakė gydytoja. – Užsidegus žaliam šviesoforo signalui toliau nevažiavau, sėdėjo automobilyje ir galvojau, o tada priėjo žmonės, klausė, ar viskas yra gerai“.

I. Sakalauskaitė neigė, kad buvo užmigusi savo automobilyje.