„Dieve, kaip man baisu į ją žiūrėti, ji dar judėjo, jeigu tai aš padariau, teiskite mane“, – viename savo dienoraščių užrašų jau po nužudymo rašė 55 metų vilnietis Janas Ignatas Valeika.

Dar kitame užraše vėl jis meldė Dievo pagalbos ir prašė patarimo, kaip elgtis toliau – juk seserį, šalia kurios lavono jis gyveno kelias paras, reikia palaidoti, apie jos mirtį reikia pranešti giminaičiams ir draugams.

„Dieve, kaip man baisu, aš savo sesers nesužiūrėjau“, – atleidimo prašė J. I. Valeika.

Atgailauti žudikas galės už grotų – Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nutarė, kad išnagrinėjus baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus net nekyla abejonių, jog J. I. Valeika nužudė savo seserį Luciją Pavlovskają.

„Teismas sprendžia, kad J. I. Valeika yra kaltas dėl savo sesers tyčinio nužudymo“, – teisėjų kolegijos pirmininkė Leonarda Gurevičienė paskelbė, jog žudikas pataisos namuose kalės 11 metų.

Vilniaus Baltupių mikrorajone gyvenęs J. I. Valeika buvo sulaikytas praėjusių metų birželio 4-ąją – vyrui daugiau kaip dešimt parų pavyko imituoti dėl sesers nužudymo gedintį brolį.

Tuo metu jo sesers lavonas buvo aptiktas dar gegužės 22-ąją – jai telefonu paskambino vienas pažįstamas, norėjęs moterį pasveikinti su praėjusiu gimtadieniu. Kadangi ši į skambučius neatsiliepė, vyras atvažiavo į jos namus – duris atidaręs L. Pavlovskajos brolis pareiškė, kad jo sesuo yra mirusi. Užėjęs į vidų svečias pamatė negyvą moterį ir iš karto iškvietė policijos pareigūnus.

Kad jo sesuo yra negyva, J. I. Valeika buvo užsiminęs ir kitiems pažįstamiems, sakydamas, kad „Lucija jau kitame pasaulyje“.

Nužudymo vietą apžiūrėję policijos kriminalistai nustatė, su broliu gyvenusi L. Pavlovskaja buvo nužudyta sudavus mažiausiai penkis smūgius plaktuku į galvą. Dėl patirtų sužalojimų ir išsivysčiusių komplikacijų ji mirė – jos mirtis galėjo įvykti praėjus 2-4 paroms iki lavono aptikimo. Be to, ant plaktuko, kuris buvo rastas bute, buvo J. I. Valeikos pirštų atspaudai.

Tiriant nužudymo bylą paaiškėjo, kad J. I. Valeika prie savo sesers lavono gyveno kelias paras – vietoj to, jog iškviestų policiją ir palaidotų savo seserį, vyras namuose vartojo alkoholinius gėrimus ir rašė dienoraštį. Būtent jis ir tapo svarbiu įkalčiu baudžiamojoje byloje.

Paaiškėjo, kad moteris buvo nužudyta savo gimimo dieną – tuo metu namuose buvo tik nužudytoji ir jos brolis. Šis teisinosi, kad gimtadienį šventusi sesuo buvo girta, todėl dažnai griuvinėjo – esą būtent tuo metu ji ir galėjo patirti sužalojimus.

Tačiau tokius vyro teiginius paneigė ekspertai – moters patirti sužalojimai nėra būdingi žmogui griuvinėjant.

Baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai taip pat nustatė, kad tiek brolis, tiek sesuo gyveno asocialų gyvenimą, dažnai girtavo. Be to, neblaivus J. I. Valeika būdavo agresyvus, prieš seserį naudodavo fizinį smurtą, ne kartą buvo sumušęs.

Kadangi žudikas kelias paras gyveno prie savo sesers lavono, buvo paskirta teismo psichiatrijos ekspertizė, tačiau specialistai konstatavo, kad vyras yra pakaltinamas ir gali būti teisiamas – jam tik diagnozuoti psichikos ir elgesio sutrikimai, išsivystę dėl alkoholio vartojimo.