Kauno policijos atstovas informuoja, kad šį didelės apimties ikiteisminį tyrimą Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras išskyrė į atskirus tyrimus ir teismui perdavė 3 baudžiamąsias bylas, nes negauta duomenų, jog Kauno apskr. VPK KPV AVS specialistų nusikalstamos veikos tarpusavyje yra susijusios ir pareigūnai jas darė bendrininkų grupėje.

Tyrimo duomenimis, minėti pareigūnai 2013 m. lapkričio mėnesį iš penkiolikos kelių eismo taisykles pažeidusių asmenų už tai, kad jiems būtų skirta mažesnė administracinė nuobauda arba nebūtų užfiksuoti jų padaryti kelių eismo taisyklių pažeidimai, ėmė įvairaus dydžio kyšius, klastojo administracinės teisės pažeidimo protokolus.

Abu anksčiau minėti policijos pareigūnai buvo nušalinti, o vėliau atleisti iš tarnybos. Pareigūnai policijoje išdirbo daugiau kaip 20 metų.

Dažniausiai kyšiai pareigūnams būdavo siūlomi ir duodami už tai, kad jie, vykdydami savo pareigas, pasiūlydavo kelių eismo taisykles pažeidusiems asmenims savo noru sumokėti jiems paskirtą baudą, lygią pusei jos minimalaus dydžio, nors įstatymuose ši galimybė ir taip yra numatyta. Tokiu būdu pareigūnai pasinaudodavo pažeidėjų įstatymų nuostatų nežinojimu. Taip pat kelių eismo taisykles pažeidę asmenys kyšius pareigūnams siūlė ir už tai, kad pareigūnai administracinių teisės pažeidimų protokolus surašytų ne jiems, o kitiems asmenims - pažeidėjų giminaičiams, pažįstamiems, šeimos nariams ar visiškai pašaliniams asmenims.

Mažiausia nustatyta kyšio suma - 10 Lt (2,89 €), didžiausia - 400 Lt (115 €). Vienu atveju pareigūnui kaip kyšis perduotas alkoholinio gėrimo butelis.

Kyšius pareigūnams davusiems asmenims pranešta apie įtarimus dėl papirkimo pagal LR BK 227 str. 2 d. ir 4 d. Trylika papirkimu įtariamų asmenų buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nes inkriminuojamas nusikalstamas veikas jie padarė pirmą kartą, visiškai pripažino savo kaltę ir dėl to gailėjosi, vienas - buvo pripažintas kaltu, padarius nusikalstamą veiką, numatytą LR BK 227 str. 4 d., jam skirta 10 MGL dydžio (376,60 eurų) bauda. Dar vieno papirkimu įtariamo ir jokių parodymų apie nusikalstamos veikos aplinkybes nepanorusio duoti asmens kaltės klausimą spręs teismas.

Kauno apskrities policijos vadovybė akcentuoja, kad korupcija policijoje netoleruojama, todėl siekiant to išvengti, nuolat atliekamos vidaus kontrolės ir operatyvinės prevencinės priemonės. Pasitvirtinus įtarimams, pareigūnas bus atleistas iš tarnybos vidaus reikalų sistemoje. Todėl raginame gyventojus būti pilietiškais ir turint žinių arba pagrįstų įtarimų apie policijos darbuotojų padarytus, daromus ar ketinamus daryti neteisėtus veiksmus, arba apie kitų asmenų veiksmus, kuriais siekiama paveikti sąžiningą policijos pareigūną, prašome nedelsiant informuoti policijos įstaigų vadovybę.

Apie neteisėtus pareigūnų veiksmus galima pranešti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato anoniminiu pasitikėjimo tel. (8 37) 303 050, Imuniteto skyriaus pasitikėjimo (anoniminiu) tel. (8 37) 306 180, arba tiesiogiai informuoti laikinai einantį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas Darių Žukauską tel. (8 37) 32 10 81.

Taip pat primename, kad siūlydami ar duodami kyšį pareigūnui, būsite patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal požymius nusikaltimo, numatyto Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. „Papirkimas". Už tokio pobūdžio nusikalstamą veiką baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.