VSAT praneša, kad užsieniečiai skundėsi brutaliu Baltarusijos pareigūnų elgesiu.

Po medikų apžiūros, 2 neteisėti migrantai antradienį tebebuvo ligoninėje, jų gyvybei pavojaus nėra.

Pirmadienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai fiksavo, kaip Ignalinos rajone prakirpę apsauginę tvorą ir koncertiną, iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai bandė patekti 14 nelegalų.

Skubiai atvykę į įvykio vietą Puškų užkardos pareigūnai prie pat sienos įsibrovėlius sulaikė. Paaiškėjo, kad tai buvo 12 vyrų ir 2 moterys.

5 užsieniečiai skundėsi sveikata ir brutaliu Baltarusijos pareigūnų elgesiu. Migrantai pasakojo, kad baltarusiai juos mušė ir terorizavo. Smūgiuota per kojas, jos keliems migrantams išties buvo apdaužytos.

Vienas užsienietis pasakojo buvęs baltarusių apipiltas vandeniu, o tada šie jam kirkšnis krėtė elektrošoku.

VSAT pareigūnai skubiai iškvietė greitąją medicinos pagalbą. 5 migrantus pasieniečiai susodino į savo tarnybinį transportą ir nuskubėjo pasitikti medikų. Netrukus užsieniečiai buvo perkelti į greitosios automobilį ir išgabenti į Visagino ligoninę.

Po medikų apžiūrų ir tyrimų abi moterys dar pirmadienį buvo paleistos. Viena jų turėjo Senegalo pilietės dokumentus, kita prisistatė Jemeno piliete, bet dokumentų neturėjo.

Antradienį ligoninėje tebebuvo Somalio piliečiu prisistatęs ir dokumentų neturėjęs vyras, jam diagnozuotas kojos raiščių patempimas. Gydymo įstaigoje liko ir dokumentų neturėjęs Sirijos piliečiu prisistatęs vyras, jam medikai diagnozavo pėdos nušalimą.

Šiuos pacientus ligoninėje saugo Puškų užkardos pasieniečiai.
Antradienį apie vidudienį iš ligoninės buvo išrašomas čia naktį praleidęs Irako piliečio dokumentus pateikęs vyras, jam buvo sumuštos kojos.

Pirmadienį likusiųjų 11-os neteisėtų migrantų atžvilgiu VSAT pareigūnai atliko įprastus tokiais atvejais veiksmus. Tai buvo 9 vyrai, kurie po sulaikymo savijauta nesiskundė, bei abi moterys, kurioms ligoninėje rimtesnių sveikatos sutrikimų nenustatyta.

Dalis šio vienuoliktuko turėjo dokumentus, dalis buvo be jų.
Puškų pasieniečiai įvertino užsieniečių drabužius bei avalynę, ar jie atitinka metų sezoną. Dviem iš migrantų pasieniečiai suteikė šiltus batus, nes užsieniečių avalynė neatitiko metų laiko. Kitiems nei avalynės, nei drabužių pakeisti nereikėjo.

Taip pat visiems migrantams pasieniečiai įteikė humanitarinius paketus su maistu ir lauko sąlygomis laiką leisti skirtais kitais daiktais.

Įsitikinus, kad 11-ai migrantų nekyla jokių grėsmių, atėjūnai apgręžti atgal į Baltarusiją.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė neįleisti iš Baltarusijos neteisėtai bandančių sieną kirsti migrantų, jų į Lietuvą nepateko 21 430.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos VSAT pareigūnai neleido patekti 2 113 tokių besibrovusiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)