Kovo mėnesį Norvegijoje Erje muitinėje patikrai buvo sustabdytas automobilis užsienietiškais numeriais.
Pareigūnai vairuotojo lietuvio paklausė, kiek laiko jis praleido Norvegijoje. Jis atsakė, kad dvi paras.

Taip pat vairuotojas prisipažino su savimi turintis nemažą sumą grynųjų, tačiau patikino, kad daugiau pinigų automobilyje nėra.

Patikros metu automobilyje buvo rastos dvi kartoninės dėžės su sauskelnių pakuotėmis. Kiekvienoje iš jų muitinės pareigūnai aptiko po tris ryšulėlius Norvegijos kronų, supakuotus į vakuuminius maišelius. Iš viso buvo konfiskuota 1,4 mln. kronų (apie 118,7 tūkst. eurų). Vairuotojas sulaikytas, policija pradėjo bylos tyrimą.

Pinigų kontrabandos tikslai gali būti įvairūs: naudoti grynuosius atsiskaityti už nelegalias prekes ar finansuoti terorizmą arba juos išplauti, nurodė Norvegijos muitinės atstovai.

„Nusikalstamas organizacijas labiausiai domina pelnas, todėl grynųjų konfiskacijos suduoda stiprų smūgį nusikaltėlių tinklams“, – paaiškino muitinės vadovas Eysteinas Bermeris.

Dėl šios priežasties kova su grynųjų pinigų kontrabanda yra muitinės prioritetas.

„Konfiskacijų socialinis poveikis – ne tik nepasitenkinimo kėlimas tarp nusikaltėlių, bet ir tolesnės nusikalstamos veiklos, pavyzdžiui, prekybos narkotikais, vykdymo Norvegijoje prevencija. Galbūt tai buvo pinigai, gauti už parduotus narkotikus“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad tokiu atveju smūgis nusikaltėliams buvo didesnis, nei konfiskavus narkotikus, kol jie dar nebuvo parduoti.