Šeštadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnai per sienos stebėjimo sistemą pastebėjo Nemune, lede ties Lipliūnų kaimu (Druskininkų sav.), esantį apskritą daiktą. Tarnybine motorine valtimi pasieniečiai priplaukė arčiau. Paaiškėjo, jog tai buvo užmaskuotas kontrabandinių cigarečių krovinys.

Pripūsta traktoriaus kamera buvo apvyniota balta polietileno plėvele ir apkrauta sušalusiu sniegu bei ledu. Tokia maskuotė skirta sudaryti įspūdį, kad žiemą upe plaukia tikra lytis.

Radinį pristačius į Kapčiamiesčio pasienio užkardą ir jį prapjovus, viduje aptikta 830 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Dar vieną cigarečių krovinį minėtoje Druskininkų savivaldybės vietoje Kapčiamiesčio pasieniečiai „sužvejojo“ sekmadienį. Šįsyk užfiksavo Nemuno srovės nešamą gana taisyklingos formos „lytį“. Tik priplaukus prie jos tapo aišku, jog tai – ne gamtos tvarinys, o kontrabandininkų Baltarusijos krante į Nemuną paleista cigarečių siunta.

Prieš tai rūkalų pakelius jie irgi suvyniojo į baltą polietileną, o „lyties“ viršų apdrabstė sniegu ir ledu.

Patikrinę į užkardą parvežtą kontrabandininkų „plaustą-lytį“, Kapčiamiesčio pasieniečiai suskaičiavo 1 650 pakelių cigarečių „Fest“ ir „Minsk QS“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Atlikus vietovės apžiūrą, daugiau daiktų ir asmenų nefiksuota. Abu kroviniai laikinai saugomi Kapčiamiesčio pasienio užkardoje. Įvykiai tiriami.

Pernai šios užkardos pasieniečiai panašiomis aplinkybėmis iš Nemuno ištraukė 19 tokių kontrabandos krovinių (beveik 34 tūkst. pakelių cigarečių), plaukiančių iš Baltarusijos.

Nemunui iš Baltarusijos įtekėjus į Lietuvą, 17 kilometrų juo eina abiejų valstybių siena. Baltarusijos krante kontrabandininkai jaučiasi laisvai ir neretai veikia netrukdomi vietinių pasieniečių.

Rūkalų kroviniai nuleidžiami į Nemuną Baltarusijos pusėje tikintis, kad srovė juos sėkmingai atneš iki Lietuvos krantų ar į jos gilumą. Čia veikiančių kontrabandininkų tikslas yra cigaretes kuo skubiau ištraukti iš upės ir nepastebėtiems jas išgabenti sausuma.

Šaltuoju metų laiku kontrabandininkai renkasi nekart išbandytą metodą – rūkalų plaustus bandoma užmaskuoti ir padaryti panašiais į plaukiančias ledo lytis. Jie apvyniojami balta polietileno plėvele arba medicinine marle, apkraunami sušalusiu sniegu, ledu bei purvu, o plūdrumui reguliuoti parenkamos įvairios statybinės medžiagos – plytos, betoniniai blokeliai, šaligatvio trinkelės ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją