Tokią galimybę šiuo metu svarsto Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Rasa Paužaitė ketvirtadienį išnagrinėjo 53 metų I. Kazarinovai iškeltą baudžiamąją bylą ir savo verdiktą žada skelbti jau po savaitės.

Tačiau byloje net keturi nukentėjusiaisiais pripažinti asmenys pareiškė, kad I. Kazarinova padarė didžiulę klaidą, iš jos jau pasimokė, todėl turėtų būti atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, o iškelta byla išvis turėtų būti nutraukta.

Tokį sprendimą nukentėjusieji priėmė dėl to, kad I. Kazarinova jų atsiprašė ir atlygino padarytą žalą (viena nukentėjusioji išvis nepareiškė jokio ieškinio).

Kad neblaivi vairuotoja, dėl savo nusikalstamo pasitikėjimo ir neatsargumo sukėlusi eismo įvykį, būtų atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, neprieštarauja ir byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Rimas Juodis, pažymėjęs, kad kaltinamoji nukentėjusiesiems ir draudimo bendrovei jau išmokėjo 22 tūkst. eurų. Ir dar pasižadėjo sumokėti 9 tūkst. Eur.

„Per mano darbo praktiką tai išskirtinis atvejis, kai kaltinamoji tokio pobūdžio byloje stengėsi atlyginti žalą nukentėjusiesiems ir dar tokią sumą – ji banke net įkeitė savo butą, kad gautų pinigų nuostoliams padengti“, – pabrėžė R. Juodis.

Tačiau, prokuroro teigimu, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre skyriaus vedėjo pavaduotoja dirbanti I. Kazarinova turi pajusti neigiamus padarinius – ji būdama neblaivi sėdo prie vairo ir padarė šiurškščiausią Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą.

„Vairavimas esant neblaiviame stovyje yra šiurkštus pažeidimas, tai vairuotojai turi žinoti kaip “„Tėve mūsų”, be to, eismo įvykio metu buvo padaryta didelė žala, nukentėjo keturi asmenys, – sakė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras. – Jeigu vairuotoja nevertino visuomenės patikėtos teisės, nepateisino visuomenės pasitikėjimo, jai turi būti skirta baudžiamojo poveikio priemonė – draudimas 3 metus vairuoti transporto priemones. Visuomenės saugumas yra aukščiau už asmeninę kaltinamosios gerovę.“

Pasak R. Juodžio, eismo įvykio metu I. Kazarinova turėjo vieną galiojančią nuobaudą už KET pažeidimus.

Bylos duomenimis nustatyta, kad eismo įvykį I. Kazarinova sukėlė praėjusių metų rugpjūčio 25 d. Vilniuje, kai apie 20.45 val. Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių sankryžoje, vairuodama automobilį „Honda Civic“, nedavė kelio lygiareikšmiu keliu priešinga kryptimi tiesiai važiavusiam motociklui „Yamaha XV 1900“, kurį vairavo 37 metų vyras ir su juo susidūrė. Motociklas po smūgio vertėsi ir partrenkė tris ant šaligatvio stovėjusias pėsčiąsias.

„Honda Civic“ vairuotojai buvo nustatytas lengvas girtumas – kraujyje rasta 0,67 prom. alkoholio. Kodėl prie vairo sėdo neblaivi, I. Kazarinova atsisakė paaiškinti. „Nebus jokių komentarų“, –DELFI pareiškė valstybės įstaigoje dirbanti moteris.

Tačiau teisme ji liejo ašaras ir teisinosi, kad pasimokė iš klaidos. „Labai gailiuosi to, ką padariau – noriu padėkoti nukentėjusiesiems už jų supratimą, po šio įvykio visas mano gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, tai pamoka visam likusiam gyvenimui“,–sakė I. Kazarinova.

Ji baudžiamąją bylą nagrinėjančios teisėjos taip pat prašė neatimti teisės vairuoti transporto priemones. Arba – bent skirti trumpesnį draudimo laikotarpį, tarkime, vieneriems metams.