Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Antanas Virbalas nusprendė, kad kaltę neigęs 32 metų M. Tuganauskas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kai panaudojo fizinį smurtą prieš vieną kaunietį.

Policijos pareigūną kaltu pripažinęs teismas nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti M. Tuganauskui skiriant 20 MGL dydžio (2 600 litų) baudą.

Ketvirtadienį paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis jį galės skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. Greičiausiai šia teise ne kartą policijos generalinio komisaro apdovanotas pareigūnas pasinaudos, nes prieš paskelbimą buvo įsitikinęs, jog teismas jį išteisins.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad praėjusių metų birželio 8-ąją, nuo 14.10 iki 14.41 val. M. Tuganauskas galimai vertė Andrių V. prisipažinti padarius nusikaltimą, o paskui sulaikytajam sėdint ant kėdės ranka penkis kartus trenkė į veidą, keletą kartų į pilvą ir jį nuvertė ant žemės. Tada, įtariama, pareigūnas toliau talžė ant žemės gulėjusį sulaikytąjį.

Kaip teisme pažymėjo valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Julija Jolita Kryževičienė, policijos tyrėjas, viršydamas įgaliojimus savo veiksmais sumenkino policijos, kaip valstybės institucijos, įvaizdį ir autoritetą, diskreditavo valstybės tarnautojo vardą.

Nukentėjusiuoju pripažintas kaunietis teigė, kad jis buvo daužomas gumine lazda – vadinamuoju „bananu“. Jis dėl patirtų dvasinių išgyvenimų buvo pareiškęs ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo (20 tūkst. Lt), tačiau jį teisme atsiėmė, nes mano, kad už padarytą žalą turėtų atsakyti ne pareigūno darbdavys, o pats M. Tuganauskas, todėl ateityje žada iškelti civilinę bylą.

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sumušimo generalinio policijos komisaro Sauliaus Skvernelio birželio 10-ąją paprašė Andrius V., nurodęs, kad buvo ne tik sumuštas, bet ir pareigūnų įspėtas, jog šis nesugebės įrodyti, jog buvo sumuštas. „Mes pasakysime, kad tu priešinaisi ir tai visi paliudysime“, – pareigūnų žodžius komisarui citavo studentas.

Kauno statybos bendrovėje „Salenta“, užsiimančioje daugiabučių namų tarpblokinių siūlų remontu, reklamos vadybininku dirbantis jaunuolis savo pareiškime nurodė, kad yra atsakingas už klientų paiešką, sutarčių sudarymą ir avansų paėmimą už darbus.

Studentas teigė, kad birželio 8-ąją su savo bendradarbiu atvažiavo į Vilnių, nes buvo sulaukę kliento prašymo apžiūrėti butą. Prie vieno daugiabučio Karoliniškių mikrorajone nuvažiavę kauniečiai šeimininko nerado, tačiau juos pasitiko pareigūnai iš kriminalinės policijos.

„Jie mums pasakė, kad prisižaidėme su remonto darbais, man užlaužė ranką ir nepaleido, paguldė ant automobilio variklio dangčio, užveržė rankas plastmasine sąvarža, o ne antrankiais, tada pamačiau kad ir Andriui uždėjo sąvaržą“, – nukentėjusiojo draugas teisme yra pasakojęs, jog nustebino toks pareigūnų elgesys, nes jie nei priešinosi, nei kitaip atsisakė vykdyti jų teisėtus nurodymus.

Sulaikyti vaikinai buvo nuvežti į policijos komisariatą, čia su jais prieš apklausą bendravo operatyviniai darbuotojai, tyrę galimą bendrovės „Salenta“ sukčiavimą.

„Mus uždarė į atskiras sulaikymo kameras, o paskui išgirdau, kaip Andrius man pasakė, kad užsidengčiau galvą, nes jis jau gavo“, – nukentėjusiojo draugas teigė, jog bendraudamas su operatyviniais darbuotojais sulaukė grasinimų, kad už sukčiavimą bus pasodinti į Lukiškes. Tiesa, vaikinas teigė, kad smurtas prieš jį nebuvo panaudotas.

„Kai mus paleido iš policijos, pamačiau, kad jam trenkta į akį, be to, jis eidamas šlūbčiojo – Andrius norėjo kuo greičiau iš ten išvažiuoti, sakė, paskui pakalbėsime“, – teigė jis.

Panašiai teisme kalbėjo ir nukentėjusysis, tuo metu kaltinamasis kategoriškai neigė jam pateiktus kaltinimus.