Apie tai, kad Lietuvoje verčiasi prostitucija, Minske gyvenančių merginų artimieji ar draugai net nenutuokė – į Vilnių jos atvykdavo tik trumpam: porai dienų ar savaitei, o dirbdavo tik darbo dienomis nuo 11 iki 19 val. Savaitgaliai – šventa diena, skirta tik šeimai.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje dėl pelnymosi iš baltarusių merginų prostitucijos buvo nuteisti sutuoktiniai – Edgaras Sadauskas ir Irina Sadauskienė. Ji taip pat anksčiau yra teikusi seksualines paslaugas už atlygį – moteris kartą buvo bausta už vertimąsi prostitucija.

Baudžiamają bylą išnagrinėjęs teisėjas Arūnas Budrys nustatė, kad sutuoktiniai iš prostitucijos gavo ne mažiau kaip 13 tūkst. 600 eurų. Šią sumą teismas nutarė konfiskuoti iš nuteistųjų.

Tačiau ne pinigų praradimas yra didžiausia bausmė sąvadautojams – teisėjas paskelbė, kad anksčiau net septynis kartus teistas E. Sadauskas dvejiems metams siunčiamas už grotų, o jo sutuoktinei skirta metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, Tiesa, jos vykdymas atidėtas – per pusantrų metų laikotarpį moteris negali padaryti naujų nusikaltimų, be to, ji per aštuonis mėnesius privalės nemokamai išdirbti 80 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose bei organizacijose.

Atidėti bausmės E. Sadauskui teismas negalėjo, nes vyrui anksčiau ne kartą buvo taikoma lygtinė bausmė – į tai nuteistasis žiūrėjo atmestinai ir neatsakingai, nes kai anksčiau buvo teisiamas dėl plėšimo, jis slapta vadovavo prostitucijos tinklui Vilniuje. Veiklos vyras nenutraukė ir nuteistas lygtine bausme.

„Tai rodo jo ypatingą neatsakingumą ir abejingumą visuotinai priimtoms elgesio taisyklėms“, – skelbdamas nuosprendį, kurį nuteistieji dar galės skųsti, pažymėjo teisėjas A. Budrys.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad sutuoktiniai pelnėsi iš trijų Baltarusijoje gyvenančių merginų prostitucijos nuo 2015 m. balandžio iki 2016 m. spalio 11 d., kai buvo sulaikyti.

Nustatyta, kad jaunų merginų, sutinkančių verstis prostitucija, sąvadautojai ieškojo pažinčių svetainėse. Visos trys merginos, kurios buvo nustatytos ikiteisminio tyrimo metu, yra iš Baltarusijos. Joms darbas Lietuvoje atrodė lyg gyvenimo svajonė – iš vertimosi prostitucija jos Europos Sąjungos valstybėje uždirbdavo gerokai daugiau nei savo tėvynėje.

Surasti būstą „plaštakėms“ nebuvo sudėtinga – Vilniuje šiuo metu yra daugybė butų, kurie nuomojami trumpam laikui. Tiesa, jų nuoma brangesnė, tačiau ji sąvadautojams tiko – kartais merginos norėdavo išvykti į gimtinę, be to, į Lietuvą padirbėti dažniausiai atvykdavo trumpam, vos kelioms dienoms.

Kad trumpam laikui nuomojamuose butuose gyvena prostitutės, jų savininkai nesukdavo galvos – retai kada skųsdavosi kaimynai. Tiesa, šeimininkams būdavo aiškinama, kad jaunos merginos atvykdavo studijuoti, tačiau nepavykus įstoti į universitetą, laikinai glausdavosi bute, kol susiras darbą ir galės nuomotis kitą būstą.

„Man asmeniškai niekas nesiskundė nuomininkėmis“, – sakė vienas butų nuoma užsiimantis vilnietis verslininkas. Jis su žmona nuomoja tris butus, visuose juose ir glausdavosi prostitutės.

„Būna įvairių klientų, kurie trumpam nuomojasi butus – kartą atvažiavusi viena jauna moteris iš Ukrainos sakė, kad čia jai patogiau susitikti su vyru, kuris dirba vairuotoju, – pasakojo butų nuoma užsiimantis vyras. – Ji kalbėjo, kad Lietuvoje viskas labai brangu, net bulvių kaina jai atrodė kosminė. O po kiek laiko pasikalbėjau su kaimynu – jis sakė, kad prie durų net eilės vyrų stovėdavo.“

Klientus jaunoms prostitutėms sutuoktiniai surasdavo publikuodami skelbimus interneto svetainėse – paskambinusiems klientams nurodydavo, kur reikia atvykti, o merginoms – kada pas juos atvyks sekso ištroškęs vyras.

Už valandą klientas turėdavo sumokėti nuo 80 iki 100 eurų, už pusvalandį – vos mažiau: nuo 60 iki 70 Eur.

Viena mergina pareigūnams prisipažino, kad dirbdama slaptame viešnamyje ji ieškojo turtingo jaunikio. Ir tokį jai pavyko surasti, todėl su juo vėliau ėmė slapta susitikinėti. Ar ji ištekėjo, nežinoma.

Šiuos pinigus sąvadautojai su prostitutėmis pasidalindavo per pusę. Tačiau ne visada iš karto – viena mergina per apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją nurodė, kad iš kliento gautus pinigus visada atiduodavo E. Sadauskui, kuris „atlyginimą“ jai sumokėdavo prieš pat išvykstant į Minską.

Nustatyta, kad sutuoktiniai iš merginų prostitucijos galėjo uždirbti beveik 14 tūkst. Eur. Per kratą pas sutuoktinius pareigūnai namuose rado beveik 2 tūkst. Eur.

Dėl pateiktų kaltinimų E. Sadauskas kaltę pripažino visiškai, o jo sutuoktinė – tik iš dalies. Moteris aiškino, kad nepripažįsta, jog vadovavo, organizavo ir pelnėsi iš prostitucijos.

„Supratau, kuo užsiėmė vyras, žinojau, kad jis bendrauja su merginomis ir kuo jos užsiima, bet aš pati neturėjau jokių planų su vyru uždirbti, jokių pajamų iš vyro veiklos negavau, nepadėjau jam daryti nusikaltimo, o tik jį pavaduodavau, – teisme sakė I. Sadauskienė. – Aš tik su klientais kalbėdavau telefonu ir atrašydavau į SMS žinutes, kai vyras pats negalėdavo.“

Tuo metu E. Sadauskas sakė, kad nuomojo merginoms butus, bendravo su klientais ir siųsdavo juos pas merginas.

„Iš merginų prostitucijos gavau pusę jų pajamų, tačiau nežinau, kokias paslaugas jos teikė – ar masažus, ar ką, kai jos likdavo bute vienos, aš jų nekontroliuodavau, nežiūrėjau, ką jos darė, – sakė vyras. – Taip, merginos sakė, kad teiks seksualines paslaugas, jos pačios man skambindavo ir klausdavo, ar yra vietos, ar gali atvažiuoti, jokios prievartos nebuvo.“

E. Sadauskas sakė, kad internete talpino skelbimus, kuriuose buvo parašyta, kad mergina susitiktų su vaikinu ir padarytų masažą, o apie tai, jog bus teikiamos seksualinės paslaugos, niekur nebuvo tiesiogiai parašyta.

„Taip pat skelbime nurodydavau merginos metus ir įdėdavau nuotrauką, – sakė jis. – Skelbimuose sekso tiesiogiai nesiūliau, po skelbimo tekstu slėpėsi siūlymai susitikti su švelnia panele, šių susitikimų tikslas buvo seksas ar masažas. Pagal skelbimą man skambindavo klientas, o aš skambutį atmesdavau ir atsakydavau SMS žinute – nurodydavau, kur ir kada ateiti.“

Anot kaltinamojo, po kurio laiko prie šio „verslo“ prisidėjo jo žmona, nes jam tekdavo kur nors išvykti. „Tuomet palikdavau telefoną žmonai ir paprašydavau, kad ji parašytų SMS ar pakalbėtų“, – sakė jis.

Kratos metu E. Sadausko rankinėje pareigūnai aptiko civilinėje apyvartoje draudžiamą šaltąjį nešaunamąjį ginklą – pramoninės gamybos lenktinį peilį su automatiškai atsilenkiančia ir užsifiksuojančia geležte, todėl jis taip pat buvo nuteistas dėl draudžiamojo šaltojo nešaunamojo ginklo laikymo.