Teismas nusprendė, kad keleriais metais jaunesnį nuogą mažametį mobiliuoju telefonu filmavusios nepilnametės tėvai berniukui privalės sumokėti 3, o jo motinai – 1 tūkst. litų neturtinės žalos. Be to, jie taip pat privalės padengti beveik 2,5 tūkst. Lt atsiėjusias bylinėjimosi išlaidas.

Teismo priteistas neturtinės žalos atlyginimas – gerokai mažesnis, nei siekė prisiteisti berniuko motina: ji buvo įsitikinusi, kad sūnui turi būti sumokėta 12, o jai – 6 tūkst. Lt.

„Ši byla – siekis pasipelnyti“, – su pareikštu ieškiniu nesutiko dvylikametės tėvai.

Nuogas pozavo prieš kitus vaikus

Bylos duomenimis, nepilnametė savo namo kieme liepė nusirengti mažam berniukui ir šį nuogą filmavo telefonu.

Kai apie tai sužinojo vaiko motina, ji kreipėsi į pareigūnus – ikiteisminio tyrimo metu buvo konstatuota, kad mažamečio atžvilgiu atlikti užgaulūs, nederamos formos, nepadorūs veiksmai, žeminantys mažametį jo paties ir kitų žmonių akyse.

Prokurorai pažymėjo, kad mergaitė, pasinaudodama tuo, kad nukentėjusysis dėl labai jauno amžiaus ir nesusiformavusios asmenybės yra pažeidžiamas ir negalintis kritiškai įvertinti savo veiksmų pobūdžio ir pasekmių, liepė jam nusimauti kelnes ir pozuoti kitų mažamečių vaikų akivaizdoje.

Kadangi mergaitė šios veikos padarymo metu dar nebuvo 14 metų, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Iš karto po to berniuko motina kreipėsi į teismą, prašydama iš dvylikametės tėvų priteisti sūnui ir jai padarytą neturtinę žalą.

„Kiekvienu atveju tėvų, nevykdančių savo pareigos vaikams veiksmai ar neveikimas, laikytini priešingi teisei, – pažymėjo teismas. – Neįgyvendinant tėvų valdžios arba ją įgyvendinant netinkamai, tėvams taikoma atsakomybė, nustatyta įstatymu, todėl nukentėjusiojo motina pagrįstai reikalavimo teisę nukreipė į abu tėvus, taikant solidarią jų atsakomybę“.

Įskaudino mergaitės tėvai

Savo ieškinyje jauna motina pažymėjo, kad po įvykio patyrė didelius dvasinius išgyvenimus, sveikatos pablogėjimą ir stresą dėl sūnaus fizinio ir psichologinio nesaugumo gyvenamojoje aplinkoje.

Pasak jos, mažamečio sūnaus patirtas stresas gali pakenkti jo emocinei būsenai ir ilgam išlikti atmintyje. Be to, motina pažymėjo, jog nors po įvykio jau praėjo beveik 2 metai, tačiau vaikas esą iki šiol yra sukrėstas, jį kankina baimė, nemiga.

„Mergaitės tėvai niekada nepripažino kaltės ir net nebandė atsiprašyti ar taikytis – jie mano, jog jokia neturtinė žala nėra padaryta, o tai girdėti buvo labai skaudu ir apmaudu, kas sukelia papildomas kančias ir išgyvenimus“, – teisme pažymėjo berniuko motina.

Patirti išgyvenimai pasimiršta ir nurimsta

Atsakovais patraukti nepilnametės tėvai sutiko su faktine aplinkybe, jog jų dukra nufilmavo mažametį, tačiau ginčijo, kad jų dukra berniukui liepė nusimauti kelnes, pozuoti ir taip iš jo tyčiojosi. Vis gi, jie pažymėjo, kad vaizdo įrašas niekur nebuvo išplatintas.

Bylą išnagrinėjęs ir neturtinę žalą vaikui ir jo motinai priteisęs teismas pažymėjo, kad jie kelis kartus lankėsi Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centre, kuriame tik beveik po metų medikai konstatavo, kad vaiko būklė pagerėjo.

„Akivaizdu, kad dėl padarytos nusikalstamos veikos ieškovai patyrė neturtinę žalą, minėtas įvykis sukėlė jiems neigiamas emocijas“, – pažymėjo teisėjai.

Vis gi, jie įsitikinę, kad dėl vaiko filmavimo kilę padariniai nebuvo sunkūs ir ilgalaikiai.

„Vaikas nepakeitė mokyklos, toliau mokosi ir bendrauja su vaikais, o tai patvirtina, jog patirti išgyvenimai pasimiršta ir nurimsta“, – pabrėžė teisėjai.