Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga jis sakė, kad dalyvavo specialiųjų pajėgų operacijoje, kurios metu snaiperiai užėmė aukštesnes pozicijas, o specialiųjų pajėgų komandos bandė sulaikyti saujelę žmonių, dirbusių miestelį supančiuose laukuose.  

Tai nėra įprasti laukai: Lazaratas vadinamas Albanijos narkotikų sostine liūdnai garsėja kanapėmis bei įstatymų nesilaikymu, rašo globalpost.com.  

Kasmetinis kanapių derlius atneša beveik 6 mlrd. dolerių pelno, rodo Italijos finansų policijos duomenys.

Nors vietos policija su tokiu skaičiumi nesutinka, ji pripažįsta, kad marihuanos verslas klesti.

Praėjusių metų reidas nebuvo ilgas. Pareigūnams pradėjus pjauti kanapes, pasirodė 15 sportinių automobilių, ginkluotų sunkiaisiais kulkosvaidžiais ir ėmė šaudyti.

„Į mus buvo šaudoma iš 20 pozicijų, įskaitant kulkosvaidžių ir prieštankinių raketų ugnį, - sakė komisaras. – Mačiau, kaip į mus iš kulkosvaidžio šaudė 70 metų močiutė. Maniau, kad nebeliksiu gyvas“.

Snaiperiams mėginant neutralizuoti automobilius sprogstančiomis kulkomis, policija pradėjo būgštauti dėl civilių gyventojų žūčių ir nusprendė atsitraukti.  

Nuo to karto jie dar nebuvo sugrįžę. Komisaras sakė, kad narkotikų kontrabandininkai pasinaudojo politiniu vakuumu, kol po birželio mėnesio visuotinių rinkimų buvo formuojama vyriausybė, ir šiais metais investavo į kanapių laukus didžiules sumas pinigų.  
Teisėsaugos agentūros ėmėsi mažai prevencinių veiksmų, leisdamos nelegaliai Lazarato prekybai klestėti. Bet kokie žingsniai prieš šią gyvenvietę gali sukelti „kruviną karą“, pridūrė jis.      

Užuot žengusi į laukus, didžiąją dalį vasaros policija tiesiog stengėsi stabdyti autocisternas su vandeniu, važiuojančias į kanapių plantacijas, ir sulaikyti migruojančius darbininkus, vykstančius į gyvenvietę. Jie taip pat konfiskuoja kanapių produkciją, jei pastebi, kad ji išsiunčiama iš Lazarato.   

Praėjusiais metais jiems pavyko konfiskuoti beveik 15 t marihuanos. Dar 10 t buvo sulaikytos prie įvairių sienų.

Kanapės paprastai sodinamos gegužę, o derlius nurenkamas rugsėjį. Manoma, kad šiame versle sukasi iki 90 proc. Lazarato gyventojų – iš viso 7 tūkst.   

Jei pastaraisiais metais Albanijos ekonomika dėl krizių Graikijoje ir Italijoje smuko, tai Lazaratas klestėjo.  

Žvalgybos duomenys rodo, kad gyvenvietė šiais metais kultivuoja daugiau kaip 24 tūkst. ha žemės. Joje gali augti apie 300 tūkst. kanapių, iš kurių galima gauti 500 t marihuanos.  

Iš didelio nuotolio darytose fotografijose matyti kanapių plantacijos su terasomis, kurios skurdžią kalnų žemę pavertė vešlia žalia oaze.  

Žurnalistai, mėginantys patekti į šią gyvenvietę, rizikuoja ne ką mažiau už policiją. Kontrabandininkai patruliuoja pagrindinėmis gatvėmis ir persekioja svetimus automobilius, išgąsdindami žurnalistus.

Praėjusį mėnesį jie pastebėjo du vietos žurnalistus ir vieną prancūzų operatorių.

Vietos korespondentas Telnisas Skuqi, dirbantis Albanijos naujienų agentūroje „Telegraphic News Agency“, sakė, kad žurnalistams kelią užkirto trys asmenys, važiavę automobiliu „Ford“. „Jie perspėjo, kad mūsų laukia mirtis, jei nesiliausime filmavę“, - teigė jis.    

Keršydami už įvairias policijos operacijas, vietos gyventojai atsitiktiniais šūviais taip pat apšaudo greitkelį, virš kurio įsikūręs Lazaratas.   

Kai policija 2007 metais pašovė vieną Lazarato gyventoją, ieškotą dėl grobimo, įtūžusi gauja užpuolė ir sudegino policijos nuovadą Girokastroje.

Policiją nuo veiksmų Lazarate stabdo galimos civilių gyventojų aukos, todėl šią problemą galima išspręsti tik politine valia, sako policijos komisaras. Tai reiškia, kad „sprendimą turi priimti ministras pirmininkas ir niekas kitas“, patikslino jis.