„Šventinėmis dienomis, ypač vadinamųjų ilgųjų savaitgalių metu, palyginti su įprastomis dienomis, padaroma daugiau nusikalstamų veikų, padaugėja smurto artimoje aplinkoje bei viešose vietose, viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų, dažniau apvagiami išvykusių šeimininkų neprižiūrimi butai. Taigi žmonėms reikėtų labiau saugotis užpuolimų, plėšimų, išvykstantiems iš namų – vagysčių iš butų“, – pažymi P. Radvilavičius.

Sudarykite buvimo namuose įspūdį

Policijos atstovas pataria nepasakoti pašaliniams, mažai pažįstamiems žmonėms, kad paliekate namus ilgesniam laikui, susitarti su kaimynais, kad, kai jūsų nėra, pasaugotų būstą. Kaimynams išėjus ar išvykus, būkite pasiruošę pasaugoti jų namus.

„Nesigirkite namuose turimomis vertybėmis. Brangius daiktus, pinigus ir dokumentus saugokite patikimame seife. Vertybes galite laikyti ir bankų saugyklose.

Iš namų išvykite neskubėdami, užrakinkite duris visais užraktais ir patikrinkite, ar jie gerai veikia. Kruopščiai uždarykite langus, balkono duris. Jei galite, išvykdami pasistenkite sudaryti buvimo namuose įspūdį – naktį palikite įjungtą šviesą, o dieną – grojančią muziką“, – pataria P. Radvilavičius.

Pašnekovas perspėja, kad, jei grįžę namo pastebėjote, jog bute svečiavosi piktadariai (atviros durys, išdaužtas langas), neikite į vidų: gali būti, kad nusikaltėliai dar neišėjo. Tokiu atveju reikėtų tuojau pat kviesti policiją.

Plėšikai puola ne tik tamsų vakarą

Pasak policijos atstovo, dažniausiai nusikaltėliai savo aukas užklumpa netikėtai nuošalesnėse, mažiau stebimose vietose. Paprastai tai būna tamsiuoju paros metu, dažniausiai – iš ryto, tamsų ankstyvą ar vėlyvą vakarą. Užpuola iš už nugaros, panaudodami fizinį ar psichologinį smurtą nuslopina galimą pasipriešinimą, stengiasi kuo greičiau atimti vertingesnius, lengviau realizuojamus daiktus ir nedelsdami pasišalina.

„Ištikus tokiai nelaimei, patartina, kiek tik įmanoma, stengtis neprarasti šaltakraujiškumo, kuo tiksliau įsidėmėti užpuoliko požymius ir nedelsiant pranešti policijai apie nusikaltimą. Pastaruoju metu, sekant „karštais pėdsakais“, 63 proc. atvejų pavyksta plėšikus sulaikyti“, – pasakoja P. Radvilavičius.

Kaip sumažinti apiplėšimo gatvėje tikimybę

Būdami viešoje vietoje, pasak policijos atstovo, turėtumėte skirti deramą dėmesį supančiai aplinkai – šitaip išvengtumėte ne tik nusikalstamumo keliamų grėsmių, bet ir kitų galimų pavojų bei nepatogumų. Patartina stengtis vaikščioti judriomis, gerai apšviestomis gatvėmis, kuriose yra praeivių ir parduotuvių. Eidami pasistenkite atrodyti pasitikintys savimi, besielgiantys tikslingai ir užtikrintai.

„Neverta nešiotis daugiau, nei gali prireikti, grynųjų pinigų, banko kortelių, dokumentų. Nesinešiokite pinigų išorinėse rūbų kišenėse, rankinėse, geriau – vidinėse rūbų kišenėse, ant kaklo pakabinamose arba prie diržo segamose piniginėse.

Naudinga kišenėje turėti antrą piniginę su nedidele pinigų suma, nebegaliojančiomis banko kortelėmis. Pareikalavus atiduoti pinigus ir grasinant susidorojimu – ją ir atiduokite. Niekada nesipriešinkite plėšikui, nebent esate puikiai fiziškai ir psichologiškai pasirengę ir esate tikri, kad užpuolikas neturi jokio ginklo ar netoliese esančių sėbrų“, – pažymi pašnekovas.

Policijos atstovas pataria nevaikščioti viešumoje, jei vartojote alkoholį ar gydytojo skirtus psichoaktyvius vaistus. Jei jaučiatės ilgesnį laiką be suprantamos priežasties stebimi ar sekami – pereikite į kitą gatvės pusę ir skubiai eikite priešinga ankstesnei kryptimi, ieškokite priebėgos ar kvieskite pagalbą.