Vietoj darbo – košmaras

Klaipėdos apygardos teisme tauragiškių pora – 56 metų Antanas Lionikas ir 27 metų Živilė Jakaitė trečiadienį išgirdo nuosprendį už tai, kad 2011–2012 metais, veikdami kaip organizuota grupė, pažadėdavo asmenims legalų darbą užsienyje, tačiau vėliau įvairiais būdais priversdavo juos svečioje šalyje vogti.

Sugyventiniai kaltinti žmogaus veiksmų laisvės suvaržymu, prekyba žmonėmis, fizinio skausmo sukėlimo, sveikatos sutrikdymu.

Šioje byloje – šeši nukentėjusieji, kuriems sugyventiniai užsienyje pažadėjo rojų, tačiau jo tikėjęsi žmonės atsidūrė pragare. Tarp jų yra viena moteris ir penki vyrai, kurių amžius svyruoja nuo 24 iki 42 metų.

Skaudžiausiai nuo tauragiškių poros ir nukentėjo toji moteris. Jai, kaip ir visiems, buvo pažadėtas legalus darbas užsienyje – pas ūkininką ar kokioje gamykloje. Moteris sutiko važiuoti į Norvegiją, nes tikėjosi užsidirbti pinigų, kurių labai reikėjo išlaikyti tris vaikus.

Ją sugyventiniai nugabeno į užsienį, o vos pasiekus numatytą vietą, prasidėjo košmarai. Teisme moteris net atsisakė liudyti toje pačioje salėje, kurioje sėdėjo kaltinamieji, nes iki šiol yra jų įbauginta.

Kitoje salėje parodymus davusi moteris pasakojo, kad A. Lionikas – labai žiaurus žmogus. Kai atvyko į Norvegiją, moteris sužinojo, kad jokio darbo nėra, o ji turės eiti vogti iš parduotuvių.

Anot nukentėjusiosios, per dieną pavykdavo apvogti 5–6 parduotuves, sugyventiniai eidavo moteriai iš paskos ir viską į rankinę sudėdavo.

Kai moteris pradėjo atsikalbinėti ir aiškinti, kad nenori vogti, A. Lionikas ją mušė, kojas nuplikė karštu vandeniu, grasino susidoroti ir pridūrė, kad yra kalėjęs už tai, jog žmogui galvą nupjovė.

Vagianti moteris buvo du kartus sulaikyta pareigūnų. Pirmą kartą ji tylėjo, o antrą kartą ryžosi prabilti į kokią vergiją pateko.

Neaišku, kur dingo pavogti daiktai

Į tokį pat košmarą pateko dar penki vyrai. Sugyventiniai lietuvius vogti veždavo į skirtingas šalis – Vokietiją, Jungtinę Karalystę, Daniją, Norvegiją, Suomiją.

Scenarijus visada buvo toks pat – A. Lionikas ir Ž. Jakaitė vyrams pažadėdavo, kad surado legalų darbą ir nuveš pas būsimus darbdavius, o kai atvykdavo į užsienį, atimdavo žmonių asmens tapatybės dokumentus ir liepdavo eiti vogti. Jei vyrai nepaklusdavo, prieš juos buvo naudojamas ne tik psichologinis smurtas, bet A. Lionikas juos paauklėdavo ir kumščiais.

Vyrams buvo grasinama, kad sugyventiniai juos užsienyje ir paliks. Dauguma išvežtųjų užsienyje buvo pirmą kartą, nemokėjo kalbos, todėl sugyventiniai gąsdinimais ir palauždavo jų valią, priversdavo vogti iš parduotuvių.

Vagiama buvo viskas – maisto produktai, buitiniai prietaisai, namų apyvokos daiktai Visus pavogtus daiktus vergai atiduodavo sugyventiniams, tačiau tyrimo metu nepavyko nustatyti, kiek tų daiktų buvo pavogta, kur juos sugyventiniai realizuodavo.

Iš užsienio namo – pėsčiomis

Į vergovę patekę lietuviai tyrėdavo vogti ir maisto sau, kad nenumirtų iš bado, nes „darbdaviai“ jais nesirūpino. Nustatyta ir atvejų, jog vergais tapę lietuviai vogė palapines, kad turėtų, kur miegoti, nors lauke ir pliaupė lietus.

Dviems vyrams pavyko pabėgti nuo sugyventinių. Vienas jų pėsčias ėjo per Jungtinę Karalystę, kol jį visą išsekusį, sėdintį ant suolelio, rado užsienyje dirbantis lietuvis. Jis nelaimėliui nupirko lėktuvo bilietus į Lietuvą.

Kitas iš vergovės pabėgęs vyras iš Vokietijos grįžo pakeleivingomis mašinomis.

Visi šeši nukentėjusieji užsienyje už vagystes buvo nuteisti, kai kuriems teko ir po kelis mėnesius praleisti už grotų.

Paliko laisvėje

Paklaustas, kaip išaiškėjo, jog egzistuoja toks vergovės tinklas, R. Ušinskas teigė, jog į Tauragės policiją buvo atėjęs žmogus, kuris papasakojo, kad sugyventiniai veža į užsienį žmones ir verčia juos vogti. Tokią istoriją papasakojęs žmogus buvo neblaivus, asocialios išvados, todėl iš pradžių į jo žodžius nelabai kreipta dėmesio.

Tačiau netrukus gauta patikimesnių duomenų apie daromus nusikaltimus, todėl ir pradėtas tyrimas.

Sugyventiniai buvo sulaikyti 2013 metų gruodį.

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį A. Lioniką pripažino kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų ir skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Ž. Jakaitė nubausta 3 metų laisvės atėmimo bausme, jog vykdymą atidedant 3 metams. Per šį laikotarpį jį įpareigota neišvykti, įsidarbinti arba registruotis darbo biržoje.

Teismo nuomone, darant nusikaltimus, iniciatyvesnis buvo A. Lionikas. Be to, jis naudojo fizinį smurtą prieš apgautus žmones, yra ne kartą teistas, todėl ir skirta reali laisvės atėmimo bausmė. O Ž. Jakaitė esą galės pasitaisyti ir būdama laisvėje.

Vienas nusikaltimų, už kurį Lietuvoje buvo teistas A. Lionikas, – kūno sužalojimas. Nustatyta, kad jis į užsienį vogti vykti atsisakiusį vyrą ne tik sumušė, bet ir savo automobiliu jam pervažiavo kojas.

Už šį nusikaltimą skirta ir atlikta bausmė nuo panašios veiklos neatgrasė.

Teismas taip pat nusprendė, jog A. Lionikas ir Ž. Jakaitė trims nukentėjusiesiems, kurie pareiškė civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos, solidariai privalės ją atlyginti Bendra ieškinių suma – 12 tūkst. eurų.

Sugyventiniai savo kaltės nepripažino. Jie tikino, kad visi dokumentai prieš juos yra suklastoti, o byla sufabrikuota. Jie net bandė įrodyti, kad ne jie vežė žmones į užsienį vogti, o patys buvo tapę tokiomis aukomis.

Nuteistieji šį teismo sprendimą per 20 dienų dar gali apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.