„Tada nutariau pasiduoti – paskambinau policijos tyrėjai“, – sakė 47 metų Audrius Malkenis, kurį prokurorai kaltina dėl tyčinio nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti dar du žmones.

Kai A. Malkenis paskambino ikiteisminį tyrimą atliekančiai policijos tyrėjai, ką tik iš areštinės buvo paleistas kitas vyras, kurį per klaidą policija buvo sulaikiusi ir net apie tai jau buvo spėjusi pranešti žiniasklaidai. Šiandien aišku, kad sulaikytasis anksčiau dirbo su nužudytuoju.

Pareigūnams pasidavęs A. Malkenis iš karto ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi buvo suimtas – už grotų jis yra praleidęs jau beveik devynis mėnesius. Ir jau nori į laisvę, nors už nusikaltimus, kuriais yra kaltinamas, baudžiamasis įstatymas numato tik terminuotą laisvės atėmimo iki 20 metų ar net įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

Apie tai vyras trečiadienį prabilo Vilniaus apygardos teisme, kuris turėjo pradėti nagrinėti kaltinamajam iškeltą baudžiamąją bylą. Bet nepradėjo, nes į posėdį neatvyko 15 tūkst. eurų ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo pareiškusi nužudytojo motina ir du vyrai, kuriuos A. Malkenis kaltinamas sužalojęs. Be to, kol kas neaišku, ar jiems tinkamai buvo pranešta apie posėdžio datą – paštu išsiųsti šaukimai nesugrįžo.

Įsiutino prie durų rastas „radinys“

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad A. Malkenis dar praėjusių metų rugsėjo 13 d. vakarą Vilniuje, Užupio rajone, Kreivajame skersgatvyje esančiame name konflikto metu mirtinai vieną vyrą subadė, o du – sunkiai sužalojo. Visus juos palikęs kraujo klane A. Malkenis paspruko ir dvi dienas slapstėsi.

Konfliktas tarp vyrų kilo po išgertuvių – statybos ir remonto darbus dirbantys vyrai buvo atvykę į nužudytojo namus, kur smarkiai apleistą butą remontavo, o po darbų nutarė išgerti. Nuo alkoholio apsvaigęs A. Malkenis užmigo, todėl draugai jį užrakino namuose ir išėjo, o kai po kiek laiko grįžo į namus, sugėrovas jau buvo atsikėlęs, tačiau prie durų laukė nemalonus „radinys“ – krūvelė vyro išmatų.

A. Malkenis teigia, kad sugėrovai jam sudavė apie vienuolika smūgių, todėl jis griebė į rankas peilį ir šiuos sužalojo.

„Pilnai prisipažįstu ir nuoširdžiai gailiuosi“, – trečiadienį teisme pareiškė anksčiau neteistas, tačiau daugybę kartų administracine tvarka baustas A. Malkenis. Apie tai, kodėl kilo konfliktas ir griebėsi peilio, kaltinamasis žadėjo papasakoti tik tada, kai bus apklausti gyvi likę nukentėjusieji ir ikiteisminio tyrimo metu apklausti liudytojai.

Žadėjo, kad alkoholio nebegers

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius mano, kad kol byla nėra išnagrinėta, A. Malkenis neturėtų būti išleistas į laisvę, nes vien dėl gresiančios griežtos laisvės atėmimo bausmės gali bėgti ir slėptis nuo pareigūnų ir teismo.

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad pastaruoju metu A. Malkenis oficialiai niekur nedirbo ir neturėjo oficialaus pragyvenimo šaltinio, jo su Lietuva nesaisto jokie socialiniai ryšiai, nes vyras gyveno su tėvais.

Bet su tokia pozicija nesutiko labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas A. Malkenis. „Tai kad nėra finansinių galimybių slėptis, be to, aš pats prisidaviau policijai, o mano tėvai yra seni, jiems reikalinga pagalba“, – tikino jis.

Kaltinamajam antrino jo advokatas Gintaras Putvinskis – esą praėjus dviem dienoms po skerdynių Užupyje A. Malkenis iš draugų sužinojo, kad yra ieškomas policijos pareigūnų, todėl pats paskambino policijos tyrėjai ir nurodė adresą, kur gyvena.

Advokatas įsitikinęs, kad baudžiamosios bylos baigties kaltinamasis galėtų laukti laisvėje, jam paskiriant namų areštą ir elektroninę stebėseną – uždedant elektroninę apykoję.

Tačiau teisėjui Ernestui Rimšeliui kilo abejonių, ar A. Malkenis laisvėje vėl nepiktnaudžiaus alkoholiu, nes, bylos duomenimis, daugybę kartų baustas administracine tvarka dėl pažeidimų, susijusių su alkoholio vartojimu, be to, jis ne kartą buvo pristatytas į nakvynės namus „Sala“ dėl išblaivinimo.

„Taip, pripažįstu, kad turėjau problemų dėl alkoholio, bet faktiškai aš jau devynis mėnesius nevartoju, – sakė A. Malkenis. – Nes neturėjau galimybės, esu Lukiškėse, tačiau tikrai nejaučiu jokio potraukio. Galėčiau pasižadėti, kad nevartosiu.“

Ar A. Malkenis bus paleistas į laisvę, ar toliau bus laikomas Lukiškėse, paaiškės po savaitės, o baudžiamoji byla teisme bus nagrinėjama rugsėjį.