Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai nusprendus į laisvę anksčiau laiko nepaleisti dėl mažametės mergaitės seksualinio prievartavimo nuteisto Anatolijaus Kaštaljanovo, prokurorai surado ne vieną argumentą, kodėl nuteistasis galėtų gyventi laisvėje.

Tačiau kitų metų vasario 6-ąją į laisvę turintis išeiti 37 metų A. Kaštaljanovas lygtinai nebus paleistas – teismas paskelbė, kad asmenims, nuteistiems už nusikaltimus nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, nėra taikomos įstatyme numatytos lengvatos.

Ši įstatymo norma įsigaliojo dar sausio 1-ąją, tačiau Kauno prokurorai yra įsitikinę, kad ji neturėtų būti taikoma A. Kaštaljanovui – jis pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme buvo nuteistas dar prieš įstatymo pakeitimą.

Skųsdami Pravieniškių pataisos namų komisijos sprendimą teismui prokurorai aiškino, kad priimtas įstatymas negali turėti grįžtamosios galios, jeigu sunkina nuteistojo padėtį.

Skunde teismui prokurorai taip pat nurodė, kad mergaitę prievartavusiam kaliniui yra likusi nedidelė neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalis, jis įkalinimo įstaigoje yra charakterizuojamas teigiamai, bausmę atlieka tinkamai.

Prokurorai tikino, kad A. Kaštaljanovas pataisos namuose dirba visuomeniniais pagrindais, mokėsi ir įgijo avalynės gamintojo specialybę, savanoriškai bando atlyginti jam priteistą civilinį ieškinį.

„Jis motyvuotas dirbti laisvėje, turi pastovią gyvenamą vietą, ankščiau neteistas, teigia, jog ateityje nenusikals, nuteistojo pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką mažinantys veiksniai yra gyvenimo sąlygos, teigiama darbinė motyvacija, artimi santykiai su tėvais bei visapusiškas jų palaikymas, teigiamos nuostatos į priežiūrą, problemų dėl alkoholio bei narkotinių medžiagų vartojimo nebuvimas“, – prievartautoją gynė prokuratūra.

Paleisti į laisvę prašė ir pats A. Kaštaljanovas, tačiau jo skundas buvo labai trumpas.

„Prašau mane paleisti į laisvę anksčiau laiko, įkalinimo įstaigoje sąžiningai atlieku laisvės atėmimo bausmę, drausminių nuobaudų neturiu, esu tris kartus paskatintas“, – rašė kalinys.

Kauno prokurorus teisėjai pastatė į vietą – prievartautojui nebus taikomos jokios lengvatos.

„A. Kaštaljanovas nuteistas už  seksualinį prievartavimą mažamečio atžvilgiu, todėl jo atžvilgiu negali būti taikomas lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos“, – pažymėjo trijų teisėjų kolegija.

Ukmergiškis buvo nuteistas po istorijos, kai paaiškėjo, jog mažametę mergaitę jis versdavo muiluoti jo lytinį organą.

Nustatyta, kad A. Kaštaljanovas dar 2010-ųjų vasarą tuomet septynmetę mergaitę kelis kartus vertė rankomis masturbuoti jo lytinį organą, už tai jai žadėdamas duoti pinigų ir ledų.

Kaltę neigęs A. Kaštaljanovas aiškino, jog ledus iš tikrųjų yra pirkęs mergaitei, taip pat jai davęs pinigų, tačiau tikino, jog taip tik norėjo atsidėkoti už pagalbą tvarkant kiemą.

Pareigūnai nustatė, kad nuo birželio iki rugpjūčio vyras kelis kartus į namo laiptinę ir sandėliuką atsiviliojęs mergaitę liepdavo jai apsimauti pirštines, tuomet užpildavo ant rankų šampūno ir nurodydavo „patrinti“ jo organą.

Psichologų apklausta mergytė pasakojo, kad už tai A. Kaštaljanovas pažadėjo jai nupirkti keturias porcijas ledų ir duoti 1,75 Lt.

Iš nuteistojo nukentėjusiajai mergaitei teismas yra priteisęs 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.