„Jis elgėsi neadekvačiai, žadėjo nusižudyti, prašė paleisti, parpuolęs ant kelių prašė atleidimo, o paprašytas liautis, nepakluso ir lakstė po visą angarą“, – prisiminė Vilniaus apskrities policijos Imuniteto skyriaus vyriausiasis tyrėjas Mantas Krikštaponis.

Pažintį su Vilniaus apskrities Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus Paieškos poskyrio specialistu E. Rinkevičiumi jam teko prisiminti teisme, nagrinėjusiame baudžiamąją bylą dėl kyšio davimo – nuo praėjusių metų gegužės į tėvystės atostogas išėjęs E. Rinkevičius bandė gelbėti savo verslą, kai M. Krištaponiui davė 1,2 tūkst. litų kyšį.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad Pabradėje (Švenčionių r.) gyvenantis E. Rinkevičius į valstybės biudžetą turės sumokėti 58 MGL (7 540 Lt) baudą.

Bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad E. Rinkevičius iš pradžių pasiūlė, o vėliau ir davė uniformuotam M. Krikštaponiui kyšį.

„Jis siekė, kad nebūtų vykdomas VMI pareigūnų inicijuotas patikrinimas jam kartu su kitais akcininkais priklausančios bendrovės „Soluss-LT“ patalpose“, – pabrėžė teismas.

Atlikti patikrinimą metalą superkančioje bendrovėje Pabradėje nutarė Imuniteto skyriaus pareigūnai – jie gavo operatyvinės informacijos, kad verslininkai yra neliečiami, nes juos „dengia“ vietos policininkai.

Ši informacija pasitvirtino su kaupu – paaiškėjo, kad vienas iš bendrovės akcininkų yra policininkas, jis šiose patalpose net laikė tarnybinę uniformą.

Patikrinti metalo supirktuvės išvyko du policijos pareigūnai ir du VMI darbuotojai. Kol pareigūnai slapta stebėjo bendrovės teritoriją, metalo pardavėjais apsimetę VMI inspektoriai į „Soluss-LT“ patalpas – jie pridavė 53,5 kg juodojo ir 5 kg spalvotojo metalo, kuris, beje, yra draudžiamas supirkti. Už tai klientais apsimetusiems inspektoriams buvo sumokėti 86 Lt.

Kadangi metalo pardavėjams nebuvo išrašytas metalo supirkimo aktas bei pinigų išmokėjimo kvitas, netrukus į bendrovės patalpas atvyko pareigūnai.

„Kai bendravome su bendrovės direktoriumi, jis kažkam vis skambino, rašinėjo žinutes, – prisiminė patikrinime dalyvavęs M. Krištaponis. – Po kiek laiko į patalpas užėjo žmogus, kuris prisistatė bendrovės akcininku Rinkevičiumi ir paklausė mokesčių inspektoriaus, ar jis – vietinis. Inspektorius atsakė neigiamai ir paaiškino, kad tikrina įmonės veiklą, nes pridavė metalą, tačiau negavo dokumento.“

Pareigūno teigimu, inspektorius taip pat nurodė, kad visą medžiagą išnagrinės teismas, kuris nuspręs, kokia bus skirta bauda.

„Tada jis mane pakvietė paeiti į šoną ir, parodęs savo tarnybinį kelių policininko pažymėjimą, pradėjo klausinėti, ar tai tikslinis reidas, ar mokesčių inspektoriai – normalūs, ar juos pažįstu, kaip čia susitarti, kad nieko nebūtų, – pasakojo M. Krištaponis. – Suskaičiavęs tris pareigūnus, nes vieno tuo metu patalpose nebuvo, jis pasakė, jog trims užteks 1,5 tūkst. Lt. Iš manęs neišgirdęs atsakymo, netrukus pats sumą sumažino iki 1,2 tūkst. Lt.“

Pasak liudytojo, bendrovės „Soluss-LT“ akcininkas išvažiavo, bet netrukus grįžo – atvežė pinigus.

„Kadangi pasiūlęs kyšį E. Rinkevičius realiai jau padarė baigtą nusikaltimą, nebebuvo svarbu, ar jis atveš pinigus, ar ne“, – pabrėžė Imuniteto skyriaus tyrėjas.

Pinigus iš policininko-verslininko paėmęs M. Krištaponis apie kyšio davimą netrukus informavo savo kolegą ir mokesčių inspektorius. Tai sukėlė neadekvačią E. Rinkevičiaus reakciją: jis net atsiklaupęs ant kelių maldavo atleidimo.

Po kyšio davimo pareigūnas parą praleido areštinėje, tačiau kaltės dėl kyšio davimo nepripažino – esą „sąžiningai ir nedviprasmiškai“ M. Krištaponiui nurodė, kad perduoti pinigai buvo skirti baudos sumokėjimui.

Tokie E. Rinkevičiaus aiškinimai neįtikino teisėjų, kurie pažymėjo, kad už administracinius pažeidimus protokolas buvo surašytas ne akcininkui, o direktoriui.

Beje, šio patikrinimo metu buvo nustatyta, kad pagal buhalterės pateiktus dokumentus įmonėje tą dieną kasoje turėjo būti 38 906 Lt grynųjų pinigų, o pateikta tik – 419 Lt, tai tik patvirtino, kad bendrovė išmoka pinigus, bet dokumentų neišrašo.