Taip teigia Vilniaus apygardos prokuratūra, kurios ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis ketvirtadienį pradėjo analizuoti Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vladislavas Lenčikas.

V. Jankoitas ilgą laiką vadovavo Vilniaus ekologinei policijai, tačiau nuo šių pareigų buvo nušalintas, kai skandalingai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto informacijos apie privatų asmenį rinkimo bei dokumentų klastojimo. Į baudžiamąją bylą virtęs tyrimas dar nagrinėjamas sostinės apylinkės teisme.

Tuo metu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius teigia, kad jau būdamas nušalintas nuo pareigų V. Jankoitas bandė pasinaudoti savo „visuomenine padėtimi, įtaka ir pažintimis“, kai nuo gresiančių nemalonumų bandė išgelbėti savo bičiulį – bendrovės „Atliekų tvarkymo centro“ direktoriaus pavaduotoją Audrių Puškorių.

Pasak prokuroro, dar praėjusių metų kovo 20-osios vakarą, 19.23 val. policijos patruliai sustabdė A. Puškoriaus vairuojamą automobilį „Audi A8” – pareigūnai įtarė, kad vairuotojas yra neblaivus. Tačiau A. Puškorius atsisakė pasitikrinti blaivumą ir iš karto telefonu paskambino V. Jankoitui, su kuriuo, kaip teisininku, yra sudaręs teisinių paslaugų teikimo sutartį.

Po trumpo pokalbio telefonu V. Jankoitas jau po 10 min. atvyko į Goštauto g., kur dviejų patrulių paprašė A. Puškoriui nesurašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo už galimai padarytą pažeidimą. Pareigūnai nesileido į kalbas, todėl, anot prokuroro, V. Jankoitas pasisiūlė, kad jam arba bet kokiam pašaliniam žmogui iš tiesiog iš gatvės vietoj bičiulio būtų patikrintas blaivumas.

Tačiau ir tuomet nušalintasis komisaras pareigūnų, kurių iki to laiko nepažinojo, neįtikino, todėl V. Jankoitas esą policininkams pasiūė paskambinti Vilniaus kelių policijos vadovui Vytautui Černevičiui bei čia dirbančiam Mariui Putrimui ir suderinti A. Puškoriaus paleidimą ir nenubaudimą.

Galop, kai pareigūnų taip ir nepavyko įkalbėti atlikti neteisėtus veiksmus, jiems buvo pasiūlytas kyšis – iš pradžių ant lapelio buvo užrašyta 500, o vėliau – ir 1000. Spėjama, kad litais.

Kai net ir pinigais nesuviliojo pareigūnų, anot valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, V. Jankoitas savo bičiuliui pasiūlė policininkams pasakyti, kad jis iš viso automobilio nevairavo.

„Derybos“ Goštauto g. vyko net apie pusantros valandos, apie tai vėliau pareigūnai pranešė savo vadovybei, tačiau nei V. Jankoito, nei A. Puškoriaus nesulaikė ir nepristatė į komisariatą dėl galimo papirkimo. Paprastai tokiais atvejais įtariamieji pristatomi į policiją.

A. Puškorius ir V. Jankoitas su kaltinimais nesutinka, juos kategoriškai neigia, tačiau savo poziciją teisme žadėjo išsakyti tik tuomet, kai bus apklausti keturi liudytojai. Jau po mėnesio teismas ketina išklausyti du policininkus, kurie sustabdė A. Puškoriaus vairuojamą transporto priemonę.

Po posėdžio V. Jankoitas sakė, kad šia byla su juo bandoma susidoroti – esą kita byla, kuri dar nagrinėjama apylinkės teisme, jau bliūkšta. „Taip bandoma pagrįsti mano nušalinimą, nors ši istorija – visiška nesąmonė“, – sakė jis.

Nušalintasis komisaras taip pat teigė, kad po šio incidento policija slapta tris mėnesius klausėsi jo pokalbių telefonu, tačiau vėliau teismas nutarė, jog tai buvo daryta nepagrįstai.

V. Jankoitas nuo pareigų nušalintas nuo 2012-ųjų birželio. Vilniaus apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje jis kaltinamas tuo, kad galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, neteisėtai atskleidė informaciją apie asmens privatų gyvenimą, kurią sužinojo dėl savo tarnybos ir sukurstė valstybės tarnautoją piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, neteisėtai atskleisti informaciją apie asmens privatų gyvenimą ir suklastoti tikrą dokumentą.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dirbdamas policijoje V. Jankoitas turėjo galimybę prisijungti prie policijos informacinės sistemos ir tikrinti duomenis apie asmens privatų gyvenimą, prisijungė prie sistemos ir neteisėtai tikrino apie vieno asmens šeiminę padėtį, vaikus, darbovietę, teistumus. Šią informaciją jis kaltinamas perdavęs kitiems asmenims.

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad siekdamas nuslėpti neteisėtus veiksmus, V. Jankoitas galimai suklastojo dokumentą – nurodė, kad informacija, kuria jis domėjosi, buvo reikalinga „administraciniam tyrimui, duomenų patikslinimui“.

Tyrėjai išsiaiškino, kad rinkdamas informaciją V. Jankoitas laikėsi konspiracijos, be to, esą darė tiesioginį poveikį jam pavaldiems asmenims, kurstydamas padaryti nusikalstamas veikas.

Šių kaltinimų nušalintasis pareigūnas taip pat nepripažįsta.