Pirminiais duomenimis, VSAT Varėnos pasienio rinktinės teritorijoje buvo įvykdyta vagystė - išneštas itin didelis kiekis akcizais apmokestintų prekių.

Pasirodo, kad operatyviniais sumetimais anksčiau ši informacija nebuvo skelbiama.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Renatas Požėla surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė, kad kova su kontrabanda vyksta.

VSAT vadovas informavo, kad 2018 lapkričio 20 dieną buvo sulaikytas didelės vertės cigarečių krovinys – apie 1 milijonas pakeliu, iš viso 2 tūkstančiai dėžių. Tą kartą krovinys buvo pristatytas į Varėnos pasienio punkto sandėlius.

Balandžio 2-3 dienomis, VSAT Kriminalinės žvalgybos pareigūnai informavo pasieniečius, kad kontrabandinės cigaretės yra grobstomos iš sandėlio. Dėl minimos priežasties VSAT pareigūnai surengė pasalą, kurios metu buvo sulaikytas vyras su pavogtomis kontrabandinių cigarečių dėžėmis (apie 30 dėžių).

R. Požėla informavo, kad yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Šiuo metu yra vykdomas tarnybinis patikrinimas, nuo tarnybos yra nušalinti 6 pasieniečiai (budėtojai, kurie dirbo tomis naktimis, kada ir buvo įsibraunama į sandėlį), du iš jų apklausti kaip specialieji liudininkai.

Šiuo metu yra sulaikyti ir suimti du asmenys (ne pasieniečiai), VSAT vadovas teigė, kad tyrimas gali plėstis. Jis pabrėžė, kad manoma, jog įtariamieji yra susiję su organizuota nusikalstama grupuote.

„Pats pobūdis vagysčių mums tikrai kelia tam tikrų klausimų, kad asmenys, sietini su konkrečia organizuota nusikalstama grupuote, galbūt dirbo ne vieni, padedant mūsų pareigūnams“, – sakė jis.

Pasirodo, kad iš viso buvo pavogta 555 dėžės cigarečių, jų vertė siekią 1 mln. eurų.

Taip pat VSAT vadovas spaudos konferencijoje teigė, kad į sandėlį buvo patekta per pasienio punkto išorinę tvorą atlenkus metalines sandėlio konstrukcijas, anot jo, įtariamieji tikrai neįėjo per duris.

Nustatyta, kad tokių įsilaužimų buvo 5 (laikotarpiu nuo kovo antros pusės iki balandžio 3-iosios nakties), visgi, ne visais atvejais buvo išnešama kontrabanda, manoma, jog įsibrovėliai vykdė žvalgybą.

Tyrimą iš Varėnos rinktinės yra perėmusi centrinė VSAT įstaiga.

Jo žiniomis, paskutinis panašus atvejis nutiko 2007 metais, kai iš pasieniečių sandėlių irgi dingo konfiskuotos cigaretės.