Policijos pareigūnai išsiaiškino, kad 47 metų Stanislavas Chaninovičius aukų ieškojo prie Vilniaus esančiame Pagirių miestelyje – vairuodamas raudonos spalvos automobilį „Opel Astra“ jis sustodavo autobusų stotelėje, kur moterys laukdavo autobuso.

Pasisiūlęs savo aukas pavežėti rusiškai kalbantis vyras greitai įgydavo moterų pasitikėjimą: aiškindavo, kad susipyko su savo žmona, jaučiasi labai vienišas. Vėliau jis savo aukas nusiveždavo į mišką.

Nuo S. Chaninovičiaus nukentėjo dvi moterys – jos kreipėsi į policiją. Viena jų į pareigūnus išdrįso kreiptis tik praėjus dviem metams po išprievartavimo – internete pamačiusi nuotrauką, kad policija ieško nuo S. Chaninovičiaus nukentėjusiųjų moterų, nukentėjusioji nutarė prabilti apie tai, ko taip ir negalėjo pamiršti.

Vilniaus rajone, Pagiriuose su motina ir teta gyvenęs S. Chaninovičius buvo sulaikytas 2012-ųjų spalį – iš pradžių jam buvo inkriminuojamas 46 metų moters išžaginimas ir seksualinis prievartavimas.

Prabilti išdrįso tik po dviejų metų

Ikiteismnį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad vieną moterį S. Chaninovičius išprievartavo 2010-ųjų vėlų rudenį ar žiemą, kai ją pasisiūlė pavežti iš Keturiasdešimties Totorių kaimo į Baltąją Vokę. Moteris buvo priversta vyrui masturbuoti lytinį organą automobilyje.

„Važiuojant link namų pusės vairuotojas pradėjo mane glostyti ir reikalauti, kad su juo lytiškai santykiaučiau, tačiau atsisakiau, todėl jis jėga paėmė mano ranką ir uždėjęs sau ant varpos masturbavosi tol, kol išsiliejo sperma“, – moteris teigė, kad nors vairuotojas jai ir negrasino, tačiau ji bijojo, kad gali ją sumušti ar apiplėšti.

„Supratau, kad jis yra psichiškai nesveikas“, – sakė nukentėjusioji. Tokie jos įtarimai vėliau pasitvirtino – iš tiesų, prievartautojas turėjo psichikos problemų, jam nustatytas 45 proc. darbingumo lygis, jį Pagiriuose žmonės net viešai vadindavo iškrypėliu.

Išprievartauta, bet į policiją iš karto kreiptis neišdrįsusi moteris teisinosi, kad dėl įvykio automobilyje jai buvo gėda, ji jautėsi kalta, jog įlipo į svetimą automobilį.

„Patyrusi stresą nežinojau net mašinos duomenų, todėl policijai neturėjau ką pranešti“, – moteris sakė, kad policijai apie nusikaltimą pranešė praėjus dviem metams tik dėl to, kad bijojo.

Be to, jos teigimu, šis įvykis jai baigėsi laimingai, nes nebuvo nei sumušta, nei nužudyta. „Tačiau sužinojusi, kad nuo iškrypėlio galėjo nukentėti ir daugiau moterų bei kad jis net bandė nuskriausti 10 metų mergaitę, kreipiausi į policiją – norėjau ne tik joms padėti, bet ir užkirsti kelią naujų nusikalstamų veikų darymui“, – sakė ji.

Apie patirtą prievartą nukentėjusioji ne iš karto papasakojo ir namiškiams – tik kitą dieną ji pusseserei ir tuometiniam sugyventiniui prisipažino, jog buvo išprievartauta.

„Pusseserė iš karto atspėjo, kad tai galėjo būti S. Chaninovičius, kuris garsėjo mūsų miestelyje kaip iškrypėlis“, – sakė moteris.

Nusikaltimo auka taip pat prisipažino, kad po įvykio savo skriaudiką buvo sutikusi dar du kartus – jis vėl buvo sustojęs prie stotelės ir siūlėsi pavežėti. „Tada įsidėmėjau ne tik jo veido bruožus, bet ir automobilio numerius“, – sakė ji.

Neturėjo jėgų priešintis

Tuo metu kita moteris nuo S. Chaninovičiaus nukentėjo 2012-ųjų rugsėjo 25-osios vakarą – ją vairuotojas pasisiūlė pavežėti iš Vilniaus į Salininkus.

Nukentėjusioji sakė, kad vairuotojas ją nuvežė į prie Pagirių esantį miškelį, kur automobilyje prisegė prie sėdynės ir ne tik išprievartavo, bet ir išžagino. Paskui jis iš nukentėjusiosios pagrobė mobilųjį telefoną ir piniginę su 80 litų. Būtent pagal pagrobtą mobiliojo ryšio telefoną pareigūnams pavyko susekti iškrypėlį.

Beje, nukentėjusioji su S. Chaninovičiumi prieš tai automobilyje išgėrė pusę butelio degtinės.

„Tada jis staigiai mane prisegė saugos diržu, dėl to nei rankomis, nei kūnu negalėjau pajudėti – jis sakė, kad nerėkčiau, dešine ranka suspaudė mano kaklą – išsigandau, kad jis mane pasmaugs“, – sakė nukentėjusioji.

Ji teigė, kad bandė šaukti, bet prievartautojas užspaudė burną: „Neturėjau jėgų priešintis, bijojau, kad bus dar blogiau.“

Kalės labai trumpai – tik pustrečių metų

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas S. Chaninovičius nepripažino jam pateiktų kaltinimų ir aiškino, kad su viena moterimi, kuri į policiją kreipėsi tik praėjus dviem metams po prievartavimo, išvis jokių santykių neturėjo, o su antrąja seksas buvo abipusiu susitarimu.

Tokie jo aiškinimai neįtikino teisėjų – Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad S. Chaninovičiaus kaltę patvirtina baudžiamojoje byloje surinkti įrodymai.

Taip apeliacinės instancijos teismas paliko galioti Vilniaus rajono apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo iškrypėliui buvo skirta pakankamai švelni bausmė – įkalinimas 2 metams 6 mėnesiams.