Ikiteisminį tyrimą dėl pelnymosi iš prostitucijos atliekantys pareigūnai nusprendė į laisvę paleisti po pusantrų metų trukusio tyrimo sulaikytus su „Lopo“ gauja siejamus asmenis. Įtariama, kad grupuotės nariai į Australiją, Prancūziją ir kitas šalis galėjo išgabenti mažiausiai 10 merginų, kurios vertėsi prostitucija.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad viena pagrindinių įtariamųjų – vilnietė Mileta Ū. yra gerai žinoma pramogų pasaulyje. Po du mėnesius trukusio kalinimo iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo paleista mergina pagaliau ryžosi pasikalbėti apie lietuvaičių užmegztas pažintis su turtuoliais, nors anksčiau ji kategoriškai atsisakė duoti parodymus.

Įtariamosios draugas – Donatas U. taip pat buvo paleistas į laisvę. Su juo Mileta Ū. kartu gyveno jau daugiau kaip penkerius metus.

Tačiau laisvės oro įkvėpusi pora atsidūrė neįtikėtinoje situacijoje – ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai jiems paskyrė tokią kardomąją priemonę, kad jie negali nei kartu gyventi, nei apskritai bendrauti.

Periodiškai policijos įstaigoje registruotis turintys sugyventiniai taip pat pasirašė pasižadėjimą neišvykti iš šalies bei buvo įpareigoti nebendrauti ir neieškoti ryšių su ikiteisminiame tyrime figūruojančiais liudytojais bei įtariamaisiais.

Toks prokurorų nutarimas pribloškė sugyventinius – į pagalbą pasitelkę advokatus jie bando išsikovoti, kad toks draudimas būtų panaikintas.

„Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas yra pasisakęs, kad šeima yra ne tik santuoką įregistravusių žmonių sąjunga, bet ir bendrai gyvenantys neįregistravę santuokos pilnamečiai vyras ir moteris, todėl negalima priversti šeimą gyventi atskirai“, – nesutikdami su prokuratūros nutarimu skunde rašė sugyventiniai.

Jų skundą dar nagrinės ikiteisminio tyrimo teisėjas, kuris nuspręs, ar sugyventiniai galės gyventi tame pačiame bute.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai išsiaiškino, kad užsieniečius turtuolius galėjo linksminti vienos Vilniuje veikiančios rytietiškų šokių mokyklos vadovė, „Olialia“ konkurso dalyvė bei modelio karjeros siekusi mergina.

Maždaug pusantrų metų grupuotę stebėję pareigūnai išsiaiškino, kad jos nariai pažinčių skelbimuose ieškojo merginų, sutinkančių šokti striptizą Australijoje bei kitose užsienio valstybėse. Kai jos nuvykdavo į šią šalį, merginoms tekdavo teikti ir seksualines paslaugas – kai kurios merginos prisipažino žinojusios, jog dirbs prostitutėmis.

Kelios merginos prisipažino, kad pusę uždarbio turėjo atiduoti savo savadautojams (pinigus jos pervesdavo internetu). Už pusvalandį paslaugų merginos iš klientų gaudavo 150, o už dvi valandas – 200 eurų.

Australijoje už pusvalandį merginos gaudavo 300 Australijos dolerių, o už valandą – 400.

2010-ųjų vasarą pradėto tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad penki vaikinai ir viena mergina aukų ieškojo lietuviškuose pažinčių tinklalapiuose, apsimesdami mergina Skaiste.

Kai merginos sutikdavo dirbti prostitutėmis, sąvadautojai jas išsiųsdavo dirbti į Prancūziją, Australiją bei Graikiją.

Informacija apie merginas buvo skelbiama užsienio eskorto puslapiuose, be to, įtariamieji patys atsiliepdavo į seksualinių pasalugų ištroškusių vyrų skambučius bei juos nukreipdavo pas merginas. Jos gyvendavo viešbučiuose.

Policija anksčiau yra nurodžiusi, kad įtariamieji įtariami organizavę pelnymąsi iš kitų asmenų prostitucijos bei įtraukę į prostituciją asmenis, panaudojant fizinę, psichinę prievartą, apgaulę.

Pasak policijos, prieš uždarant į areštinę kelis įtariamuosius teko gabenti apžiūrai į gydymo įstaigas dėl sužalojimų, galimai patirtų masinėse muštynės Baltupių gyvenamajame rajone spalio mėnesio pradžioje.

Sulaikytieji siejami su anksčiau išsklaidyta „Lopo“ nusikalstama grupuote.

Beje, tyrimo metu paaiškėjo, kad grupuotei iš pradžių vadovavo vienas kaunietis, tačiau vėliau nuo jos atskilę keli nariai nusprendė merginų gabenimu į užsienį užsiimti savarankiškai.