Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė antradienį toliau tęsė 75 metų aktoriui iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjimą – P. Dimša neigia kaltę.

Teismo posėdyje iš anksto buvo suplanuota liudytojų apklausa. Kadangi dėl ligos P. Dimšos advokatas negalėjo dalyvauti trijuose iš eilės posėdžiuose, jam teisėja pasiūlė susirasti naują advokatą bei papildomai paskyrė valstybės gynėją.

P. Dimšą atvyko ginti advokatas Algirdas Gurauskas, tačiau kaltinamasis pareiškė, jog valstybės gynėjas jam nereikalingas.

„Susidariau nuomonę, kad jis nepilnai susipažinęs su byla, todėl prašau leisti gintis pačiam“, - teisme pareiškė P. Dimša. Jis pabrėžė, kad valstybės advokato negali atsisakyti, nes jis   „ne mano advokatas“.

Teismas valstybės paskirto gynėjo nuo bylos nenušalino. „Šiandien suplanuota tik liudytojų apklausa, kol kas dar nebus nuo ko gintis“,  pabrėžė teisėja.

Bylą iš esmės nagrinėjantis teismas pradėjo apklausinėti liudytojus. Viena jų – policijos tyrėja Ala Šimulevičienė, atlikusi ikiteisminį tyrimą dėl dviratininko žūties. Šios liudytojos apklausa svarbi dėl to, kad P. Dimša praėjus parai po įvykio paskambino draudimo bendrovei ir pranešė apie sukeltą avariją – tai padaryti, anot jo, nurodė tyrėja.

Tačiau, pareigūnės teigimu, nieko nuostabaus, nes ji visiems avarijos dalyviams primena, kad jie privalo apie eismo įvykį pranešti draudikams. „Čia nėra prievolė, čia jo pareiga pagal sutartį“,  pažymėjo liudytoja.

Ji taip pat paneigė P. Dimšos iškeltą versiją, kad avariją galėjo sukelti kitas automobilis – apie tai per pirmą apklausą nebuvo jokios kalbos. „Jokių abejonių, kad dar kažkas galėjo pakliūti į avariją, nebuvo“, – pažymėjo A. Šimulevičienė.

Gydytojas: P. Dimša pabėgo iš apžiūros kambario, kai pasakiau, jog paimsime kraują

Tuo metu Santariškių klinikose kardiologu dirbantis Paulius Trinkauskas teisme pasakojo, kad P. Dimša į gydymo įstaigą buvo atvežtas po tragiškai pasibaigusio autoįvykio. „Jis buvo sujaudintas, pasimetęs“, – teigė gydytojas.

„Daugiau jis man tą akimirką atrodė kaip išsigandęs, pasimatęs, iš jo burnos jautėsi specifinis kvapas – alkoholio, tai dar pažymėjau ligoninės protokole, bet tinktūros ar kito kvapo negalėjau identifikuoti“, – sakė P. Trinkauskas.

Jis neslėpė, kad su P. Dimša kalbėjosi ir apie avariją, po kurios šis buvo atvežtas į ligoninę.

„Klausiau, o kaip tas žmogus su dviračiu, ar jūs jį nutrenkėte, ar jis žuvo, tai pacientas sakė, kad aš pats nežinau, iš kur jis atsirado“, – prisiminė P. Trinkauskas.

Gydytojas suabejojo, ar per avariją P. Dimšai galėjo sutrikti jo širdies stimuliatorius, kaip teisme yra sakęs kaltinamasis – jis nebuvo praradęs sąmonės.

Gydytojas į šipulius suskaldė P. Dimšos iškeltą versiją apie gudobelės tinktūros vartojimą širdies skilvelio nuraminimui.

„Čia – visiška nesąmonė, tai absoliučiai jokios logikos su medicina nėra, – sakė gydytojas. – Aš dirbu kardiologinėje reanimacijoje, alkoholis jokiame gaivinimo protokole nevartojama medžiaga. Susijaudinus, taip, įkalkite, bet apskritai aš šio preparato niekam nesu rekomendavęs.“

Jis taip pat pabrėžė, kad alkoholio nėra jokiame algoritme gerinti širdies veiklai.

Be to, per mediko apklausą paaiškėjo, kad aktorius buvo pasprukęs iš ligoninės priimamojo kabineto. „Aš jam pasakiau, kad bus paimtas jo kraujas irnuėjau apie tai pranešti seselei, bet jis tada dingo – po to jo neberadau apžiūrų kambaryje, sesutės jį surado rūsyje, koridoriuje, prie koplytėlės, su juo buvo dvi moterys“, – prisiminė P. Trinkauskas.

Kai maždaug po keliolikos minučių gydytojas sugrįžo į apžiūros kambarį, gydytojas pasikvietė apsaugininką. „Sakiau, saugok tą dėdę, nes jis jau kartą buvo pasišalinęs“, – prisiminė liudytojas.

Policininkas: ant automobilio matėsi kraujas

Tuo metu policijos pareigūnas Romas Staniulis, po eismo įvykio atvykęs į avarijos vietą, sakė, kad atvykus P. Dimša sėdėjo pievoje, maždaug 6 metrai nuo automobilio. „Ant jo bamperio matėsi kraujo lašiukai“, – prisiminė policininkas.

Pasak jo, P. Dimša buvo susijaudinęs, iš karto net negalėjo pateikti dokumentų – jų reikėjo laukti apie 10 minučių. „Jo kalba buvo nerišli, galvojau, gal yra išgėręs, bet alkoholio kvapas nesijautė“, – pažymėjo liudytojas.

Pareigūnas prisipažino, kad su aktoriumi kalbėjosi apie avariją. „Vairuotojas sakė, kad priekyje važiavo dviratis, jis iš paskos ir dviratis staigiai nugriuvo, o jis tik sustojo jam padėti“, – tvirtino R. Staniulis.

Po šių liudytojų apklausos teismas žada bylos nagrinėjimą tęsti lapkričio 25 d. posėdyje. Prokuroras Egidijus Motiejūnas paprašė papildomai apklausti televizijos TV3 laidos reporterį Bronių Jablonską, kuris rengė reportažą iš įvykio vietos ir tada bendravo su P. Dimša. Teismas šį prašymą patenkino.

Džiaukitės, kad nepervažiavau

Bylos duomenimis nustatyta, kad aktorius P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė praėjusių metų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje.

Nustatyta, kad P. Dimša buvo neblaivus – jam nustatytas 1,67 promilės girtumas.

Aktorius P. Dimša, kurį pareigūnai rado avarijos vietoje, teisme pasakojo, kad tą dieną važiavo namo, kai netikėtai prieš jo automobilį dideliu greičiu praskriejo kitas tamsios spalvos automobilis ir padarė staigų manevrą, o paskui netikėtai priešais iššoko dviratininkas, kuris esą greičiausiai buvo numuštas, todėl atsitrenkęs į stulpą nuvažiavo nuo kelio ir pargriuvo. P. Dimša teigė, kad tada sustabdė automobilį.

„Sustojau, tam vaikinui padaviau ranką, nesupratau, kas čia buvo, kaip tik tuo metu pro šalį važiavo greitoji pagalba, ją puoliau stabdyti“, – teisme pasakojo P. Dimša.

Jis teigė, kad nespėjo įsidėmėti tamsios spalvos automobilio valstybinių numerių: „Įsivaizduokite, aš matau žmogų, tarsi krentantį nuo kryžiaus, net dėmesio į numerius nekreipiau.“

„Aš kaltas tik dėl to, kad sustojau padėti žmogui, bet tada mane būtų apkaltinę, kad palikau jį nelaimėje, – sakė P. Dimša. – Aš faktiškai nežinojau, ar jis sužeistas, kiek sužeistas, jis nukrito, aš pribėgau, jis net paklausė, kas čia buvo“.

Vis dėlto, aktorius prisipažino, kad kitą dieną paskambino į draudimo bendrovę ir pranešė, jog pats padarė avariją. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, aktorius aiškino, jog taip jam patarė tyrėja.

Skambindamas į draudimo kompaniją P. Dimša teigė, kad dviratininkas pralėkė pro jo automobilį ir trenkėsi į stulpą.

„Dar neaišku (kas kaltas), tiesiog nežinau, tyrėjai dar neapklausė – mano kontakto su juo nebuvo, kaip jis sako, jis atsimušė į stulpą, bet gali būti, kad aš truputėlį jį kabinau – aš mačiau, kaip jis trenkėsi į stulpą“, – skambindamas į draudimo bendrovę sakė P. Dimša. – Aš net nežinau, ar aš jį lenkiau, ar jis mane lenkė, aš tik mačiau, kaip dedasi į stulpą.“

Aktorius teisme tikino, kad jau pusketvirtų metų dėl ligos nevartoja alkoholio – esą jo kūne yra įmontuotas širdies stimuliatorius, yra priverstas išgerti gudobelės tinktūrą, jeigu „stimuliatorius neatsidaro“.

„Kad širdis pradėtų normaliai dirbti, reikia išgerti stipraus alkoholio, o kadangi jo negalima atviro vežiotis, tai galima išgerti gudobelių tinktūros“, – P. Dimša teigė, kad tinktūrą gerti jam buvo pasiūlęs šeimos gydytojas iš Lazdynų poliklinikos.

Paklaustas, kodėl išgėrė tinktūros, nors žino, kad negalima vartoti alkoholinių gėrimų, aktorius sakė: „Galima likti teisiam, bet mirusiam, bet galima likti gyvam ir būti teisiamam.“

„Giminių“ serialo žvaigždė pažymėjo, kad gudobelių tinktūrą vartoja maždaug kartą per mėnesį, kai labai susijaudina.

Tuo metu žuvusiojo tėvai teigė, kad P. Dimšą matė kitą dieną po avarijos ligoninėje. „Praeidamas jis sumurmėjo: džiaukitės, kad nepervažiavau“, – sakė žuvusiojo motina.

Tuo metu P. Dimšos šeimos gydytojas Vladimiras Kačurinecas žurnalistams yra paneigęs aktoriaus versiją apie prieš avariją pavartotą gudobelės tinktūrą, nuo kurios esą jam ir galėjo būti nustatytas 1,67 promilių girtumas.

Šis gydytojas, kaip anksčiau teisme teigė P. Dimša, esą jam išrašydavo gudobelių tinktūros ir liepdavo kasdien ją gerti.

„Niekada tokių vaistų neskiriu ir neskyriau, nes skeptiškai žiūriu į šį vaistą – tai kažkoks išmislas, tai, mano nuomone, jo versija – tinktūra yra nereceptinis vaistas, jis pats galėjo nusipirkti“, – antradienį žurnalistams sakė gydytojas.

Apie tai, kad P. Dimša gėrė gudobelės tinktūrą, gydytojas sužinojo tik iš televizijos laidų.

„Nuo trijų gurkšnių, kaip girdėjau per televiziją, tikrai negalima taip apgirsti – reikia išgerti kokia pusę pusę litrų ar šešis šimtus mililitrų, kad būtų 1,67 promilės, arba 5-6 buteliukus po 80 ml, taip negali būti, tai nerimta”, – sakė V. Kačurinecas.

Paklaustas, kodėl P. Dimša galėjo teisme iškelti tokią versiją, medikas sakė: „Matyt jis norėjo sugalvoti kokią nors versiją, išsisukti iš tos padėties, vis dėlto yra garsus žmogus, bet melo aš nepernešu – visiems yra aišku, kad tai yra melas, neteisybė.“