Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį atvertė 65 metų G. Kulikauskienei iškeltą baudžiamąją bylą – moteris yra kaltinama sukčiavimu ir dokumentų klastojimu. Tokie patys kaltinimai pateikti ir jos dukrai.

Šioje byloje prokurorai nukentėjusiais yra pripažinę tris Vilniuje gyvenančius senjorus – patikėję G. Kulikauskienės ir jos dukros pažadais žmonės skolindavo dideles pinigų sumas, o paskui užstatydavo butus už kreditus.

Vienas nukentėjusiųjų – 1990-1995 m. buvęs Vilniaus miesto tarybos deputatas Grigorijus Žaunerovas – į teismą atvyko su puokšte gėlių. Jas vyras įteikė L. Noreikienei – esą ši prašydama užstatyti nekilnojamąjį turtą žadėjo, jog senatvėje pasirūpins jo motina.

„Tos gėlės – kaip pasityčiojimas, bet ji puokštę paėmė, nors motina liepė palikti teisme – juk jai gresia kalėjimas, G. Kulikauskienė jau gavo 4 metus, o Loreta irgi gaus, čia tik laiko klausimas“, – sakė G. Žaunerovas.

Kitąmet 70 metų jubiliejų švęsiantis G. Žaunerovas jau kelerius metus gyvena nežinioje – jo butas areštuotas. „Negaliu vesti moters, kuri su manimi gyventų“, – skundėsi pensininkas.

Jis teigė, kad su G. Kulikauskiene susipažino per buvusią žmoną. „Ji prisistatė verslininke, sakė su dukra turinti siuvyklą „Santalora“, rodė šventus paveikslus, nuvedė į bažnyčią, žadėjo net į Kryžių kalną nuvežti, bet labai nustebau, kai kartą prisėdome pavalgyti, tai ji net nepersižegnojo, o pavalgiusi, Dievui nė nepadėkojo“, – sakė G. Žaunerovas.

Nukentėjusysis neslėpė, kad net nesitiki atgauti G. Kulikauskienei patikėtų pinigų, todėl nori, jog teismas kuo greičiau panaikintų areštą jo būstui.

„Tegul areštuoja buvusio G. Kulikauskienės vyro žemę ir namą, juk ji iki šiol su juo gyvena“, – teisme sakė G. Žaunerovas.

„G. Kulikauskienė vis žadėjo ir žadėjo, kad pinigus grąžins, bet atsidūręs tokioje situacijoje išsigandau – juk gali mane nugalabyti, todėl visus duomenis surašiau ant lapelio, o mano dukra internete pažiūrėjo ir pamatė, kiek ji pensininkų apgavo, todėl ir aš kreipiausi pas pareigūnus“, – prisipažino nukentėjusysis.

Tuo metu G. Kulikauskienė ir jos dukra L. Noreikienė prokurorų pateiktų kaltinimų nekomentuoja – į žurnalistų užduodamus klausimus teisme atsitvėrė tylos siena. Savo poziciją jos galės išsakyti tik bylą nagrinėjant teisme – pirmąjį teismo posėdį teisėjas Miroslavas Gvozdovičius buvo priverstas atidėti, nes neatvyko du nukentėjusieji, be to, L. Noreikienė nepasirūpino advokatu.

G. Žaunerovas byloje yra pareiškęs 323 tūkst. Lt ieškinį, dar 90 tūkst. Lt prašo priteisti kitas nukentėjusysis.

Tačiau šie ieškiniai – tik lašas jūroje: kovą teismas G. Kulikauskienę nuteisė dėl sukčiavimo penkiuose epizoduose ir nukentėjusiesiems priteisė beveik pusę milijono – vienam vyrui 370 tūkst. Lt, kitam – 35 tūkst. 250 Lt, vienai moteriai – 20 tūkst. Lt, o dar vienam senoliui – 50 tūkst. Lt turtinei žalai atlyginti.

G. Kulikauskienė šį nuosprendį yra apskundusi apeliacine tvarka, todėl, kol skundas neišnagrinėtas, liko laisvėje.

Bylos duomenimis, G. Kulikauskienė Vilniuje ieškojo 1995–2002 metais dirbusių pensininkų, gavusių kompensacijas už mažesnes išmokas – iš jų pasiskolinusios dideles sumas moteris pradingdavo.

Nukentėjusieji teigė, kad už paskolintus pinigus buvo žadamas pelningas atlygis, tačiau jo jie taip ir nesulaukė – buvo maitinami pažadais.

Teisme jie pasakojo, kad moterys prisidengdavo Dievu – prisiekinėdavo, kad yra labai religingos, prašydama pinigų G. Kulikauskienė sukurdavo graudžią istoriją, jai visada ant kaklo kabodavo rožinis.

Tuo metu G. Kulikauskienė kaltinimų nepripažino ir aiškino, kad surinkusi iš žmonių pinigus nupirko audeklus, siuvimo mašinas ir norėjo užsidirbti ir taip atiduoti skolas. „Užsidirbti nespėjau, nes atėjo krizė ir viskas žlugo“, - teisme yra sakiusi moteris.

Tiesa, ji užsiminė, kad turi planų, kaip grąžinti skolas, tačiau jų neįvardijo. O skolų iki šiol taip ir negrąžino.