Teismas praneša, jog išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje buvo paduota 20 apeliacinių skundų (prokuroro, nuteistųjų ir jų gynėjų), kuriais prašoma kai kuriuos nuteistuosius išteisinti dėl visų, o kai kuriuos – dėl dalies veikų, taip pat prašoma dėl dalies veikų bylą nutraukti, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminui. Kai kuriuose skunduose keliami klausimai ir dėl paskirtų bausmių, turto konfiskavimo, civilinio ieškinio ir kt.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad byloje nėra neginčijamų įrodymų, patvirtinančių nuteistųjų dalyvavimą nusikalstamame susivienijime. Byloje nenustatyti nusikalstamam susivienijimui būtini ilgalaikiai, nuolatiniai, glaudūs ir tvirti dalyvių ryšiai, taip pat ir kiti galimi nusikalstamo susivienijimo požymiai: hierarchinė struktūra, drausmės ir subordinacijos palaikymas, periodiniai dalyvių pasitarimai, dalijimasis pelnu, bendrai kaupiamos lėšos (bendra kasa), skirtos nusikaltimams daryti ir kitiems susivienijimo veiklos bei jo narių poreikiams tenkinti.

Apeliacinio teismo vertinimu, nuteistieji veikė ne kaip nusikalstamas susivienijimas, o kaip organizuota grupė, kurios nariai buvo pasiskirstę užduotimis tik darydami konkrečius nusikaltimus, todėl apygardos teismo nuosprendžio dalis, kuria nutiestieji pripažinti dalyvavę nusikalstamame susivienijime, panaikinta, pripažįstant juos veikus organizuota grupe.

Kai kuriuos nuteistuosius apeliacinės instancijos teismas išteisino dėl cigarečių kontrabandos ir neteisėto disponavimo jomis, neįrodžius, kad jie dalyvavo darant šiuos nusikaltimus. Taip pat kai kuriems nuteistiesiems (ne nusikaltimų organizatoriams), atsižvelgus į jų asmenybes, vaidmenį darant nusikaltimus ir ilgai trukusį baudžiamąjį procesą, laisvės atėmimo bausmės pakeistos baudomis arba sumažintos pirmosios instancijos teismo skirtos baudos.

Perkvalifikavus nusikalstamas veikas, Apeliacinio teismo nuosprendžiu nusikaltimų organizatoriams Marjanui Taraškevičiui paskirta galutinė subendrinta 10 metų laisvės atėmimo bausmė ir 3 766 Eur bauda, o Vincentui Mačiulaičiui – galutinė subendrinta 14 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir 24 479 Eur bauda.

Be to, panaikinta apygardos teismo nuosprendžio dalis, kuria iš nuteistųjų, dalyvavusių darant nusikaltimus, konfiskuota vilkikų ir puspriekabių vertę ar dalį vertės atitinkanti suma.

„Konfiskuotino turto vertė išieškoma tik tada, kai nėra galimybės ar netikslinga turtą konfiskuoti natūra. Kol vyko ikiteisminis tyrimas ir bylos nagrinėjimas pirmosios instancijos teisme, transporto priemonėms nebuvo taikytas laikinas nuosavybės teisės apribojimas, jos nebuvo išsaugotos ir nebėra galimybės jų konfiskuoti natūra, todėl atsakomybės našta dėl pareigūnų neveikimo bei pertekliniai turto suvaržymai negali būti perkelti nuteistiesiems“, – pažymėjo Apeliacinio teismo teisėjų kolegija.