„Sakiau, gal ženykitės, jeigu taip“, – penktadienį Vilniaus apygardos teisme, kur teisėjas Artūras Šumskas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, prisiminė A. Maceina.

Savo gero bičiulio nužudymu kaltinamas režisierius pripažino, kad jeigu ne pavydas ir karštas būdas, tragedijos būtų nebuvę.

„Nepripažįstu, kad tai padariau tyčia – suprantu, jog tyčia yra tuomet, kai turi tikslą ir darai, o aš norėjau tik tiek, kad Naglis išeitų, jog daugiau čia nebūtų geriama“, – sakė A. Maceina. Jis pripažino, kad dėl nelaimės iš dalies kaltas yra alkoholis: „Gal nebūčiau taip jo aktyviai varęs iš namų, manau, jeigu ne alkoholis, viskas būtų buvę kitaip“.

Iki suėmimo apsaugininku dirbęs A. Maceina pasakojo, kad tą sausio 18-ąją jis prekybos centre nusipirko maisto produktų, o kadangi pavyko gauti kokybiškų prieskonių, nusprendė gaminti plovą. Ta proga jis su kartu gyvenančia drauge Vilija nutarė pasikviesti bičiulių, tarp jų – ir N. Karvelį.

„Jis atsinešė brendžio ir degtinės butelį, nesu mėgėjas gerti stiprius gėrimus, – sėdėjome, bendravome, o apie 22 val. nuėjau miegoti, nes buvau pavargęs, – pasakojo A. Maceina. – Atsibudau apie 4 val., norėjau eiti į tualetą, pamačiau, kad Naglis su Vilija sėdėjo prie kompiuterio ir apžiūrinėjo jo darbus, jis buvo apsikabinęs Viliją, supykau, lyg šūktelėjau, gal ženykitės, jeigu taip. Nuėjau į tualetą ir pyktelėjau, kad taip vyksta. Grįžęs šaukiau Nagliui, kad eitų namo – nenorėjau, jog tai tęstųsi, nes jau švito, nenorėjau, kad vėl būtų geriama, nes taip jau yra buvę, todėl aktyviai pradėjau Naglį išprašinėti – eik namo, gana jau čia“.

A. Maceina sakė, kad į jo raginimus Naglis nereagavo. „Jis ramiai sėdėjo, ėmiau jį už rankos, sakiau, davai Nagli, eik, gana tų bardakų – ėmiau jį kelti, o jis dešine ranka per sprandą mane užkabino ir ėmė laužti galvą, smaugti, bandžiau ištrūkti iš jo glėbio, taip gavau smūgį į galvą. O po to jau neatsimenu...“.

„Atsimenu, kad stoviu prie kriauklės, kas įvyko – nežinau, tik Naglis sėdi, jo kojos ištiestos, pamačiau, kaip laikau kruviną peilį, iš baimės jį trenkiau į kriauklę, bandžiau susivokti, kas čia įvyko... – susijaudinęs teisme kalbėjo režisierius. – Supratau, kad kažkas negero įvyko... Bandžiau žiūrėti, kur kažkokia žaizda, į virtuvę atėjusi Vilija puolė kviesti greitąją. Apčiuopiau, kad žaizda yra šlaunyje, ėmiau jo dešinę koją kelti, užspausti tą žaizdą...“.

Kaltinamasis prisipažino, kad tuo metu atrodė, jog sekundė trunka valandą ar dar ilgiau. „Man atrodo, kad greitoji važiavo amžinybę, o kai atvyko, net neturėjo elektrošoko“, – sakė jis.

A. Maceina sakė puikiai suprantantis, kad tik jis galėjo sužaloti savo draugą. „Aš negaliu patvirtinti, kad tai padariau, aš nežinau, bet virtuvėje buvau tik aš ir Naglis, tai darau logišką išvadą, kad tik aš – daugiau niekas negalėjo“, – kalbėjo jis.

Į įvykio vietą atvykę medikai nustatė, kad N. Karvelio patirtas sužalojimas yra labai rimtas, jo išgelbėti jau nebeįmanoma. Medikų teigimu, ir nužudytajam, ir kaltinamajam nustatytas sunkus girtumas – A. Maceinos kraujuje rasta 2,6, o N. Karvelio – 2,73 prom. alkoholio.

Prokuroras pasiūlė bausmę

Šioje baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Ramūnas Šileika pripažino, kad A. Maceina neturėjo tyčios nužudyti N. Karvelį, todėl už padarytą nusikaltimą siūlė skirti švelniausią įstatyme numatytą bausmę – įkalinimą 8 metams.

Prokuroras taip pat siūlė patenkinti nukentėjusiuoju pripažinto N. Karvelio sūnaus pareikštą ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo – 50 tūkst. Lt. Su tokia suma nesutinka A. Maceina, tačiau neįvardijo, kiek turėtų būti įvertinta tėvo netektis.

„Negražu sakyti, bet pasinaudodamas mano nelaime sūnus nori užsidirbti pinigų“, – teigė jis.

Tuo metu jo advokatas Algirdas Gurauskas sako, kad A. Maceina turėtų būti teisamas dėl būtinosios ginties peržengimo arba neatsargaus nužudymo. „Dėl to, kas nutiko, jislabai išgyvena ir atgailauja“, - sakė advokatas, pažymėjęs, kad režisierius Lukiškėse yra skriaudžiamas kitų kalinių.

Teisme buvo apklausta ir tragediją sostinės daugiabutyje Dūkštų gatvėje mačiusi ilgametė A. Maceinos draugė Vilija. Ji neslėpė, kad tą vakarą buvo išgerinėjama, o A. Maceina neblaivus yra labai karšto būdo.

Moteris sakė, kad ją N. Karvelis kelis kartus draugiškai buvo apkabinęs, tačiau to ji nesureikšmino ir net nepagalvojo, jog dėl to gali įvykti tokia tragedija.

„Kai atvykome į vietą, virtuvėje buvo labai daug kraujo – A. Maceiną atitraukėme nuo kraujuojančio vyro, jis dar jį bandė gaivinti“, – prisiminė po tragedijos atvykęs policijos pareigūnas.

Jo teigimu, namuose buvus moteris aiškino, jog N. Karvelis buvo nudurtas po ginčo, kuris kilo iš pavydo.

Tenori tik melstis

Su paskutiniu žodžiu į teismą kreipdamasis A. Maceina vos rinko žodžius ir apsiverkė. Jis teigė, kad kalėjime pas kunigą buvo nuėjęs išpažintie.

„Tėvas man davė išrišimą, dabar tenoriu tik melstis ir atgailauti“, – sakė jis.

A. Maceina atsiprašė N. Karvelio artimųjų, nors jų teismo salėje ir nebuvo.

Nuosprendį teismas žada skelbti liepos 3 d. Iki to laiko A. Maceina ir toliau bus laikomas Lukiškėse.