Vilniaus rajone pasieniečiai praneša, kad sulaikė 24 tūkst. pakelių iš Baltarusijos gabentų cigarečių ir du, įtariama, prie to prisidėjusius sostinės gyventojus. Šių rūkalų vertė – apie 180 tūkst. litų. Vieno sulaikymo metu panaudotas tarnybinis ginklas.

Ant mašinos stogo buvo sukrautos cigarečių dėžės. Matėsi, kad tokių pačių rūkalų pakuočių yra ir „Volkswagen Passat“ salone.

VSAT pareigūnai pamatė ir link netoliese plytinčio miško sprunkantį vyrą. Bėglys ignoravo teisėtus pasieniečių reikalavimus sustoti.

Po apie puskilometrį trukusių gaudynių jį VSAT pareigūnai sulaikė netoli kelio Vindžiūnai – Šumskas. Nustatyta, jog nuo pasieniečių pabėgti bandė 31 metų vilnietis.

Įvykio vietoje pasieniečiai aptiko 36 dėžes, kuriose buvo 18 tūkst. pakelių cigarečių „NZ Gold Super Slims“ su baltarusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Tą pačią dieną Padvarionių užkardos pasieniečiai ties Kurmelionių kaimu irgi sužlugdė kontrabandininkų užmačias atsigabenti pigesnių cigarečių. Čia įtartiną šnaresį išgirdę VSAT pareigūnai netrukus pastebėjo asmenį, nešiną į juoda polietileno plėvelę įvyniota dėže.

Pasieniečiai nurodė jam sustoti, tačiau kontrabandininkas metė nešulį ir nubėgo į miško gilumą. Jį persekiojantys VSAT pareigūnai į orą paleido 5 įspėjamuosius šūvius, kurie sudrausmino bėglį. Jis sustojo ir netrukus jau buvo surakintas antrankiais. Nustatyta, kad akistatos su pasieniečiai bandė išvengti 20 metų Vilniaus gyventojas.

Įvykio vietą prie valstybės sienos apžiūrėję VSAT pareigūnai aptiko iš Baltarusijos vedančią pėdsakų brydę, o už pusšimčio metrų – 12 dėžių cigarečių, apvyniotų juoda polietileno plėvele. Iš viso rasti 6 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis.
Iš viso abiem atvejais į VSAT pareigūnų rankas pateko 24 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių, kurių vertė skaičiuojant su Lietuvoje privalomais sumokėti mokesčiai yra apie 180 tūkst. litų.

Abu sulaikytuosius pasieniečiai uždarė į areštinę. VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai pradėjo du ikiteisminius tyrimus dėl kontrabandos. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.